Νότης Μηταράκης: “Αν όχι επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, ποια είναι η αντιπρόταση;”

Ακόμη μία συνέντευξη σε εβρίτικο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, δίνοντας μάλιστα στους δημοσιογράφους “όσο χρόνο θέλουν” καθώς όπως “θεωρεί πολύ σημαντική την ενημέρωση”. 

Αυτή τη φορά, ο κος Μηταράκης απάντησε στις ερωτήσεις των ραδιοφωνικών παραγωγών Γιάννη Βαβαλικούδη και Χάρη Κανταρίδη στη συνχότητα του Ράδιο Έβρος 97.1 ανακοινώνοντας μάλιστα και την επικείμενη επίσκεψη του στον Έβρο, περίπου στα μέσα του μήνα, ως “προσκεκλημένος του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς”. Στην επίσκεψη αυτή, σύμφωνα πάντα με όσα είπε θα έχει επαφές και με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, και με τον πρόεδρο του Φυλακίου και με άλλους τοπικούς παράγοντες, προκειμένου να εξηγήσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό και να πείσει επ’ αυτού, ει δυνατόν.

Το σχόλιο του Υπουργού όμως, που έχει μεγάλη σημασία είναι αυτό που αφορά το ενδεχόμενο να μην πειστούν οι τοπικοί άρχοντες για τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αν και ρωτήθηκε σχετικά και συγκεκριμένα, ο κος Μηταράκης απάντησε με ερώτηση, λέγοντας: “Άρα το τρίτο ερώτημα που θέλει συζήτηση και εγώ θα έρθω να συζητήσω είναι τι θα γίνει σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Γιατί αν η απάντηση είναι «αν έρθει ένα έκτακτο γεγονός, θα δούμε τότε τί θα κάνουμε» δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια υπεύθυνη πολιτική ασφαλείας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός τι κάνουμε σε ένα έκτακτο γεγονός. Κι αν η λύση δεν είναι η επέκταση του Φυλακίου, αλλά είναι κάτι άλλο, ας μας το αντιπροτείνουνε”.

Παρακάτω, διαβάστε πλήρως απομαγνητοφωνημένη από το “R” την συνέντευξη του κου Μηταράκη στο Ράδιο Έβρος 97.1:

>>> Να είμαστε ξεκάθαροι με τον κόσμο στο τι πάμε να κάνουμε γιατί αυτό που έχω παρατηρήσει πολλές φορές σε συζήτηση για το μεταναστευτικό είναι ότι υπάρχει πολύ μεγάλη παραπληροφόρηση.

Νομίζω είναι σημαντικό να καταλάβουν κατ’ αρχήν τι θέλουμε να κάνουμε.

Και μετά αφού καταλάβουμε τι θέλουμε να κάνουμε, ευχαρίστως να το σχολιάσουμε. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική στον Έβρο. Δηλαδή αυτό που εδώ και χρόνια λέμε ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στον Έβρο, εξακολουθεί να ισχύει. Όπως εξακολουθεί να ισχύει ότι δεν δημιουργείται νέα δομή. Και έχω διαβάσει διάφορα άρθρα τους τελευταίους μήνες που περιγράφουν κάποια παλιά στρατόπεδα, κάποια παλιά εργοστάσια και φημολογείται ότι το Υπουργείο Μετανάστευσης θέλει να κάνει σε διάφορα σημεία δομές. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει.

Δεν δημιουργείται νέα δομή. Μιλάμε για μια αναβάθμιση της υφιστάμενης δομής στο Φυλάκιο. Και αν δείτε τα περισσότερα ψηφίσματα, όλοι είναι σύμφωνοι ότι πρέπει να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη κατάσταση.

