Νότης Μηταράκης: Το Μεταναστευτικό δεν λύνεται με αυτούς που θέλουν να γίνουν λαϊκοί ήρωες

Τον τηλεοπτικό σταθμό Θράκη Νετ επέλεξε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ως δημόσιο βήμα για να εξηγήσει τους πολίτες τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την κατασκευή νέου ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Σταύρου Παπαδόπουλου, ο υπουργός παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί επιβεβλημένη ανάγκη την κατασκευή και λειτουργία νέας δομής και επέμεινε πολλές φορές ότι σε αυτοί οι πρόσφυγες/μετανάστες θα μένουν για μερικές μέρες και όχι μόνιμα. Μίλησε επίσης και για “λαϊκούς ήρωες” που επιζητούν “γρήγορο χειροκρότημα”, ενώ καυχήθηκε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 

Διαβάστε ολόκληρη την τοποθέτησή του, έτσι όπως απομαγνητοφωνήθηκε από το “R”:

>>> Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση εδώ και αρκετούς μήνες έχει αναφερθεί στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Φυλακίου. Είναι κάτι που έχω πει και στη Βουλή, δεν είναι κάτι που λέγεται για πρώτη φορά. Εμείς το 2020 βάλαμε δύο στόχους: ο πρώτος στόχος ήταν η ουσιαστική μείωση των ροών -και το 2020 οι ροές στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 80%- και ο δεύτερος στόχος μας ήταν ο δραστικός περιορισμός των συνεπειών της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Θέλουμε να είναι ασφαλείς οι δομές για τους κατοίκους, για τους εργαζόμενους και για τους ωφελούμενους. Ο στόχος μας λοιπόν είναι σε όλα τα σημεία εισόδου στη Λέρο, στην Κω, στη Σάμο, στη Χίο, στη Λέσβο και στον Έβρο – τα σημεία που δυστυχώς αποτέλεσαν ιστορικά πύλες εισόδου στη χώρα να έχουμε κατάλληλες ασφαλείς εγκαταστάσεις. Ειδικά στον Έβρο (να έχουμε δομές) βραχυχρόνιας παραμονής, για λίγες μέρες, για λίγες εβδομάδες ώστε να μπορέσουμε πρώτον να κάνουμε όλους τους ελέγχους ασφαλείας που απαιτούνται για αυτούς που μπήκαν παράτυπα στη χώρα μας, δεύτερον να περάσουν τη 14ημερη καραντίνα και τους υγειονομικούς ελέγχους για την προστασία της δημόσιας υγείας και πλέον να μη φεύγουνε μόνοι τους από τον Έβρο με τα πόδια, μέσα από τα χωριά δημιουργώντας ζημιές και περπατώντας στην Εγνατία Οδό για να φτάσουνε όπου αυτοί επιλέξουνε μόνοι τους στις πόλεις της βορείου Ελλάδος, αλλά να φύγουν οργανωμένα από το Φυλάκιο με λεωφορεία για άλλες υφιστάμενες δομές.

>>> Όπως ξέρετε έχουμε στη χώρα μας 25.000 θέσεις στο πρόγραμμα “Εστία” σε όλη τη χώρα εκτός Θράκης, έχουμε 32 Δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη την Ελλάδα εκτός Θράκης – δεν θα δημιουργηθεί μόνιμη δομή στη Θράκη, αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι μία πολιτική επιλογή αυτής της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων – να είμαστε δίκαιοι – ότι δεν θα υπάρχει μόνιμη παραμονή στα σύνορα. Όμως θα υπάρχει ένα σημείο ασφαλές, ένα σημείο ελέγχου, το οποίο όμως θα έχει και τις κατάλληλες συνθήκες – δείξατε κάτι βίντεο πριν από απαράδεκτες συνθήκες που υπήρξαν στον Έβρο τους προηγούμενους μήνες και τα προηγούμενα χρόνια και για τα οποία το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει κατηγορήσει τη χώρα μας ότι στο παρελθόν οι συνθήκες διαβίωσης στον Έβρο γι’ αυτές τις λίγες μέρες, γι’ αυτές τις λίγες εβδομάδες που απαιτούνται, δεν είναι οι κατάλληλες.

