Search
Close this search box.
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης & Κορωνοϊός: “Μην τα ισοπεδώνουμε όλα” λένε οι Ρίτης και Δρόσος

Τέσσερις χιλιάδες λέξεις δαπάνησαν το πρωί της Δευτέρας 30/11 δύο γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης για να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα εν μέσω πανδημίας και να απαντήσουν τρόπον τινά σε δημοσιεύματα που κατά την εκτίμησή τους χρωματίζουν μελανά την προσπάθεια που καταβάλλεται.

Οι κ.κ. Κωνσταντίνος Ρίτης και Γιώργος Δρόσος (ο δεύτερος έχει και την ιδιότητα του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΑ, όντας ο διάδοχος του πρώτου) στην πρώτη τους συνέντευξη επί του θέματος στα τοπικά ΜΜΕ από την εμφάνιση της πανδημίας και εντεύθεν, δήλωσαν αδυναμία παροχής στοιχείων με ακρίβεια δεδομένης της δυναμικότητας που παρουσιάζουν οι αριθμοί συναρτήσει του φαινομένου, ωστόσο δεν απέφυγαν τη σύγκριση με άλλα νοσοκομεία.

“Το Νοσοκομείο σήμερα είναι -δεν ξέρω ακριβώς- είναι γύρω στους 120 νοσηλευόμενους συνολικά και καλύπτει όχι μόνο την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο, αλλά καλύπτει κατά βάση, κατά 50% και το Νοσοκομείο της Δράμας. Όπου πραγματικά δέχεται πάρα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και βαρέων ασθενών από το Νοσοκομείο αυτό” είπε ο κος Ρίτης, ενώ λίγο αργότερα ο κος Δρόσος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα σημείωσε: Ρωτήσατε σε τι κατάσταση είμαστε. Θέλετε να συγκρίνω την κατάσταση με το πώς είμαστε πέρυσι; Με το πώς είναι στη Δράμα; Με το πώς είναι στη Θεσσαλονίκη; Ή με το πώς θα ευχόμαστε να ήμασταν; Είμαστε σε μια ελεγχόμενη κατάσταση, έχουμε ακόμα κρεβάτια Covid που μπορούμε να αναπτύξουμε, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα στη Μονάδα, είναι οριακά, αλλά αν χρειαστεί έχουμε προβλέψει και εκεί να ανοίξουμε άλλα κρεβάτια. Βεβαίως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας.

Και εγώ, αυτό που παρακαλώ όλους τους συναδέλφους όπου και να εργάζονται, όποιοι και να είναι αυτοί, και ειλικρινά παρακαλώ, μη δίνουμε την εντύπωση ότι υπάρχουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, μην πανικοβάλλουμε τον κόσμο όταν δεν υπάρχει λόγος”

Αναγκαία η επέκταση της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας 

Αμφότεροι οι επιστήμονες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα επέκτασης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, έστω και αν αυτή προκλήθηκε λόγω των συνθηκών. “Η ΜΕΘ της Αλεξανδρούπολης ήταν δομημένη για να καλύψει ανάγκες για μια περιοχή δική μας. Όταν έρχονται διαρκώς από πάνω ή από άλλο νοσοκομείο είναι λογικό ότι αυτές οι ανάγκες αυξάνονται. Και πρέπει οι ΜΕΘ να αυξάνονται. Δεν μπορείς να αφήσεις τον κόσμο αν χρειαστεί ΜΕΘ COVID να μην τον πας στη ΜΕΘ. Άρα οι κινήσεις να γίνουν νέες ΜΕΘ είναι μια κίνηση σωστή” είπε ο κος Ρίτης και εν συνεχεία ο κος Δρόσος διευκρίνισε ότι η επέκταση της ΜΕΘ είχε προβλεφθεί από την Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Νοσοκομείου ήδη από τον Ιούλιο. Απάντησε μάλιστα και στην περιβόητη πλέον “ανάρτηση Μπιρμπίλη” για να πει ότι ο συνάδελφος του δεν γνώριζε τον σχεδιασμό περί επέκτασης της ΜΕΘ και γι’ αυτό έκανε την συγκεκριμένη ανάρτηση στην οποία είχε γράψει ότι “γκρεμίζονται τοίχοι για να γίνουν ΜΕΘ”. Αναγνωρίζοντας μάλιστα ότι ο κος Μπιρμπίλης δεν είχε κακή πρόθεση, ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΠΓΝΑ, εξήγησε: “Δεν γκρεμίσαμε κάποιον τοίχο. Τον Ιούλιο είχε προβλεφθεί ποια καινούργια Μονάδα θα ανοίξουμε. Είχαν ήδη προβλεφθεί τα υλικά που θα χρειαστούν και ο χώρος που θα εγκατασταθούν. Όταν λοιπόν φτάσαμε στο σημείο να χρειαζόμαστε καινούργια ΜΕΘ, έγινε στο χώρο της ανάνηψης, και επειδή έπρεπε να χωριστεί ο χώρος της ανάνηψης από τον υπόλοιπο χώρο στον οποίο λειτουργούσε έπρεπε μπήκε μία γυψοσανίδα γιατί δεν μπορούν να είναι ασθενείς Covid με άλλους ασθενείς. Όταν φτάσαμε στο σημείο να εκτιμούμε ότι ενδέχεται να χρειαστούμε και τον διπλανό χώρο ανοίχτηκε σε αυτή τη γυψοσανίδα μία πόρτα για να υπάρχει επικοινωνία για να μη θυσιάσουμε κι άλλους χώρους από το χειρουργείο”.