Άρα είναι ξεκάθαρό ότι δεν μιλάμε για νέα πολιτική και δεν μιλάμε για παραμονή μεταναστών στο ν έβρο. Αυτό που ίσχυε χθες, θα ισχύει και αύριο. Και ενισχύουμε πολύ αποφασιστικά την ασφάλεια των συνόρων η μέση ροή του 2020 ήταν 456 άτομα το μήνα, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 1188. Η μέση ροή της τετραετίας είναι 811, άρα περίπου τα 400-500 άτομα είναι η μέση ροή και ο στόχος είναι να έχουμε λιγότερους από αυτούς στο Φυλάκιο.

Ο στόχος -και αυτό νομίζω είναι η μεγαλύτερη παρεξήγηση και έχω την ευκαιρία τις προηγούμενες μέρες να επικοινωνήσω με πάρα πολύ κόσμο στον Έβρο, θεσμικούς και να τους εξηγήσω τι γίνεται – κανείς δεν έχει στόχο να έχει 1500 άτομα στο Φυλάκιο. Θα ήταν λάθος. Και επίσης δεν θα εκπλήρωνε το λόγο που θέλουμε να κάνουμε την αναβάθμιση. Η αναβάθμιση δεν γίνεται γιατί θέλουμε να έχουμε περισσότερο κόσμο. Είναι για να έχουμε σε περίπτωση οποιασδήποτε μελλοντικής κρίσης, επαρκή δυναμικότητα για τις πρώτες μέρες.

Μπορεί η μέση ροή του 2020 να ήταν 456 άτομα, αλλά τον Οκτώβριο ήταν 1030. Είχαμε έναν μήνα -τον Οκτώβριο του 2020- που μπήκαν 1000 άτομα. Εκείνο το διάστημα τι κάναμε; Τους κρατούσε η Αστυνομία σε ακατάλληλα αστυνομικά τμήματα, για τα οποία πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης εκφράστηκε πολύ αρνητικά στη χώρα μας για τις εγκαταστάσεις του Έβρου ή τους πήγαινε στο Φυλάκιο το οποίο δεν έχει καν βιολογικό καθαρισμό, ούτε τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να έχει για να προστατέψει τον Έβρο και μετά από λίγες μέρες η Αστυνομία τους δίνει χαρτιά να φύγουνε, φεύγουν μόνοι τους, περνάνε μέσα από τα χωριά, δημιουργούν προβλήματα, περπατάνε την Εγνατία οδό και φτάνουν μόνοι τους στην πλατεία στη Θεσσαλονίκη. Επί ΣΥΡΙΖΑ το είχαμε δει πολύ πιο έντονα αυτό.

Εμείς τι θέλουμε να κάνουμε; Θέλουμε οι όποιες λίγες δομές μπαίνουνε να πηγαίνουνε στη μία δομή, να μην είναι διάσπαρτοι σε όλο τον Έβρο, κάτι που δημιουργεί θέματα ασφαλείας, να μπαίνουν σε μία κλειστή δομή η οποία θα έχει διπλή πείφραξη ΝΑΤΟ, συστήματα ασφαλείας, κάμερες ασφαλείας συνοριοφύλακες, 35 άτομα προσωπικό που θα προσλάβουμε μόνιμους από το δήμο Ορεστιάδας, ώστε να καταγραφούν αφενός, να ελεγχθούνε ότι δεν είναι ύποπτοι για τρομοκρατία και δεν περιλαμβάνονται στις λίστες της Europol, να περάσουν δαχτυλικά, να ελεγχθούν ότι δεν έχουν κορωνοϊό, να περάσουν λίγες μέρες και να γίνουν τα τεστ και μετά αυτοί οι άνθρωποι να μην φύγουν μόνοι τους από τον Έβρο, αλλά με λεωφορεία της ΕΛ.ΑΣ ή δικά μας και να μεταφερθούν μετά από λίγες ημέρες στις υφιστάμενες δομές που λειτουργούνε στη χώρα μας πέραν των συνόρων. Έχουμε 32 δομές φιλοξενίας, άρα ο στόχος δεν είναι να έχουμε 1500 άτομα στο Φυλάκιο όπως λανθασμένα διαδίδεται και λογικό είναι να τρομάζει τον κόσμο. Να σας πω, κι εγώ άμα άκουγα ότι θα έχουμε 1500 άτομα να διαμένουν στο Φυλάκιο κι εγώ θα ανησυχούσα.