>>> Κατ’ αρχήν τώρα ξεκινάμε τη διαβούλευση και τη συζήτηση. Δεν έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, δεν έχει ξεκινήσει να χτίζεται το Κέντρο. Ότι υπήρχε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το Φυλάκιο και σε βουλευτές το έχω πει και δημόσια το έχω πει στη Βουλή και έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο ακούγεται για πρώτη φορά. Οι λεπτομέρειες είναι κάτι που σήμερα συζήτησα. Την πρώτη εργάσιμη μέρα του χρόνου ξεκίνησα τη μέρα μου με συζητώντας με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Σάββατο ενημέρωσα τον δήμαρχο Ορεστιάδας με τον οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε. Έχουμε ξαναμιλήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τα σχέδια της κυβέρνησης να αναπτύξουμε το Φυλάκιο.

>>> Αλλά αυτό που θέλω είναι ξεκάθαρο στους Εβρίτες είναι ότι σε αυτή τη Δομή δεν θα υπάρχει μόνιμη παραμονή, δεν είναι νέα δομή, δεν είναι μόνιμη δομή, είναι αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν πληρούν ούτε τις συνθήκες ασφαλείας, ούτε τις ανάγκες για την προστασία του Έβρου από οποιοδήποτε μελλοντικό γεγονός μπορεί να προκύψει.

>>> Έναν Έβρο τον οποίο στηρίξαμε και στηρίζει όλη η Ελλάδα με το νέο Φράγμα, στηρίζουμε με την πρόσληψη συνοριοφυλάκων και θα πάρουμε και 35 άτομα μόνιμο προσωπικό από την Ορεστιάδα για το νέο , – για την υφιστάμενη δομή στο Φυλάκιο.

>>> Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το Φυλάκιο και νομίζω ότι όλοι το είπανε στην πρωινή συζήτηση. Αντιλαμβάνομαι ότι σε μία τοπική κοινωνία κανείς δεν θέλει να υπάρχει μία δομή στην περιοχή του. Ούτε στη Χίο θέλουμε να υπάρχει δομή θέλω να σας πω, ούτε στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας θέλουν να έχουν δομές για να πηγαίνει κόσμος, ο οποίος μπήκε από τον Έβρο. Αντιλαμβάνεστε ότι η μεταναστευτική κρίση έχει κουράσει τη χώρα μας, αυτό μας κάνει όλους πιο καχύποπτους και πιο επιφυλακτικούς, αυτό το σέβομαι και το καταλαβαίνω. Και μένα στο νησί μου αυτή τη στιγμή έχουμε 2,400 αιτούντες άσυλο που μένουνε σε ένα σχετικά όχι μεγάλο νησί. Είναι ένα πρόβλημα και αυτό το αντιλαμβάνομαι, το λέει και η τοπική κοινωνία. Αλλά, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Η αλήθεια στον κόσμο είναι ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει δραστικά τις ροές, θα συνεχίσει να περιορίζει δραστικά τις ροές, δεν θα είναι μόνιμη δομή, δεν θα έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως κάποιοι προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τους Εβρίτες, ούτε έχουμε στόχο αυτή η δομή να είναι γεμάτη. Σήμερα η Δομή στο Φυλάκιο έχει 630 κρεβάτια. 220 άτομα είναι μέσα.

>>> Κατ’ αρχήν δεν θα εγκαταστήσουμε κανέναν. Το πόσοι θα μπουν στον Έβρο δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση, εξαρτάται από τις ροές που έχουμε. Θέλω να σας πω ότι τον Οκτώβριο του 2020 παρ’ ότι είχαμε μια πολύ μεγάλη μείωση ροών -62 % φέτος στον Έβρο – το μήνα Οκτώβριο, εκείνο τον έναν μήνα μπήκαν 1030.

>>> Είναι πολύ περιορισμένη η ροή μεταναστών από ότι ήταν τα περασμένα χρόνια. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με αποφασιστικότητα φυλάει τα σύνορα, αλλά χρειάζεται να έχουμε χώρο για να καλύψουμε -για να το πω έτσι απλά ‘τις ροές του προηγούμενου μήνα. Του όποιου προηγούμενου μήνα’ . Ο στόχος δεν είναι να μείνει κανείς πάνω από ένα μήνα στον Έβρο, καμία μόνιμη παραμονή δεν θα υπάρχει, γιατί έχει ειπωθεί και αυτό να σας το απαντήσω γιατί δημιουργούμε υποδομές μέσα στη δομή, γιατί δημιουργούμε χώρους για τα παιδιά, χώρους άθλησης. Είναι πάρα πολύ απλό: για να είναι κλειστή η δομή. Για να ‘ναι μια δομή κλειστή πρέπει να προσφέρει τις απαραίτητες ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο για να μπορούμε να κρατήσουμε κι εμείς το χαρακτήρα της δομής ως κλειστή.

