Μηταράκης: Έστειλε επιστολή στην ΠΕΔ ΑΜΘ για τον σχεδιασμό του ΚΥΤ Φυλακίου
Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δίνοντας εξηγήσεις για τον κυβερνητικό σχεδιασμό περί επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου.
Ο σχεδιασμός ανακοινώθηκε αιφνιδίως στις 27/12/2020 και έκτοτε έχει προκαλέσει ένα ντόμινο αντιδράσεων σε όλο τον Έβρο και τη Θράκη. Σχεδόν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, οικονομικοί, επαγγελματικοί κοινωνικοί φορείς έχουν εκδώσει ψηφίσματα αντίδρασης και αντίθεσης προς τον κυβερνητικό σχεδιασμό ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.
Στην επιστολή του πάντως ο υπουργός τονίζει ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% το 2020, η επέκταση και αναβάθμιση του φράκτη στον Έβρο, οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, καθώς και η λειτουργεία κλειστών / ελεγχόμενων δομών συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες. Σημειώνει δε, ότι στον Έβρο κλειστά κέντρα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, ενώ το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2012.
Με τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, για ευνόητους λόγους, παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο. Όπως επίσης τονίζεται ότι δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με την σημερινή χωρητικότητα της δομής. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.
“Παρών” ο υπουργός στην επικείμενη συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ 
Επί της επιστολής, ο Βασίλης Μαυρίδης δεν έχει εκφραστεί ακόμη καθώς όπως δήλωσε “μελετάει το περιεχόμενό της”, ενώ την προσεχή Τρίτη 12/01 επίκειται συνεδρίαση του οργάνου. Η συνεδρίαση θα γίνει φυσικά διαδικτυακά και σε αυτήν θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο Υπουργός ενώ όπως είναι ήδη γνωστό θα επισκεφτεί διά ζώσης τον Έβρο στο διάστημα 16-18 Ιανουαρίου.