Άρα δεν κατακρίνω κανέναν για τις ανακοινώσεις που έχουν κάνει.

Μία ερώτηση δική μου: αν ο μη γένοιτο μπούνε σήμερα 400 άτομα επειδή έγινε ένα ατύχημα σε ένα σύνορο του Έβρου. Σήμερα το βράδι που θα τους πάτε αυτούς τους 400 ανθρώπους; Στο δημαρχείο Ορεστιάδας;

Είναι λάθος το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού» γιατί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε 20.000 άδεια κρεβάτια (στις 32 δομές). Δε μιλάμε για μια μεταναστευτική κρίση της προηγούμενης πενταετίας επί ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για μια χώρα η οποία έχει μειώσει τις ροές της κατά 90% το 2020, αν εξαιρέσουμε το πρώτο δίμηνο που ήταν δύσκολο. Αλλά ξέρετε τι παρατηρούμε στο 2020; Ενώ η μείωση στα νησιά ήταν στο 87%, στον Έβρο ήταν μικρότερη. Έχουμε ακόμα πίεση στον Έβρο. Και ένας λόγος που έχουμε ακόμα πίεση είναι ότι δεν έχουμε τα μέτρα ασφαλείας που χρειαζόμαστε και στη δεύτερη γραμμή.

Δηλαδή το γεγονός ότι ο λαθροδιακινητής ξέρει ότι όποιος περάσει από τον Έβρο θα είναι χωρίς έλεγχο ως Θεσσαλονίκη, ενώ αυτός που θα περάσει από νησιά θα ελεγχθεί, οδηγεί και τους λαθροδιακινητές να πιέζουν τον Έβρο δυσανάλογα σε σχέση με τα νησιά.

Αυτός που μπαίνει στον Έβρο, πρέπει να ελέγχεται. Αυτός που δυστυχώς πέρασε τα σύνορα -γιατί η πολιτική της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη ότι εμείς δεν θέλουμε να ‘μαστε πύλη εισόδου της Ευρώπης για τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών και το έχουμε δείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο μέσα στο 2020- ο στόχος μας είναι αυτός που μπαίνει αν ελέγχεται: για κορωνοϊό και για το ποιόν του. Και να μεταφέρεται μετά από λίγες ημέρες με δικά μας λεωφορεία στην Ελλάδα αφού εχουν γίνει έλεγχοι και όχι να είναι στα αστυνομικά τμήματα. Που, ξέρετε ότι υπάρχει κόσμος στα αστυνομικά τμήματα, το ξέρουν οι αστυνομικοί υπάλληλοι και οι ίδιοι έχουν πολλαπλά πει ότι είναι απαράδεκτες οι συνθήκες και τα μέτρα ασφαλείας.

Αυτό πάμε να θεραπεύσουμε. Δεν πάμε να φέρουμε κόσμο στον Έβρο. Άκουσα και το εξής ακραίο ότι -λέει- πάνε να φέρουνε κόσμο στον Έβρο από τα νησιά.

Έχουν ακουστεί και πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και προκαλούν ανησυχία στους ακρίτες.

Μα δεν υπάρχει λόγος να μην εφαρμοστεί το περί 24ημέρης παραμονής των προσφυγών/μεταναστών στο Φυλάκιο. Σας είπα ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 20.000 κρεβάτια τα οποία καλύπτουν -θεωρητικά- αρκετά χρόνια ανάγκες στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή το Φυλάκιο έχει 980 κρεβάτια. Αυτή τη στιγμή το Φυλάκιο έχει περίπου 200 άτομα. Αυτή τη στιγμή το Φυλάκιο έχει 430 κενά κρεβάτια.

