Επιστρέφουν στα θρανία οι μικροί μαθητές

Σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021 το κυβερνητικό σχέδιο για την διά ζώσης επαναλειτουργία των Δημοτικών Σχολείων και των Νηπιαγωγείων όλης της χώρας. Σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως «Το σχολείο είναι το φυσικό περιβάλλον μαθητών και εκπαιδευτικών, και η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η μαθησιακή διαδικασία και να προχωρήσει η διδασκαλία της ύλης, καθ’ όλη τη διάρκεια αναστολής, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων μας. […] Θέλουμε ανοιχτά σχολεία, θέλουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς μας στις αίθουσες. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ και η δυνατότητα να ανοίξουμε και να διατηρήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά θα αποτελέσει συλλογική επιτυχία».

Την ίδια ώρα όμως, γονείς και εκπαιδευτικοί βλέπουν το άνοιγμα με πολύ σκεπτικισμό καθώς το μόνο μέτρο που προτείνεται για προφύλαξη από την μετάδοση του ιού μέσω των σχολείων, είναι ο τακτικός εξαερισμός των αιθουσών.

Στις οδηγίες που έχουν δοθεί στα σχολεία, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

1.Οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται πλήρως για τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

2.Τα παράθυρα θα πρέπει να παραμένουν πλήρως ανοικτά για τουλάχιστον 15 λεπτά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων και των σχολικών γευμάτων καθώς και μετά την αποχώρηση των μαθητών.

3.Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων,τα παράθυρα των αιθουσών θα πρέπει να ανοίγουν πλήρως τουλάχιστον για 5 λεπτά ανά 20λεπτο, ή μία φορά κατά τη διάρκεια της 45λεπτης ώρας διδασκαλίας, ώστε να ανανεώνεται πλήρως ο εσωτερικός αέρας.Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, τόσο πιο γρήγορα επιτυγχάνεται η ανανέωση του αέρα. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα 5 λεπτά θεωρούνται επαρκής χρόνος για την πλήρη ανανέωση του αέρα, υπό την προϋπόθεση της ανανέωσης του εσωτερικού αέρα κάθε 20 λεπτά

Για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας η τηλεκπαίδευση.