Search
Close this search box.
Νέο ΚΥΤ Φυλακίου: Στις 04/01 η μεγάλη συνέλευση που προκάλεσε ο Δήμαρχος Ορεστιάδας

Μία δυσάρεστη έκπληξη για το Δήμο Ορεστιάδας έκρυβαν οι τελευταίες ημέρες του 2020 καθώς στις 28 Δεκεμβρίου αναρτήθηκε στη Διαύγεια η πρόσκληση για την “υποβολή προτάσεων δράσεων, προκειμένου να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης 2014-2020”

Η προκηρυσσόμενη δράση αφορά τη χρηματοδότηση έργων για την αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Υ.Π.Υ.Τ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας σύμφωνα με το άρθρου 8 του Ν. 4375/2016. Η δομή θα καλύψει την ανάγκη στέγασης των υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών, θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης τους καθώς και στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υποδοχής τους.

Σε απλά ελληνικά πρόκειται για την επέκταση του υπάρχοντος Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών Φυλακίου το οποίο θα μπορεί πλέον να φιλοξενεί έως 3.000 άτομα!

Δεσμεύσεις που δεν τηρήθηκαν

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία κυρίως γιατί πάνω από τη Θράκη πλανάται εδώ και χρόνια η δέσμευση ότι “η Θράκη εξαιρείται από τον σχεδιασμό για το μεταναστευτικό για εθνικούς λόγους”. Η δέσμευση αυτή αποτελούσε κάποιου είδους διασφάλιση για το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί νέα προσφυγική/μεταναστευτική Δομή στην περιοχή, όμως μαζί με όλα τα υπόλοιπα που άλλαξαν μέσα στο 2020, άλλαξε και αυτή.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης με τον Υπουργό ΠΡΟΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στις Καστανιές μία ημέρα πριν την ανάρτηση της επίμαχης πρόσκλησης στη Διαύγεια

Πρόκειται για ένα έργο κόστους 30.000.000 €, το οποίο όμως δεν είναι καθόλου επιθυμητό από την τοπική, αλλά και τη θεσμική κοινωνία.

“Τα κλειστά κέντρα θα γίνουν εκεί που έχουμε πει. Δεν περιλαμβάνονται στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα του Έβρου αλλά και γενικα της Θράκης, όπου η Θράκη και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου έχουν και μία ακόμη ιδιαιτερότητα: δεν μιλάμε για παραμονή του 1% του – μάλλον για μεταφορά μεταναστών και προσφύγων μέχρι το ύψος του 1% του πληθυσμού της Περιφέρειας ας πούμε σε μία ημιμόνιμη βάση, αλλά θα είναι προσωρινή”, δήλωνε από την Αλεξανδρούπολη τον Ιανουάριο του 2020 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωνε τον Σεπτέμβριο στη Βουλή ότι “ούτε στον Έβρο, ούτε στη Λέσβο, ούτε στη Χίο, ούτε στη Σάμο, ούτε στην Κω, ούτε στη Λέρο θα υπάρχει πολύμηνη και σίγουρα όχι μόνιμη, παραμονή αιτούντων άσυλο. Τα σημεία εισόδου, είναι για λίγες βδομάδες, έστω για λίγους μήνες μέχρι να τελεσιδικήσει και μία προσφυγή σε περίπτωση αρνητικής πρώτης απόφασης. Σε κανένα σημείο εισόδου της χώρας, είτε λέγεται Έβρος, είτε λέγεται νησιά, δεν θα υπάρχει μόνιμη παραμονή για λόγους εθνικούς”. 

Ωστόσο, ακόμη και αν δεχτεί κανείς ότι οι υπουργοί είναι συνεπείς λόγω και έργω, η ίδια η πρόσκληση δημιουργεί μία αντίφαση καθώς αναφέρει ότι: “Στη δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης – ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων – στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς. Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων.
Στη δομή θα κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και Η/Μ. Η δομή θα
περιβληθεί από περιμετρική οδό με περίφραξη”

04/01: Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας καλεί σε ξεσηκωμό 

Ο χορός των αντιδράσεων ξεκίνησε άμεσα από τον Δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη, ο οποίος αντιδρά τόσο στην ενδεχόμενη δημιουργία νέου ΚΥΤ στο Φυλάκιο, όσο όμως και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της.

“Kυβερνητική ανακολουθία λόγων και πράξεων!!! Kαλώ άμεσα σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη όλους τους θεσμικούς φορείς της περιφέρειας am-Θ για λήψη αποφάσεων!
Δυστυχώς κάποιοι δεν έχουν ιδέα του τι σημαίνει Θράκη. Θα το μάθουν καλά όμως” είχε σχολιάσει με την ανάρτηση της πρόσκλησης στη Διαύγεια ο κος Μαυρίδης και στη συνέχεια εξήγησε σε πολλές συνεντεύξεις του ότι παρά το γεγονός ότι κάνει μία συζήτηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη εξηγώντας του τους λόγους για τους οποίους δεν “χωράει” άλλο ΚΥΤ στη Θράκη και εκείνος είχε ζητήσει χρονική πίστωση μίας εβδομάδας, δεν επανήλθε ποτέ!

Η τηλεδιάσκεψη πάντως έχει προγραμματιστεί για το μεσημέρι της Δευτέρας στις 12.00 και σε αυτήν έχουν προσκληθεί μία σειρά θεσμικών εκπροσώπων του Έβρου ώστε να τοποθετηθούν επί της σχεδιαζόμενης επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου. Πάντως, προς το παρόν έχουν τοποθετηθεί αρνητικά οι τοπικοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ενώ θεωρείται μάλλον απίθανο να υπάρξει κάποιος/α που θα ταχθεί υπέρ του κυβερνητικού σχεδιασμού – ειδικά δε με φόντο την πρόσφατη μεταναστευτική κρίση των Καστανεών τον περασμένο Μάρτιο.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη Δευτέρα του 2021, μάλλον θα είναι ημέρα με ειδήσεις.

Δείτε την πρόσκληση εδώ: Πρόσκληση_Νέο_ΚΥΤ_Φυλάκιο