Δεν νομίζω ότι δεν έχουμε δείξει τα τελευταία χρόνια ότι δεν εφαρμόζουμε μία αυστηρή μεταναστευτική πολιτική. Δηλαδή, αν κάναμε αυτή την κουβέντα πριν από ένα χρόνο, εκεί που ήμασταν στην κρίση των αφίξεων θα καταλάβαινα να υπάρχει κάποια δυσπιστία. Αλλά νομίζω ότι έχουμε δείξει σε αυτούς τους δώδεκα μήνες…

Είχαμε πει ότι δεν θα δημιουργηθεί καμία νέα δομή στη Θράκη. Αυτό ισχύει απολύτως. Και δεν δημιουργούμε δομή στην οποία θα παραμένει κόσμος. Και με αυτό νομίζω ότι ξεκινήσαμε την κουβέντα. Άρα η πολιτική ούτε άλλαξε, ούτε αλλάζει. Αυτό που ζητάμε και πρέπει να γίνει και να σας πω κάτι – εγώ θα ανέβω στον Έβρο τις επόμενες λίγες μέρες και ευχαρίστως να την κάνουμε την κουβέντα – επειδή συμφωνούμε όλοι στην αναβάθμιση, όλοι οι συνομιλητές μου συμφωνούν στην αναβάθμιση. Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη να είναι κλειστό το κέντρο και να μην είναι ανοιχτό. Μέχρι εκεί συμφωνούμε.

Νομίζω ότι το έχω διευκρινίσει: όταν λέμε «σχολείο» (σ.σ. εντός του Κέντρου) μιλάμε για έναν χώρο δημιουργικής απασχόλησης που θα μπορούν τα παιδάκια να περνούν χρόνο στις 10-15 μέρες που θα είναι εκεί. Γιατί έχουμε και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να τα σεβαστούμε. Όταν κάποιον τον κλείνεις μέσα και είναι και οικογένειες με παιδιά, δεν μπορείς να τους έχεις στιβαγμένους σε ένα δωμάτιο 2×2. Πρέπει να τους δώσεις αυτούς τους ανθρώπους τη δυνατότητα για τις μέρες που θα είναι εκεί να ζήσουν αξιοπρεπώς ανθρώπινα.

Θέλω να τονίσω ότι ο λόγος που θέλουμε τα επιπλέον κρεβάτια είναι σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Εάν είναι γεμάτα, επειδή εμείς αποτύχαμε και έχουμε περισσότερο κόσμο εκεί, δεν θα εκπληρώνει το Φυλάκιο τον στόχο που έχει: να καλύψει την έκτακτη ανάγκη. Δηλαδή, πρέπει από τα 1500 κρεβάτια ανά πάσα στιγμή πάνω από 1000 να είναι άδεια. Γιατί σας είπα ότι ο στόχος του Φυλακίου δεν είναι να τους φιλοξενούμε. Για να τους φιλοξενούμε υπάρχει δομή στην Καβάλα, υπάρχουν δύο δομές στις Σέρρες, υπάρχει δομή στα Γιάννενα, υπάρχει δομή στο Αγιοχώρι, υπάρχουν δομές στη Μαλακάσα, στις Θερμοπύλες, στη Ριτσώνα, στο Σχιστό, στον Σκαραμαγκά, υπάρχουν 25.000 κρεβάτια στα 5.000 διαμερίσματα από το πρόγραμμα «Εστία». Άρα δεν είναι ο στόχος ή το πρόβλημα οι εκατό ή διακόσιοι ή οι πεντακόσιοι που θα μείνουνε. Το θέμα είναι αυτοί που μπαίνουν στον Έβρο, να μην κυκλοφορούνε ελεύθεροι στα χωριά, να μην κάνουνε ζημιές να μην κινδυνεύει ο κόσμος, που μου λένε οι γέροντες στα χωριά ‘φοβόμαστε τα βράδια αυτοί που κυκλοφορούνε’. Ο στόχος λοιπόν είναι η Αστυνομία όποιον συλλαμβάνει να τον πηγαίνει αμέσως στο Φυλάκιο, να ξεκινάει η διαδικασία ταυτοποίησης, ελέγχου και ιατρικού ελέγχου, να ολοκληρώνει αυτή τη διαδικασία μέσα σε λίγες ημέρες και μετά με πούλμαν δικά μας κλειστά της Αστυνομίας να μεταφέρονται στις δομές που σας είπα. Και αν ποτέ τα επόμενα δύο, πέντε, δέκα χρόνια ξαναέχουμε μία κρίση και συμβεί μία μέρα να μπουν 400 να μην ανησυχεί η Αστυνομία και ο στρατός τι θα τους κάνει αυτούς τους ανθρώπους, ξέροντας ότι υπάρχουν κενοί χώροι σε μια δομή με διπλή περίφραξη. Γιατί λένε κάποιοι ‘αν συμβεί κάτι στον Έβρο;’. Μα, επειδή μπορεί να συμβεί κάτι στον Έβρο δεν πρέπει να υπάρχει κανείς μόνιμα μετανάστης στον Έβρο. Συμφωνώ απόλυτα με την ακριτική πολιτική. Αλλά, όσοι βρίσκονται για λίγες ημέρες εκεί δεν μπορεί να είναι ελεύθεροι. Δεν μπορεί να κυκλοφορούνε, δεν μπορεί να είναι διασπαρμένοι στα αστυνομικά τμήματα.

Νομίζω ότι θα ήταν πολύ πιο ανεύθυνο αν ποτέ συμβεί κάτι να λένε όλοι: ‘μα καλά η πολιτεία δεν σκέφτηκε ότι μπορεί κάποια στιγμή να έχουμε ένα πρόβλημα, όταν 400 άτομα πάνε και μπούνε σε ένα χωριό και η Αστυνομία δεν ξέρει τι να κάνει;’

Κι αυτό θα ήταν ανεύθυνο. Θα ήταν πολύ περισσότερο ανεύθυνο από μία ευνομούμενη πολιτεία να μην έχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Αντιλαμβάνεστε ότι ο Στρατός και η Αστυνομία για όλα τα γεγονότα στον Έβρο έχει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης. Όταν λοιπόν έχεις το γεγονός -σας είπα ένα παράδειγμα, τον Οκτώβριο που μας πέρασε εκείνο τον έναν μήνα μπήκαν 1030. Εκείνον τον ένα μήνα, η αστυνομία και με την καραντίνα και με τα προβλήματα δημόσιας υγείας που υπήρχανε ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος να διαχειριστούμε. Και αυτοί οι 1030 αντιλαμβάνεστε ότι έχουν φύγει από τον Έβρο. Θα είχαν φύγει έτσι κι αλλιώς ή με τη νέα δομή ή χωρίς την αναβαθμισμένη δομή, αλλά μέχρι να φύγουνε υπήρχε μεγάλο ζήτημα. Η Αστυνομία είχε φτάσει στα όρια της.

Θα επανέλθω: Δεν θα έχει 1500 άτομα. Θα το λέω κάθε ένα λεπτό μέχρι να το εμπεδώσουμε. Στόχος μας δεν είναι να έχει 1500 άτομα. Γιατί αν έχει 1500 άτομα δεν εκπληρώνει την ανάγκη να είναι διαθέσιμη για μια κρίση. Θα έχει 400. Στα 400 άτομα με τη διπλή περίφραξη και με τους συνοριοφύλακες που έχουμε και με τα μέτρα ασφαλείας δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας.

