Δήμαρχος Ορεστιάδας: “Δεν γίνεται να αγοράζουμε γη από το Δημόσιο για να χτίσουμε σχολεία”

Το ζήτημα της σχολικής στέγης έθεσε μεταξύ άλλων στην παρέμβαση του στη Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ ΑΜ-Θ «Δυνατή Αυτοδιοίκηση, για Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες», ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ και δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. 

Ο κος Μαυρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι “μεταφέρθηκε στους Δήμους η αρμοδιότητα κατασκευής και συντήρησης των σχολικών κτηρίων, όμως αν πρόκειται να κατασκευαστεί σχολικό κτήριο σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του δημοσίου ακόμη και χαρακτηρισμένο για σχολική στέγη, ο Δήμος πρέπει να το αγοράσει από το κράτος. Δηλαδή, το κράτος μας μετέφερε την αρμοδιότητα, αλλά μας πουλάει το οικόπεδο. Το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί άμεσα. Πρόταση: Δωρεάν μεταβίβαση των οικοπέδων του δημοσίου στους Δήμους, εφόσον πρόκειται να αξιοποιηθεί για δημόσιο όφελος”. 

Στη μεγάλη εικόνα, ο κος Μαυρίδης συνέδεσε το ζήτημα της σχολικής στέγης με το δημογραφικό ζήτημα που αντιμετωπίζει (και) ο Έβρος υπογραμμίζοντας ότι “στα προβλήματα νομιμοποίησης των κτηρίων που παραλάβαμε, της βελτίωσής τους, της κατασκευής νέων κτηρίων, της καθημερινής αντιμετώπισης των λειτουργικών ζητημάτων, έρχονται να προστεθούν και ζητήματα συγχωνεύσεων – καταργήσεων – υποβιβασμού σχολικών μονάδων, για τα οποία εμείς απλώς γνωμοδοτούμε. Για να μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί, θα πρέπει να αποκτήσουμε το σύνολο των αρμοδιοτήτων του τομέα πλην του εκπαιδευτικού έργου”.

Η έρευνα του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Επιπλέον, από τα λεγόμενά του προέκυψε ότι η ΠΕΔ ΑΜ-Θ ανέθεσε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης έρευνα για τις προοπτικές (κτήρια, εξοπλισμός, μέγεθος των σχολικών μονάδων) της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΑΜ-Θ κατά την επόμενη δεκαετία. Θα ακολουθήσει η αντίστοιχη έρευνα για τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι έρευνες παραγγέλθηκαν με στόχο να ιχνηλατηθεί το μέλλον των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας ΑΜΘ, αλλά και να αποδειχθεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να σχεδιάζει τεκμηριωμένα τις παρεμβάσεις στον χώρο της εκπαίδευσης και όχι μόνο να γνωμοδοτεί.

Πέντε υπουργεία για τους Παιδικούς Σταθμούς

Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του, ο κος Μαυρίδης σημείωσε την πολυπλοκότητα της λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, η οποία ρυθμίζεται από τις αποφάσεις πέντε (!) υπουργείων. “Η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών, χωρίς καμία υπερβολή, επηρεάζεται άμεσα από τις αρμοδιότητες και τις αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας !!!”, είπε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι “θα πρέπει και στον τομέα αυτό να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο. Τόσο για το ζήτημα της προσχολικής αγωγής, όσο και για τα ζητήματα των αδειοδοτήσεων, των χρηματοδοτήσεων και των υπόλοιπων ζητημάτων των δημοτικών σταθμών”.

Ετοιμάζεται πρόταση προς τη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης 

Τέλος, ο κος Μαυρίδης ανακοίνωσε ότι η ΠΕΔ βρίσκεται σε διαδικασία σύνταξης κειμένου προτάσεων, που θα αποστείλει στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, εκτιμώντας ότι θα συνδράμει “στην κάλυψη βασικών αναγκών και την άμβλυνση των προβλημάτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ με έμφαση στο τοπικό επίπεδο”. 

Η Συνεδριακή Διάσκεψη ΚΕΔΕ – ΠΕΔ ΑΜ-Θ «Δυνατή Αυτοδιοίκηση, για Ισχυρές Τοπικές Κοινωνίες», έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου. 

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Βασίλη Μαυρίδη εδώ