Search
Close this search box.
Πυροτεχνήματα, Δοξολογία και κριτική – Έτσι υποδέχτηκε η Αλεξανδρούπολη το 2021

Εμφανώς καταβεβλημένη από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας και η Αλεξανδρούπολη, έκανε ό,τι μπόρεσε για να υποδεχτεί το 2021 φορώντας το -κατά δύναμιν- εορταστικό χαμόγελό της.

Η εικόνα της αγοράς την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σίγουρα δεν ήταν αυτή που οι ντόπιοι έχουν συνηθίσει και παραδοσιακά συντίθεται από εκατοντάδες κόσμου, ανοιχτά μαγαζιά, κάλαντα και μαγκάλια. Φέτος, τα μαγκάλι (τα υπαίθρια ψησίματα δηλαδή) δεν υπήρξαν ούτε καν σαν σκέψη, ενώ οι κινούμενοι στους δρόμους ήταν πολύ λίγοι καθώς η εξυπηρέτηση πελατών στα καταστήματα έγινε με τη -βραχύβια όπως αποδείχτηκε- μέθοδο του click away. Οι καλαντιστάδες δεν κυκλοφόρησαν στους δρόμους, αλλά αντ’ αυτών ο Δήμος Αλεξανδρούπολης επέλεξε την ορχήστρα “Χάλκινα Ηχοχρώματα” για να ντύσει μουσικά την τελευταία ημέρα του χρόνου – αν και το ηχητικό αποτέλεσμα αποτέλεσε αντικείμενο διαδημοτικής κριτικής.

Τα “Χάλκινα Ηχοχρώματα” στην πλατεία του Φάρου / 31.12.2020 / @Facebook Δήμος Αλεξανδρούπολης

Τα “Χάλκινα Ηχοχρώματα” είναι μεν παραδοσιακή ορχήστρα, πλην όμως όχι θρακιώτικη, ούτε εβρίτικη, αλλά μακεδονική. Έτσι, το ηχητικό αποτέλεσμα που τελικά προσέφεραν τέθηκε στο ηχητικό μικροσκόπιο της παράταξης “Πόλη και Πολίτες” με το μέλος (αλλά όχι εκλεγμένο) Σάββα Γκριτζέλη να υπογράφει μία ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: “[…] Ελπίζουμε όμως την επόμενη χρονιά τέτοιες ημέρες να ακούσουμε την φιλαρμονική του Δήμου μας την οποία παραδώσαμε με 67 μέλη, πλήρη απογραφή υλικού, εμπλουτισμένο ρεπερτόριο και μικρά μουσικά σύνολα. Επίσης θα θέλαμε να ακούσουμε τα μουσικά σχήματα των ωδείων, τοπικά συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και χορωδίες […] Με αγωνία παρακολουθούμε ότι από ΑΥΤΟΦΩΤΗ πολιτιστικά η πόλη στο παρελθόν, γίνεται ΕΤΕΡΟΦΩΤΗ… στο παρόν”.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών πάντως, στο Δημαρχείο της πόλης προβάλλονται σε βιντεο-προτζέκτορα αποσπάσματα από μουσικές παραστάσεις του Ωδείου Αλεξανδρούπολης και άλλων μουσικών σχημάτων και ντόπιων ομάδων που ασχολούνται με τον παραδοσιακό χορό.

Αν και λίγο βιαστικά (μερικά λεπτά νωρίτερα από τις 00.00) μια βροχή πυροτεχνημάτων φώτισε τον ουρανό της Αλεξανδρούπολη επί τη αφίξη του νέου έτους. Θέαμα και πάλι αμφιλεγόμενο καθώς υπάρχουν και οι πολέμιοι αυτών των shows που θέτουν σε κίνδυνο τα πουλιά και προκαλούν τρόμο στο ζωικό βασίλειο εν γένει. Παρ’ όλα αυτά, η socialmediaκή κοινότητα της Αλεξανδρούπολης (καθώς η φυσική τελεί υπό συνθήκη Lockdown) υποδέχτηκε το θέαμα με ενθουσιασμό και δεκάδες βίντεο αναπαράχθηκαν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συνοδευόμενα από συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία.

Στο Επιμελητήριο Έβρου το πρώτο “θεσμικό” φλουρί του 2021

Εν τω μεταξύ, μπορεί η “κοπή βασιλόπιτας” να έχει περάσει πλέον στη σφαίρα του φαντασιακού, δεδομένης της πανδημίας, πλην όμως συμβαίνει ακόμη και σήμερα υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις. Μία τέτοια συνέβη την Πρωτοχρονιά του 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στην Αλεξανδρούπολη, μετά το πέρας της Δοξολογίας, που τελέστηκε από τον Μητροπολίτη και με την παρουσία δώδεκα εκπροσώπων θεσμικών φορέων της πόλης και της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης με την εικόνα της Παναγίας – δώρο από το φλουρί της βασιλόπιτας / @ Facebook Χριστόδουλος Τοψίδης

Το φλουρί της πίτας αυτής “έπεσε” στο Επιμελητήριο Έβρου, που εκπροσωπήθηκε από τον Προέδρο του Χριστόδουλο Τοψίδη, ο οποίος με τη σειρά του σχολίασε “εύχομαι και ελπίζω ότι αυτό ήταν ένα θετικό προμήνυμα για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας καθώς ο βασικός στόχος του Επιμελητηρίου μας, είναι να συνδράμει στην Ανάπτυξη και την ευημερία!

Ας έχουμε όλες και όλοι την ευχή της Παναγίας και ας αντλήσουμε δύναμη από αυτήν για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το καλύτερο!”.