Επειδή αναφερθήκατε στη Μόρια, θέλω να σας πω ότι το 80% των διαμένοντων, έμενε εκτός δομής, σε καταλήψεις στα χωράφια. Γιατί; Γιατί η Μόρια δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις ροές. Η Μόρια ήταν κατασκευασμένη σε 45 στρέμματα και τελικά όταν έγινε ο εμπρησμός τον Σεπτέμβριο είχε φτάσει να είναι 200. Άρα η Αστυνομία δεν είχε καν πρόσβαση στα σημεία γιατί ήταν εκτός περίφραξης. Γιατί; Γιατί σχεδιάστηκε λάθος. Και τώρα στη Λέσβο ετοιμάζεται μία δομή η οποία θα έχει 5.000 άτομα χωρητικότητα ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ το φαινόμενο να έχουμε μετανάστες εκτός περιφράξεων. Και στην προσωρινή δομή που υπάρχει στο Μαυροβούνι, η οποία δεν έχει προβλήματα ασφαλείας γιατί είναι όλοι μέσα από την περίφραξη, σήμερα έχουν 7200 άτομα σε 320 στρέμματα με 2.500 κενά κρεβάτια. Αλλά πλέον έχουμε μια δομή απόλυτα προστατευμένη η οποία δεν έχει δημιουργήσει κανένα πρόβλημα σαν από αυτά που περιγράφετε. Η δομή στο Φυλάκιο ουδέποτε θα έχει 1500 άτομα. Ουδέποτε θα έχει 1000 άτομα. Θα είναι όμως εκεί. Και εγώ θέτω το ερώτημα, και θα το θέσω και όταν έρθω στον Έβρο: Ποια είναι η εναλλακτική;

Η εναλλακτική δηλαδή, αν συμβεί ένα γεγονός είναι να τους πάμε σε ένα σχολείο; Να τους πάμε στο δημαρχείο; Να τους πάμε πού; Θα μου πείτε, να τους πάρεις από τον Έβρο. Θα τους πάρουμε από τον Έβρο. Αλλά για να τους πάρουμε από τον Έβρο θέλει ένα διάστημα. Τι κάνουμε σε αυτό το μεσοδιάστημα;

Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει…να σας το πω διαφορετικά: δεν εξυπηρετεί κανέναν κυβερνητικό σχεδιασμό το να μένει κόσμος στο Φυλάκιο. Δεν μας διευκολύνει σε κάτι στον κεντρικό σχεδιασμό. Αντίθετα, οι υπηρεσίες ασύλου που υπάρχουν στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, τα μεγαλύτερα γραφεία, είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστούμε αυτούς τους αιτούντες άσυλο σε μεγαλύτερες δομές. Δεν έχουμε λόγο να είμαστε στο Φυλάκιο. Αυτό που έχουμε λόγο είναι να έχουμε τη δυνατότητα να προστατέψουμε τον Έβρο από ένα έκτακτο γεγονός. Και αν το μεγάλο άγχος και το μεγάλο πρόβλημα όλων είναι αυτό που εμείς ονομάζουμε «θεωρητική χωρητικότητα των 1500» ας μας πούνε και όλοι ποια είναι η δικιά τους εναλλακτική πρόταση σε περίπτωση που συμβεί κάτι. Ή είναι καλύτερα ο Έβρος να είναι απροστάτευτος σε ένα μελλοντικό γεγονός με όλους τους κινδύνους; Μπορείτε να φανταστείτε 500 ανθρώπους να τρέχουν ελεύθεροι σε όλο το Νομό σε περίπτωση που έχουνε μπει και το κράτος το οργανωμένο να μην έχει που να τους πάει; Αυτό είναι σοβαρή πολιτική ασφάλειας;

Άρα, αυτό που θέλω να είναι ξεκάθαρο στους Εβρίτες είναι ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική, δεν δημιουργείται νέα δομή, δεν θα έχουμε παραμονή μεταναστών – μου λένε κάποιοι ‘θα κάνετε κοινότητες, θα γίνουν μειονότητα’, πράγματα που είναι απόλυτα ανακριβή. Δεν θα μένουν εκεί.

Έχουμε και αυτό το συνωμοσιολογικό. Όπως είχαμε και με τον κωρονοϊό. Αλλά εδώ είναι ξεκάθαρη η πολιτική της κυβέρνησης και ξεκάθαρη ανάγκη να είναι σε ασφαλή χώρο αυτοί που παρατύπως μπήκαν στη χώρα μας, να ελεγχθούνε και να φύγουν.

