Κατασκοπεία στη Ρόδο: Πού στρέφονται πλέον οι έρευνες των αρχών

Την άκρη του νήματος στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδας, που αποκαλύφθηκε στη Ρόδο αναζητούν πλέον οι αρχές. Οι δύο άντρες που κατηγορούνται ως κατάσκοποι σε βάρος της Ελλάδας, για λογαριασμό της Τουρκίας, συνελήφθησαν και έχουν αφεθεί ελεύθεροι ως μη ύποπτοι φυγής.

Από τη Ροδόπη στη Ρόδο… 

Οι κατηγορούμενοι έλκουν την καταγωγή τους από “διπλανά χωριά” της Ροδόπης, όπως προκύπτει από την απολογία του 55χρονου εμπλεκόμενου στην υπόθεση, που εργαζόταν ως μάγειρας σε επιβατικό πλοίο της άγονης γραμμής (Ρόδος – Καστελόριζο). “Είχαν έρθει κάτι συγγενείς μου για διακοπές στη Ρόδο και μου είπαν ότι στο προξενείο δουλεύει ένας πατριώτης από το διπλανό χωριό. Συναντηθήκαμε και μου είπε ότι έχει άκρες, γνωρίζει κόσμο και μπορεί να με βοηθήσει. Ήταν η πρώτη φορά που δούλευα ως μάγειρας σε πλοίο και ήθελα βοήθεια. Συναντηθήκαμε τέσσερις φορές μετά από ραντεβού και κατάφερε να μου κερδίσει την εμπιστοσύνη. Έχω πάθει σοκ. Παρασύρθηκα, δεν το έκανα για λεφτά. Με παρέσυρε να το κάνω για το καλό της πατρίδας”, φέρεται να είπε ο 55χρονος, σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα».

Όσο για τα “καθήκοντα” του, αυτά τα περιέγραψε ως εξής: “Λόγω του ότι ήμουν μάγειρας και μπορούσα να κυκλοφορώ ελεύθερα μέσα στο πλοίο, η δεύτερη αποστολή που μου ανέθεσε ήταν να πλησιάζω παρέες στρατιωτικών και να ακούω τι λένε. Μάλιστα μπορούσα σε κάποιους να πιάνω κουβέντα και δήθεν από περιέργεια να ρωτάω διάφορα στοιχεία και στη συνέχεια να τα κατέγραφα όλα στο κινητό μου και να κράταγα σημειώσεις. Το συγκεκριμένο δρομολόγιο επειδή έχει φθηνό εισιτήριο, οι στρατιωτικοί το χρησιμοποιούσαν πάρα πολύ”. Η πρώτη αποστολή του ήταν να δίνει πληροφορίες στον 35χρονο γραμματέα του προξενείου στη Ρόδο για τις κινήσεις των πολεμικών πλοίων στην περιοχή του πλου του πλοίου στο οποίο εργαζόταν.

Γνώριζε ο πλοιοκτήτης και συνεργαζόταν με τις ελληνικές αρχές 

Όπως είναι γνωστό, ο 55χρονος μάγειρας εργαζόταν σε πλοίο της  εταιρείας SAOS FERRIES, που δραστηριοποιήθηκε επί σειρά ετών στην γραμμή Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Σταύρο Αποστολίδη, ο πλοιοκτήτης είχε ενημερωθεί για τη δράση του μάγειρα από τις ελληνικές αρχές που διεξήγαγαν την έρευνα και ήταν σε συνεργασία μαζί τους ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η αποστολή. “Για την περίπτωση του μάγειρα ήταν ενήμεροι δύο άνθρωποι στο καράβι που ξέρανε τη δράση του και συνεργαζότανε με τις αρχές (εν. ελληνικές)” είπε ο Σταύρος Αποστολίδης στον αέρα του Status Radio 94.2 μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον πλοιοκοτήτη.

Αυτό που ψάχνουν τώρα πλέον οι ελληνικές αρχές είναι το που ακριβώς διοχετεύονταν οι πληροφορίες που συνέλεγαν οι δύο κατηγορούμενοι για κατασκοπεία.