Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σωτήρης Τσιόδρας είναι σίγουρα ένα από τα πλέον συζητημένα πρόσωπα του 2020 καθώς το όνομά του συνδέθηκε άμεσα με την πανδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Ο Σωτήρης Τσιόδρας έγινε το πρόσωπο – σημείο αναφοράς στις κυβερνητικές ανακοινώσεις κατά την πρώτη περίοδο της καραντίνας τον Μάρτιο του 2020 και ήταν εκείνος που από το στόμα του κρεμόταν όλη η Ελλάδα στην καθημερινή ενημέρωση που μεταδιδόταν από το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα από όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς και μερίδα ιντερνετικών ΜΜΕ.
Στη δεύτερη καραντίνα βέβαια (που ξεκίνησε τον Νοέμβριο) ο Σωτήρης Τσιόδρας έμεινε “πίσω” και έδωσε τη θέση του στο πάνελ της ενημέρωσης σε άλλους συναδέλφους του, όμως δεν αποσύρθηκε από τις επάλξεις καθώς με τις guest εμφανίσεις του προειδοποίησε όσες φορές χρειάστηκε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης αλλάζει level και πλησιάζει προς τη ζώνη του λυκόφωτος.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρωτοεμφανίστηκε στις τηλεοπτικές οθόνες στις αρχές Μαρτίου και έμεινε πιστός στο απογευματινό του ραντεβού έως και την 26η Μαΐου, οπότε και είχε αποχαιρετίσει το τηλεοπτικό κοινό, αλλά όχι και το επιστημονικό του έργο.
Από το στόμα του μάθαμε την “κοινωνική απόσταση”, τη χρήση μάσκας, την ανάγκη για το πλύσιμο των χεριών όπως και το περιβόητο πια σύνθημα “μένουμε σπίτι”.
Από την άλλη πλευρά, το πόσο τήρησε ο καθένας/μια όσα πρότεινε ο καθηγητής είναι μία άλλη ιστορία, η οποία έλαβε διαφορετικά χαρακτηριστικά σε κάθε περιοχή της Ελλάδας, με τη Θράκη να έχει υποφέρει σημαντικά από τις περιοδικές εξάρσεις της πανδημίας και να μετράει και αυτή σοβαρές πληγές – σε οικονομικό κυρίως επίπεδο.
Ο Νομός Ξάνθης ήταν αυτός που δέχτηκε το ισχυρότερο -ίσως- πλήγμα από την πανδημία, καθώς από την αρχή σχεδόν της καραντίνας (τον Μάρτιο) τα νούμερα των κρουσμάτων παρέμεναν υψηλά, με αποτέλεσμα ο Νομός ή περιοχές αυτού να τελούν υπό αυστηρά τοπικά Lockodown με σοβαρές συνέπειες φυσικά στην υγεία, αλλά και με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.
Η Ροδόπη πέρασε “ήρεμα” το πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά στο δεύτερο τα πράγματα δεν ήταν τόσο ευοίωνα καθώς υπήρξαν περίοδοι μεγάλων εξάρσεων, που όμως δεν οδήγησαν σε αξιοσημείωτα τοπικά lockdown.
Η Αλεξανδρούπολη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα τον Αύγουστο, όταν καλεσμένη ενός γάμου είχε καταστήσει το μυστήριο και την δεξίωση σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού και είχε θέσει το νομό Έβρου και την πρωτεύουσα του στο επίκεντρο, εν τούτοις είχε αποφευχθεί το τοπικό lockdown. Παράλληλα από την αρχή της πανδημίας η Αλεξανδρούπολη φιλοξενεί ένα από τα λεγόμενα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον κορωνοϊό, το οποίο φιλοξένησε τον πρώτο νοσηλευόμενο πάσχοντα από τη νόσο covid-19 στις 14 Μαρτίου και για 14 ημέρες. Ο Κωνσταντίνος Κάλλιας μάλιστα ήταν ο πρώτος ασθενής στην ειδικά διαμορφωμένη κλνική covid που είχε συσταθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα και λειτουργεί ακόμη και σήμερα καθώς και ακόμη τρεις.
Στη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών που ο κορωνοϊός είναι παρών στην Ελλάδα στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης έχει νοσηλεύσει περίπου 500 ασθενείς με κορωνοϊό, χωρίς δυστυχώς να τα καταφέρουν όλοι/ες και φιλοξένησε πάνω από 1000 “ύποπτα κρούσματα”. Η ακριβής εικόνα βέβαια δεν έχει αποτυπωθεί ως τώρα καθώς η Διοίκηση του Νοσοκομείου -εκτελώντας άνωθεν εντολές- παρέσχε ενημέρωση μόνο για τις πρώτες είκοσι ημέρες της λειτουργίας της πρώτης Covid κλινικής και έκτοτε διέκοψε οριστικά (σ.σ. με εξαίρεση μία σειρά πληροφορίων που παρείχε προς την ΕΡΤ, όμως όχι επίσημα). Ακόμη ένας συναγερμός που σήμανε στην Αλεξανδρούπολη ήταν αυτός του Νοεμβρίου, οπόταν και ο κορωνοϊός πέρασε το κατώφλι του Ιωακείμειου Γηροκομείου που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης. Αφανής ήρωας και εκεί ο Σωτήρης Τσιόδρας που παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη της νόσου στο ευαγές ίδρυμα σε συνεργασία με τους τοπικούς γιατρούς η οποία εν τέλει προκάλεσε το θάνατο πέντε ανθρώπων.
Ο Δεκέμβριος ήταν επίσης δύσκολος μήνας για τον Έβρο καθώς το δεύτερο νοσοκομείο του -αυτό του Διδυμοτείχου- έφτασε στα όρια με το 1/5 του προσωπικού να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό και έτσι να απειλείται ευθέως η απρόσκοπτη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά, δεν τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο προσωρινής διακοπής της λειτουργίας του, αν και συζητήθηκε έντονα.
Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, προς το παρόν είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια τόσο σε εθνικό, όσο και τοπικό επίπεδο. Σίγουρα βέβαια είναι μεγάλες, αλλά το ακριβές μέγεθος θα προσδιοριστεί με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού που ξεκίνησε στην Ελλάδα στις 27 Δεκεμβρίου χαρίζοντας στο διηνεκές του διαδικτύου την εικόνα του ημίγυμνου καθηγητή που τόσο πολύ και τόσο άδικα χλευάστηκε από τους χρήστες του.
Σε κάθε περίπτωση όμως η φανέλα του κυρίου Τσιόδρα είναι αρκούντως ιδρωμένη καθώς κανείς δεν μπορεί να του χρεώσει ότι δεν εργάστηκε όλο αυτό το διάστημα και εξακολουθεί να το κάνει με ή χωρίς μικρόφωνα και με ή χωρίς κάμερες.
Στην ίδια θέση με αυτόν πάντως – αυτήν του εμβολιαζόμενου- οι Αλεξανδρουπολίτες θα βρεθούν τη νέα χρονιά καθώς σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα πρώτα εμβόλια θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του Έβρου στις 04 Ιανουαρίου και θα χορηγηθούν στους υγειονομικούς που έχουν εκδηλώσει σχετική πρόθεση.