Γι’ αυτό λέγεται και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Αυτός είναι ο στόχος, αυτό θέλω να εξηγήσω σε όλους ότι δεν αλλάζει η πολιτική και αντίθετα αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα ασφάλειας και δημόσιας υγείας που σήμερα υπάρχει με έναν μόνιμο και ασφαλή τρόπο. Εγώ θα έρθω στον Έβρο στα μέσα του μήνα, προσκεκλημένος του Αντιπεριφερειάρχη Έβρου του κου Πέτροβιτς και θα συναντηθώ και με τον δήμαρχο και με τον πρόεδρο του Φυλακίου και με τους τοπικούς παράγοντες για να εξηγήσουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε να κάνουμε. Και νομίζω ότι όταν καταλάβει ο κόσμος ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε, είναι λογικό η ανάγκη να λυθεί ένα πρόβλημα.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε 80.000 κρεβάτια. Νομίζετε ότι παίζει κανένα ρόλο τα 300 ή 400 κρεβάτια στο Φυλάκιο όταν έχουμε 80.000 κρεβάτια σε όλόκληρη την Ελλάδα; Είναι εντελώς άνευ σημασίας. Και δεν παίζει καμία σημασία. Έχουμε αυτή τη στιγμή 2.500 κρεβάτια στη Λέσβο. Ούτε στη Λέσβο θα πάμε κόσμο από την ηπειρωτική Ελλάδα.

Στην κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα έχουμε 32 δομές. Ακόμη και μία να κλείσει έχουμε άλλες 31. Δεν υπάρχει … και εν ανάγκη σε περίπτωση κρίσεων -γιατί είχαμε κρίσεις φέτος- ξέρετε τι κάναμε; Χρησιμοποιήσαμε ξενοδοχεία. Ανοίξαμε 67 ξενοδοχεία τα οποία έχουν κλείσει τώρα. Υπάρχουν σχέδια εκτάκτου ανάγκης, αλλά σε καμία περίπτωση τα σχέδια εκτάκτου ανάγκης δεν πάμε προς τα πίσω. Δεν επιστρέφουμε στα σύνορα. Έχουμε λύσεις. Αν έχουμε μία εξέγερση στα Γιάννενα θα πάμε σε ένα ξενοδοχείο στην Πρέβεζα ή θα πάμε σε δομή στη Θεσσαλονίκη.

Υπαρχουν αυτοί οι σχεδιασμοί. Έχουμε αντιμετωπίσει πολλές κρίσεις μέσα στο 2020. Και τις έχουμε αντιμετωπίσει χωρίς να βγουν στη δημοσιότητα.

Είχα μιλήσει με τον δήμαρχο προ εβδομάδων, είχα μιλήσει και στη Βουλή, είχαμε μια επικοινωνία με τους βουλευτές ότι υπάρχει σχεδιασμός για την αναβάθμιση του Φυλακίου. Τις ακριβείς λεπτομέρειες τις περιέγραψα στις 4 Ιανουαρίου σε μία τηλεδιάσκεψη που είχαμε με τον Περιφερειάρχη, με τον οποία δεν είχα μιλήσει πριν, με τον αντιπεριφερειάρχη και με τους βουλευτές.

Οι βουλευτές γνωρίζαν ότι υπήρχε σκέψη για αναβάθμιση του Φυλακίου και σας λέω βλέπω και τα ψηφίσματα που μου έρχονται, όλοι συμφωνούν στην έννοια της αναβάθμισης.

Αυτό που θέλω να εξηγήσω είναι ότι η δυναμικότητα δεν είναι για να τη γεμίσουμε. Γιατί αν τη γεμίσουμε, αποτύχαμε να είναι διαθέσιμη. Τη θέλουμε γιατί… αν με ρωτήσετε πόσο κόσμο υπολογίζω να είναι η μέση παραμονή μέσα στο 2021 – με τον κίνδυνο που έχει μια εκτίμηση- υπολογίζω να έχει 200-300 άτομα οποιαδήποτε μέρα το Φυλάκιο. Αλλά θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα να υπάρχουν τα υπόλοιπα πενήντα κοντέηνερς -πόσα είναι- ώστε αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν για λίγες ημέρες σε μια έκτακτη κρίση. Που σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν υπήρχε ούτε τον Φεβρουάριο ούτε τον Μάρτιο.

