Με αναφορές στην Αμερική και την ανάγκη για ομόνοια το κήρυγμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης

Μέχρι την… Αμερική έφτασε το κήρυγμα του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο μετά το πέρας της κυριακάτικης λειτουργίας (10/01).

Αφού ανέλυσε το νόημα του Ευαγγελίου της ημέρας, ο Μητροπολίτης σχολίασε ακροθιγώς μεν, ουσιαστικά δε την ανάγκη της ομόνοιας σε όλο τον κόσμο καυτηριάζοντας τις συνέπειες της διχόνοιας με το παράδειγμα της Αμερικής και των πρόσφατων επεισοδίων στο Καπιτώλιο.

Καλή χρονιά αγαπητοί μου. Τέτοια χρονιά που θα μας φέρνει κοντύτερα στον Χριστό. Καλή Χρονιά και ευλογημένη με υγεία και δύναμη όλοι μας, αλλά συγχρόνως και με κάτι ακόμα: με ομόνοια και με ενότητα. Είναι κακός παράγοντας η διχόνοια και ο διχασμός στη ζωή όλων των λαών. Το είδαμε στην Αμερική αυτές τις ημέρες, αλλά στην Ελλάδα η διχόνοια και ο διχασμός παίρνει τεράστιες διαστάσεις” είπε ο Μητροπολίτης και αμέσως μετά προσάρμοσε τα λεγόμενά του στην πανδημία και την ανάγκη αντιμετώπισης της με ομόνοια και ενότητα. 

Απέναντι μας βρίσκεται ένας ασύμμετρος, όπως λέγεται, αόρατος εχθρός. Ας μη διχαστούμε. Προκειμένου να τον αντιμετωπίσουμε. Ας τον αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, κρατημένοι ο ένας από το χέρι του άλλου με εμπιστοσύνη προκειμένου να τον κατατροπώσουμε. Και μετά μπορούμε να διαφοροποιούμεθα στη θεωρία περί του γεγονότος. Αλλά να είμαστε καλά, να είμαστε ζωντανοί, να νικήσουμε αυτή τη δοκιμασία και ενωμένοι να συνεχίσουμε την πορεία μας. Είναι εξ απαντος απαραίτητογια όλους, αλλά για τον Ελληνισμό και στις μέρες μας ιδιαίτερα. Καλή χρονιά σε όλους. Να ζήσετε” , κατέληξε ο κος Άνθιμος, που έχει αποδείξει συν τω χρόνω ότι παρακολουθεί επισταμένα την τρέχουσα επικαιρότητα και βασίζει σε αυτήν τα κηρύγματά του. 

Το προκείμενο δε, θα μπορούσε κάποιος να το εκλάβει και ως προοικονομία για όσα θα επακολουθήσουν καθώς η Εκκλησία δέχεται αυστηρή κριτική για τη λειτουργία των ναών τα Θεοφάνεια και μάλιστα κόντρα στα κυβερνητικά μέτρα και είναι πολλοί αυτοί που της επιρρίπτουν ευθύνες για το επερχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος δεν είναι μέλος της Διαρκούς Ιερά Συνόδου κατά την τρέχουσα (164η) Συνοδική περίοδο. Στην τρέχουσα περίοδο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποτελείται από τους Μητροπολίτες: Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου Ιάκωβο, Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου Δημήτριο, Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου  Δαμασκηνό, Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέα, Ξάνθης και Περιθεωρίου  Παντελεήμονα, Άρτης Καλλίνικο, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως  Αθηναγόρα, Ζακύνθου Διονύσιο, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο, Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Αντώνιο.