Παράλληλα, ο κος Δρόσος υπογράμμισε και το γεγονός ότι εν μέσω αυτής της κρίσης υπερτριπλασιάστηκε και ο αριθμός των υπηρετούντων νοσηλευτών/τριων στη ΜΕΘ (από 16 σε 49), ενώ αυξήθηκε και το ιατρικό προσωπικό κατά επτά ειδικευόμενους γιατρούς και κατά τέσσερις ειδικούς “με εμπειρία σε Μονάδα”.

Παραδεκτές οι ελλείψεις προσωπικού – Μη αποδεκτές οι δηλώσεις που πανικοβάλλουν 

“Ότι προσπαθούμε και δουλεύουμε με όλες τις δυνάμεις αυτό είναι γεγονός. Ότι πρέπει να ‘ρθει κόσμος (εν. προσωπικό), πρέπει να ‘ρθει κόσμος. Κι αυτό είναι γεγονός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή πρέπει να ‘ρθει κόσμος κι άλλος, ότι εμείς δεν βάζουμε όλα μας τα δυνατά για να τα καταφέρουμε” είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ο κος Ρίτης, έχοντας νωρίτερα διευκρινίσει ότι η τοπική διαχείριση της πανδημίας διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη κεντρική και αποδίδοντας τα εύσημα στην πρώτη.

Παράλληλα, ο κος Δρόσος συγκινησιακά φορτισμένος εξέφρασε την ανάγκη του να συγχαρεί τους συναδέλφους του που υπερβάλλουν εαυτούς και εαυτές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη δύσκολη συνθήκη που έχει προκαλέσει η πανδημία καλώντας όλους να είναι περισσότερο προσεκτικοί στις δηλώσεις τους. “Όλοι λοιπόν συμμετέχουν και δεν πρέπει να υποτιμούμε τη συνεισφορά όλων των ανθρώπων και μπορώ να σας πω και με ονόματα ανθρώπους οι οποίοι έχουν υπερβάλει τον εαυτό τους και έχουν βοηθήσει. Γιατρούς, νοσηλευτές, τεχνική υπηρεσία, μην τα ισοπεδώνουμε όλα”, είπε δακρυσμένος και θέλοντας να υπερτονίσει το γεγονός ότι το Νοσοκομείο συνεχίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του σε όλες τις κλινικές και όχι μόνο σε αυτές που σχετίζονται με τον Covid-19 καθώς “πλέον δεν υπάρχουν Νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό, αλλά είμαστε νοσοκομείο αναφοράς για πολλές άλλες παθήσεις”. 

Μικροβιολογικό Εργαστήριο ΠΓΝΑ: Από τα 20 στα 200 τεστ την ημέρα μέσα σε λίγους μήνες 

Άξια αναφοράς τέλος και η πρόοδος του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης που μέσα σε λίγους μήνες έχει ανεβάσει κατακόρυφα την αποδοτικότητά του και είναι πλέον σε θέση να αναλύει “σε δύο βάρδιες από τουλάχιστον 200 τεστ” όταν στην έναρξη της κρίσης ανέλυε 20. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον κο Δρόσο “δεν ήρθαν από τον ουρανό. Αυτά ήρθαν από το Υπουργείο. Ήρθαν από τον ΕΟΔΥ. Από την ΥΠΕ. Δεν ήρθαν από τον ουρανό. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα”.