Αυτό θέλουμε να πετύχουμε. Δεν θέλουμε 1500 άτομα στο Φυλάκιο. Δεν μας εξυπηρετεί. Πιο πολύ θέλουμε αυτοί οι άνθρωποι να έρθουν σε κεντρικές δομές από αποψη διαχείρισης. Και αυτό θα κάνουμε. Αλλά θα το κάνουμε με έναν οργανωμένο τρόπο και όχι ο καθένας να φεύγει μόνος του και να εμφανίζονται στη Θεσσαλονίκη.

Δυστυχώς υπάρχει μία αρνητική στάση στο μεταναστευτικό και είναι δικαιολογημένη. Και πολλοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν ψηφίσει να μην παίρνουμε κόσμο από τον Έβρο και να τον πηγαίνουμε στους δήμους τους.

Αν ψάξετε στο 2020 και ψάξετε στις αποφάσεις Δήμων, πάρα πολλοί Δήμοι είναι αρνητικοί στην μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο δήμο τους. Και δεν τους ενδιαφέρει.

Υπάρχει μία αντίδραση και πολλές φορές όταν μεταφέρουμε κόσμο από τον Έβρο έχουμε αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών. Δεν λένε να τους γυρίσουμε πίσω στον Έβρο αλλά δεν τους θέλουν κι εκεί. Και είναι και λογικό.

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν είναι σε όλη την Ελλάδα να υπάρχει μια σοβαρότητα και ένας ρεαλισμός για να μπορέσουμε με νηφαλιότητα να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που έχουμε τώρα.

[…] Ήδη συμφωνούμε δύο στα τρία, συμφωνούμε στην ανάγκη αναβάθμισης και στην δημιουργία ενός κλειστού κέντρου, αλλά πρέπει να ξέρετε το εξής ένα κλειστό κέντρο θέλει περισσότερο χώρο ακόμα και για τους ίδιους που είναι σήμερα εδώ. Γιατί ένα κλειστό κέντρο απαιτεί πολύ περισσότερο χώρο και για την περίφραξη, γιατί όταν έχει διπλή περίφραξη με έξι μέτρα δρόμο ανάμεσα θέλει αρκετά στρέμματα μόνο η περίφραξη. Και από κει και πέρα όταν θες να έχεις τον κόσμο μέσα που παραμένει πρέπει να έχεις περισσότερα τετραγωνικά ανά διαμένοντα για λόγους προφανείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Άρα ακόμα και να μην αυξήσεις τη χωρητικότητα χρειάζεσαι περισσότερο χώρο για να γίνει η μετατροπή της δομής σε κλειστή. Άρα το τρίτο ερώτημα που θέλει συζήτηση και εγώ θα έρθω να συζητήσω είναι τι θα γίνει σε περίπτωση έκτακτου γεγονότος. Γιατί αν η απάντηση είναι «αν έρθει ένα έκτακτο γεγονός, θα δούμε τότε τί θα κάνουμε» δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια υπεύθυνη πολιτική ασφαλείας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένας ξεκάθαρος σχεδιασμός τι κάνουμε σε ένα έκτακτο γεγονός.

Κι αν η λύση δεν είναι η επέκταση του Φυλακίου, αλλά είναι κάτι άλλο, ας μας το αντιπροτείνουνε. Αλλά δεν μπορεί να είμαστε ακάλυπτοι σε αυτή την πιθανότητα, που ξέρετε κάτι; Μέσα στα χρόνια και μέσα στη χρονιά που πέρασε, συνέβη. Αρά, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.