>>> Θα είναι μία δομή η οποία θα είναι κλειστή, όπως μας επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μας επιτρέπει να κρατούμε για 24 μέρες τις νέες αφίξεις – διάστημα το οποίο είναι επαρκές για την καταγραφή, την ταυτοποίηση, τον υγειονομικό έλεγχο και την ασφαλή μεταφορά τους με οργανωμένο τρόπο σε δομές υφιστάμενες σε όλη τη χώρα. Και θέλω να σας πω ότι αυτή τη στιγμή χάρη στον περιορισμό των ροών του 2020 πλέον στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν δημιουργούμε νέες δομές, αντίθετα έχουμε επαρκή άδεια κρεβάτια για να καλύψουμε τις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν από οποιαδήποτε πίεση ροών μπορεί να έχουμε τους επόμενους μήνες. Αλλά ξεκάθαρα δεν θα έχουμε πίεση ροών γιατί η χώρα μας φυλάσσει τα σύνορά της.

>>> Ο εμπρησμός στη Μόρια ήταν το καλύτερο επιχείρημα στο γιατί πρέπει να κάνουμε νέες ασφαλείς δομές. Στην Μόρια θέλω να σας πω ότι το 75% των αιτούντων άσυλο δεν μέναν στη δομή, μέναν σε χωράφια γύρω από τη δομή. Γιατί η δομή είχε φτιαχτεί και ήταν μικρή και είχε 46 μόνο στρέμματα, είχαμε φτάσει να χρησιμοποιούμε 200 στρέμματα με καταλήψεις, μία ζούγκλα όπως λεγόταν και εκεί μπήκε η φωτιά. Δεν κάηκε η δομή στη Μόρια. Κάηκε ο περίγυρος της Μόριας. Γιατί η Μόρια δεν ήταν κλειστή και οργανωμένη. Η Μόρια ήταν μια ζούγκλα που μας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ

>>> Σήμερα υπάρχει κίνδυνος (εμπρησμού ή καταστροφής) από το γεγονός ότι φυλάσσονται πρόσφυγες και μετανάστες σε αστυνομικά τμήματα ή σε δομές που δεν έχουν τις απαραίτητες προδιαγραφές ασφάλειας. Οι νέες δομές φτιάχνονται με συστήματα διπλής περίφραξης ΝΑΤΟ, με πύλες ασφαλείας εισόδου – εξόδου για τους εργαζόμενους που είναι μέσα, με συστήματα πυρασφάλειας, με συστήματα ελέγχου, με κάμερες. Όλα αυτά είναι στις νέες δομές με κονδύλια χρηματοδοτούμενα 100 % από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι και η νέα δομή στο Φυλάκιο.

>>> Άμα λέτε στα νησιά, τα οποία είναι αποκλεισμένα όπως λέτε μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα, που και οι ίδιοι κάτοικοι δεν μπορούν να μπουν στα αυτοκίνητά τους και να φύγουν, η πίεση που δέχτηκαν στη Λέσβο με 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες ή στη Χίο όπου είχανε φτάσει να είναι 6.000, είχανε φτάσει να είναι πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και εκεί τα μέτρα εθνικής ασφάλειας ήταν πολύ αυστηρά. Και αυτό οδήγησε στην ανάγκη να δημιουργήσουμε νέες δομές, αλλά και να αποσυμφορήσουμε με 32.000 μετακινήσεις τα νησιά του Αιγαίου το 2020. Ως προς τα θέματα του Έβρου, εγώ λέω ότι σήμερα που δεν υπάρχουν κατάλληλες δομές φιλοξενίας γι’ αυτό το λίγο διάστημα αυτών που μπαίνουνε παράτυπα στη χώρα μας, αυτό συνιστά θέμα εθνικής ασφάλειας που δεν μπορεί ο στρατός και η αστυνομία να έχει περιορισμένους σε ένα ασφαλές σημείο αυτούς που μπήκαν στη χώρα μας. Αυτό λοιπόν που κάνουμε είναι για να ενισχύσουμε την εθνική ασφάλεια με μια οργανωμένη δομή την οποία και η Αστυνομία θα μπορεί να παρακολουθεί πολύ καλύτερα από αυτό το διάσπαρτο που υπάρχει σήμερα και είναι το γεγονός ότι κυκλοφορούνε τα βράδια στα χωριά και δημιουργούνε ανασφάλεια στους κατοίκους σας.

