Πώς πρέπει να γίνεται η ταφή των νεκρών από Covid-19

Δυστυχώς, η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει πάντα ευτυχή κατάληξη, παρά το γεγονός ότι οι νικητές της μάχης με τον Covid-19 είναι πάρα πολλοί ανά την Ελλάδα και τον κόσμο.

Για εκείνους/ες που δεν τα καταφέρνουν, όμως, και χάνουν τη μάχη για τη ζωή πρέπει να ακολουθείται μία συγκεκριμένη διαδικασία για την ταφή των σορών τους, η οποία έχει οριστεί από σχετικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ, που έχουν περιέλθει σε γνώση των γραφείων τελετών.

Η διαδικασία ξεκινάει από όταν ο/η ασθενής εκπνεύσει. Αφ’ης στιγμής αφήσει την τελευταία του/της πνοή, τοποθετείται από το υγειονομικό προσωπικό του εκάστοτε νοσοκομείου σε ειδικό αδιάβροχο σάκο και εν συνεχεία τοποθετείται σε δεύτερο αδιάβροχο σάκο, ο οποίος κλείνει αεροστεγώς και η σορός προωθείται στο νεκροτομείο. Εκεί, η σορός ψεκάζεται με απολυμαντικά και αντισηπτικά και παραδίδεται στους υπαλλήλους του Γραφείου Τελετών.

Οι υπάλληλοι – υποχρεωτικώς ενδεδυμένοι με τις ολόσωμες φόρμες και τον ειδικό εξοπλισμό- παραλαμβάνουν τη σορό, την οποία απαγορεύεται να βγάλουν από τους ειδικούς σάκους. Εν συνεχεία την τοποθετούν στο φέρετρο το οποίο σφραγίζεται με σιλικόνη, τυλίγεται με πλαστική μεμβράνη και προωθείται άμεσα στο παρεκκλήσι του εκάστοτε κοιμητηρίου για να ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία (εφόσον πρόκειται για χριστιανό/ή ορθόδοξο/η).

Την θρησκευτική τελετή παρακολουθούν μόνο οι στενοί συγγενείς του θύματος και τέλος η σορός ενταφιάζεται σε ειδικό χώρο που οφείλουν να διαθέτουν τα κοιμητήρια για την ταφή ανθρώπων που έχουν καταλήξει από λοιμώδες νόσημα.

Για το Δήμο Αλεξανδρούπολης, η ταφή νεκρών από Covid-19 γίνεται σε ειδικό τμήμα που έχει διαχωριστεί από την υπόλοιπη έκταση του Β’ Κοιμητηρίου Αλεξανδρούπολης και περιλαμβάνει 90-100 θέσεις ταφής. Επίσης, έχει προβλεφθεί αντίστοιχος χώρος ενταφιασμού και στο Κοιμητήριο του Μαΐστρου, που όμως έως τώρα δεν έχει χρησιμοποιηθεί.

Με πληροφορίες από www.statusradio.gr