“ΟΧΙ” στο νέο ΚΥΤ Φυλακίου λέει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης

Ομόφωνο όχι στο ενδεχόμενο επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου είπε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αλεξανδρούπολης, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα κατόπιν έκτακτης διά περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

“Όχι στη δημιουργία νέας δομής.
Όχι στην αύξηση της δυναμικότητας των υφιστάμενων δομών, ούτε στο Φυλάκιο, ούτε στον Έβρο, ούτε στη Θράκη.
Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των υποδομών.
Ζητάμε:
ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΡΑ” καταλήγει το ψήφισμα, που σε άλλο σημείο του, αναφέρει: “[…] Εμμένουμε σταθερά στην ανάγκη σεβασμού στον άνθρωπο και σε ό,τι έχει σχέση με το δικαίωμα στην υγεία και αξιοπρέπεια καθενός, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Όμως δεν μπορεί να δημιουργηθεί δομή φιλοξενίας 1500 ατόμων στον βόρειο Έβρο.
Αντί άλλου επιχειρήματος (Θράκη, μειονότητα, συνθήκη της Λωζάνης, αντιαναπτυξιακή δραστηριότητα, δημογραφικό – ερήμωση των χωριών και πόσα άλλα) θέτουμε μια παράμετρο.
Οι Καστανιές του Δήμου Ορεστιάδας, όπου τον προηγούμενο Μάρτιο παρακολούθησε όλη η Ευρώπη την εργαλειοποίηση τόσων χιλιάδων ανθρώπων να προσπαθούν να εισβάλλουν στην Ελλάδα, απέχουν μόλις 16 χιλιόμετρα από το Φυλάκιο. Μια ταυτόχρονη εξέγερση και 2000 μεταναστών σε κοντινή απόσταση θα ελαχιστοποιούσε τα περιθώρια άμυνας του νομού μας, επομένως της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο που θα διατρέχει εφεξής η περιοχή μας […]”

Γ. Ζαμπούκης: “Επενδυτικό αντικίνητρο το νέο ΚΥΤ Φυλακίου”

«Είμαστε αρνητικοί, είμαστε κάθετοι σε ένα πολύ μεγάλο όχι είτε στην αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος Φυλακίου είτε στην προέκταση του, είτε στην ίδρυση και λειτουργία ενός νέου,» σχολίασε στην ΕΡΑ Ορεστιάδας και τη δημοσιογράφο Όλγα Ορφανίδου, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης με αφορμή τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την επέκταση των δομών υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών στο Φυλάκιο και τόνισε πως «οποιαδήποτε συζήτηση που έχει να κάνει έστω και με την ποιοτική αναβάθμιση του Φυλακίου που ήδη υπάρχει και την μερική αύξηση από τους 250 στους 700 είναι η «κερκόπορτα» για πολλά χειρότερα που μέλλουν να έρθουν».
Για την Αλεξανδρούπολη η οποία έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης αλλά έχει αναχαιτισθεί προσωρινά λόγω πανδημίας ο κ. Ζαμπούκης εκτίμησε πως αυτή η κίνηση θα είναι ένα τεράστιο αντικίνητρο για όλες τις μεγάλες εταιρείες που θέλουν μελλοντικά να επενδύσουν στον τόπο μας και τόνισε πως το «όχι» είναι μεγάλο -δυνατό και τεράστιο που θα πρέπει όλοι να πούμε ενάντια σε αυτήν την εξέλιξη πάνω στο Φυλάκιο.