>>> Και αυτοί που συλλαμβάνονται δεν κρατούνται από την Αστυνομία γιατί η Αστυνομία δεν έχει που να τους κρατήσει. Και τους δίνει ένα χαρτί να φύγουνε μόνοι τους και φεύγουν μόνοι τους από τα αστυνομικά τμήματα να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί για να πάνε στη Θεσσαλονίκη πρέπει να περάσουνε μέσα από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και να βρούν που να φάνε, που να πιούμε μες στη νύχτα. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάτι που δημιουργεί ασφάλεια στους κατοίκους. Οι κάτοικοι των περιοχών είναι πολύ καλύτερα προστατευμένοι όταν οι όσοι είναι μέσα σε μία περιοχή, είναι σε κλειστή δομή και το βράδι μπορεί να κοιμηθεί ο κάτοικος ελεύθερα από το να έχει την αγωνία ποιος κυκλοφορεί στο δρόμο.

>>> Θα υπάρχουν 35 νέες θέσεις εργασίας στον τοπικό δήμο με κανονισμό εντοπιότητας. Αλλά, δεν είναι αυτό το βασικό ζητούμενο. Ο σχεδιασμός του μεταναστευτικού δεν γίνεται με τη λογική των ανταποδοτικών, αλλά φυσικά θα υπάρχουν ανταποδοτικά στις τοπικές κοινωνίες για τη στήριξη αυτών των περιοχών της χώρας, που δυστυχώς, όπως η Χίος, η Μυτιλήνη, ο Έβρος, καλούμαστε να σηκώσουμε ένα πολύ μεγάλο βάρος μιας πολύ μεταναστευτικής κρίσης από το 2015 μέχρι και τα τέλη του 2019 και ευτυχώς βιώνουμε ένα διαφορετικό 2020 και ένα διαφορετικό ελπίζω 2021.

>>> Κοιτάξτε, οι κάτοικοι μπορούν να σταθούνε και απέναντι στην Εγνατία Οδό για να μη φεύγουν οι πρόσφυγες. Ή μπορούν να κάτσουν κάτοικοι άλλων περιοχών στην Εγνατία Οδό για να μη φεύγει ο κόσμος. Δεν λύνεται έτσι το μεταναστευτικό. Δεν λύνεται με κάποιους να προσπαθούν να γίνουνε λαϊκοί ήρωες στην τοπική τους κοινωνία για να πάρουν το εύκολο χειροκρότημα. Ξέρετε αυτή η προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Και δεν έχουμε κληθεί ούτε ως κυβέρνηση να κάνουμε μια εύκολη δουλειά, η οποία είναι υποχρεωτικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο που θα περιορίσουμε τις ροές στη χώρα μας. Και πώς θα ενισχύσουμε την ασφάλεια των κατοίκων.

>>> Καλώ λοιπόν, και είμαι φυσικά ανοιχτός στο διάλογο, εγώ θα έρθω και στον Έβρο, εγώ πάντα πάω και έχω περάσει πολύ δύσκολα Δημοτικά Συμβούλια έχω να σας πω και σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας που μπορεί να μη θέλανε δομές, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν βάζουν πλάτη στον Έβρο και τα νησιά.

Ξέρετε η πίεση είναι κι από δω κι από κει.

>>> Εμείς ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε ότι ο Έβρος είναι ειδική περίπτωση και γι’ αυτό λέμε ότι δεν θα υπάρχει παραμονή στον Έβρο. Αλλά από την άλλη δυστυχώς δεν επέλεξε η όποια κυβέρνηση αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στον Έβρο. Δεν τους φέραμε εμείς στον Έβρο. Αυτοί ήρθαν στον Έβρο περνώντας τα σύνορα. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους καταγράψουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να τους ελέγξουμε και να τους μεταφέρουμε οργανωμένα. Αυτό λοιπόν που γίνεται στο Φυλάκιο, σήμερα το Φυλάκιο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις συνθήκες ασφάλειας, ούτε καν βιολογικό καθαρισμό δεν έχει. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να επιλυθούνε. Και πρέπει να είναι σε θέση το Φυλάκιο αν τους επόμενους μήνες και χρόνια ξαναβρεθούμε σε κρίση να μην είναι για μερόνυχτα ο Έβρος στο πόδι ανησυχώντας για το που βρίσκονται αυτοί που μπήκανε. Πρεέπει να ξέρει ο Εβρίτης ότι αυτοί που μπήκανε είναι σε μια κλειστή δομή, μέχρι η οργαωμένη πολιτεία να τους μεταφέρει εκεί που πρέπει να τους πάει.-