Search
Close this search box.
Περιφερειακή Σύνθεση ΑΜΘ: Η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη δεν “χωράει” άλλη προσφυγική/μεταναστευτική δομή

“Παρά το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος κρατά το στόμα του κλειστό σε ό,τι έχει να κάνει με την ανακοίνωση δημιουργίας νέου ΚΥΤ στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας, η Περιφερειακή Σύνθεση υπέβαλε αίτημα διεξαγωγής έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα το συγκεκριμένο”, σημειώνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ.

Η ανακοίνωση της Περιφερειακής Σύνθεσης, συνεχίζει ως εξής:

“Εκτιμούμε ότι το θέμα αυτό πρέπει να απασχολήσει το Σώμα άμεσα και να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο μεταβολής του συγκεκριμένου κυβερνητικού σχεδιασμού, ο οποίος κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Η Περιφερειακή Σύνθεση είχε θέσει το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα ήδη από τον Οκτώβριο του 2019. Θυμίζουμε ότι τότε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να φιλοξενήσουν επί πληρωμή πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να εξαιρεί την Θράκη από τον συγκεκριμένο σχεδιασμό.

Στις 09 Οκτωβρίου 2019 με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Σύνθεσης είχε γίνει συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και το θέμα είχε αναλυθεί αρκούντως, ωστόσο ο κος Περιφερειάρχης κατά την πάγια τακτική του είχε επιλέξει την “μέση οδό” καθώς είναι γνωστό τοις πάσι ότι δυσκολεύεται σημαντικά να ορθώσει ανάστημα και να δηλώσει ξεκάθαρη θέση. Ειδικά αν κρίνει ότι αυτή η θέση μπορεί να δυσαρεστήσει την κυβέρνηση.

Οι λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να δημιουργηθεί νέα δομή φιλοξενίας προσφυγών/μεταναστών στον Έβρο (και την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη) είναι γνωστοί και εν πολλοίς ευνόητοι. Έχουν αναλυθεί στο παρελθόν, και ικανότεροι του Χρήστου Μέτιου πολιτικοί άνδρες είχαν πείσει τους τότε κυβερνώντες επί της αναγκαιότητας της εξαίρεσης της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από τον εν λόγω σχεδιασμό.

Στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2019, αντί δεσμεύσεων, ο κος Μέτιος είχε διερωτηθεί πολλές φορές: “αν οξυνθεί το πρόβλημα, τί θα γίνει;”. Ας τον ενημερώσει κάποιος ότι το πρόβλημα πλέον οξύνθηκε.

Και ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να συνταχθούμε όλοι στην κοινή γραμμή αποτροπής της δημιουργίας νέου ΚΥΤ με πολιτικά επιχειρήματα και ουσιαστική διεκδίκηση.

Η Περιφερειακή Σύνθεση λέει “ναι” στην ποιοτική αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων/μεταναστών στο ΚΥΤ Φυλακίου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα τροποποιηθεί η χωρητικότητα του.

Φυσικά λέει “ΌΧΙ” στη δημιουργία νέας Δομής στον Έβρο ή στην επέκταση της υφιστάμενης στο Φυλάκιο και καλούμε τον Περιφερειάρχη να συνταχθεί στο πλευρό των Εβριτών, των Θρακιωτών και των κατοίκων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εν γένει. Φυσικά παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας ότι η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη δεν μπορεί να δεχτεί άλλη προσφυγική/μεταναστευτική δομή, πέραν των υφισταμένων που λειτουργούν στην επικράτεια της (Δράμα, Καβάλα, Έβρος).

Αν τυχόν ο κος Μέτιος δεν μπορεί να παραθέσει μία σειρά επιχειρημάτων, τον προτρέπουμε να ανατρέξει σε εκείνα του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη, στις επιστολές των τεσσάρων Μητροπολιτών της Θράκης και στις παρεμβάσεις του κου Άρη Γιαννακίδη.

Υπενθυμίζουμε στον κο Μέτιο ότι ο εκάστοτε Περιφερειάρχης εκλέγεται για να υπηρετεί το συμφέρον των πολιτών και να αποτρέπει τυχόν κυβερνητικά λάθη, έστω και αν αυτά συμβαίνουν από αμέλεια.

Εν προκειμένω όμως, ο κος Μέτιος φαίνεται να συνηγορεί παθητικά. Προφανώς είναι έτοιμος να επωμιστεί και το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί από το διαφαινόμενο κυβερνητικό λάθος”.

Δείτε εδώ το αίτημα της παράταξης για σύγκληση συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου