Και όμως… στην Κωνσταντινούπολη έγινε αγιασμός υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο

Θεοφάνεια στο Φανάρι, 2021 / @ Νίκος Μαγγίνας / Facebook Ecumenical Patriarchate

Πιο «κανονικά» σε σχέση με την Ελλάδα τιμήθηκε η εορτή των Θεοφανείων στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, αφού έγινε κανονικά και ο αγιασμός των υδάτων στον Κεράτιο Κόλπο.

«Ο Παναγιώτατος, μετά τον Όρθρο, κατά τον οποίο χοροστάτησε, τέλεσε τον Μεγάλο Αγιασμό, και στη συνέχεια προέστη της Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος, Ανθηδώνος κ. Νεκταρίου, Επιτρόπου του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Μύρων κ. Χρυσοστόμου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου, και Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα.
Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αλικαρνασσού κ. Αδριανός, ο Πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα, Εξοχ. κ. Andrii Sybiha και ο Γενικός Πρόξενος της ίδιας χώρας στην Πόλη, Εντιμ. κ. Oleksandr Gaman, με τους οικείους τους, η Πρόξενος της Ελλάδος κ.Δανάη Βασιλάκη, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και πλήθος πιστών από την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας από την πανδημία» αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συνεχίζει:
«Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο πιστός λαός εν πομπή μετέβησαν στην προκυμαία του Φαναρίου όπου ο Παναγιώτατος προεξήρχε της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.
Στα κρύα νερά του Κερατίου, βούτηξαν δύο νέοι από την Πόλη, και τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο κ. Βασίλειος Κιουρκτσού, εργαζόμενος στο Πατριαρχείο, στον οποίο ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ως ευλογία χρυσό επιστήθιο σταυρό, ενώ ευλόγησε και τον δεύτερο κολυμβητή, ευχαριστώντας αμφοτέρους που, παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία και τους περιορισμούς που έχει φέρει στη ζωή μας, τήρησαν το έθιμο». 
Θεοφάνεια στο Φανάρι, 2021 / @ Νίκος Μαγγίνας / Facebook Ecumenical Patriarchate
Ο εορτασμός των Θεοφανείων στην Κωνσταντινούπολη κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα, ενώ πολλοί είναι και οι Έλληνες που βουτούν στον Κεράτιο Κόλπο για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.
Δεδομένης όμως της κατάστασης που επικρατεί, φέτος δεν υπήρξαν αφίξεις από την Ελλάδα στην Πόλη. Άλλωστε, όπως επισημαίνεται και στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου μόνο δύο άτομα – κάτοικοι Κωνσταντινούπολης βούτηξαν φέτος στα παγωμένα νερά του Κεράτιου Κόλπου.