Ν. Γκαρά: «Όταν η ΝΔ υποσχόταν ανάπτυξη στη Θράκη εννοούσε τους χρυσοθήρες;»

Ξανά στο προσκήνιο φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ την επέκταση της εξόρυξης χρυσού στη Θράκη, σύμφωνα με δημοσιεύματα και δηλώσεις στελεχών της Eldorado Gold που φέρουν την «επένδυση» στο Πέραμα του Ν. Έβρου, στο στάδιο κατάρτισης στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να λαμβάνει το «πράσινο φως» μέσα στον επόμενο χρόνο. 

 Μάλιστα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πολλαπλά εκτεθειμένη μετά τη συνεχιζόμενη άρνηση του κ. Χατζηδάκη να παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο, και εν τέλει σε γνώση της ελληνικής κοινωνίας, το νέο επενδυτικό σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός και όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εταιρείας και κυβέρνησης ΝΔ. 

 Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι της Θράκης βιώνουν τον εμπαιγμό και την κοροϊδία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που παρότι στα λόγια «κόπτεται» για την ανάπτυξη της περιοχής, τελικά ενδιαφέρεται μόνο για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων μεγάλων συμφερόντων.  

Όσες παραχωρήσεις προς την Ελληνικός Χρυσός και αν σχεδιάζουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Χατζηδάκης, το μέτωπο ενάντια στις εξορύξεις στη Θράκη είναι αρραγές και πάνδημο. Και αυτή η ξεκάθαρη, αδιαπραγμάτευτη στάση και θέση σύσσωμης της κοινωνίας της Θράκης έχει κατατεθεί δημόσια εδώ και πολλά χρόνια.  

Βέβαια, το πλέον εξοργιστικό είναι ο χρόνος που επιλέγει ο κ. Μητσοτάκης και οι Υπουργοί του να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο τουςμε όλη τη Βόρεια Ελλάδα να είναι στο κόκκινο, λόγω της πανδημίας,  με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν και να δοκιμάζονται, με την κοινωνία σε καραντίνα. Αντί για την ενίσχυση του ΕΣΥ και της κοινωνίας, η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει συμφωνίες που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον, το μέλλον και το περιβάλλον της Θράκης.  

Υπενθυμίζουμε πως τον Οκτώβριο του 2018, επί θητείας της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, είχε κατατεθεί και εγκριθεί από την τότε ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο (ΠΧΠ)  της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –  Θράκης. Με βάση αυτό έχει ήδη δρομολογηθεί ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή, συμβατό με τους φυσικούς πόρους, τη γεωπολιτική θέση, τις ανάγκες και τις προτάσεις των ανθρώπων και των φορέων της περιοχής, ένα ΠΧΠ σύμφωνα με το οποίο είναι ασύμβατες για την περιοχή της ΑΜ-Θ οι δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού.  

Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέσαμε επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις με την Ελληνικός Χρυσός και αναμένουμε από τον αρμόδιο Υπουργό να τοποθετηθεί άμεσα και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις, ώστε να μπορέσει να μάθει ο ελληνικός λαός όλη την αλήθεια. 

 

Αναστασία (Νατάσα) Γκαρά, Βουλευτής Έβρου,
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Επικοινωνίας & Ενημέρωσης – ΣΥΡΙΖΑ