Νοσοκομείο Καβάλας: Έζησε δύο μέρες αγκαλιά με τη νεκρή μητέρα του

Με μια ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb ο γιατρός Ηλίας Τσιούλης που εργάζεται ως εντατικολόγος – πνευμονολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας (ΓΝΚ) αποτυπώνει το δράμα των συνάνθρωπων μας με βαριά νοητική  και κινητική στέρηση, που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και ξαφνικά βρίσκονται μόνοι στη ζωή μετά τον ξαφνικό χαμό του τελευταίου γονιού.

Το περασμένο Σάββατο ο γιατρός Ηλίας Τσιούλης  ήταν υπεύθυνος εφημερίας του νοσοκομείου. Όπως επισημαίνει προσήλθαν περί τα 100 άτομα να εξεταστούν. Χρειάστηκε να κάνει περί τις σαράντα εισαγωγές, η πλειονότητα των οποίων είχαν προσβληθεί από κορονοϊό και ήταν σχετικά νέοι άνθρωποι. Ο διοικητής του νοσοκομείου χρειάστηκε  να ανοίξει και ακόμα κλινική covid για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ασθενείς. Η εικόνα όμως που τον συγκλόνισε ήταν αυτή ενός 45χρονου άντρα που έκλεγε, έκλαιγε γοερά για ώρα. Τρομαγμένος, αναστατωμένος, με υψηλό πυρετό, αφυδατωμένος, πεινασμένος.

Η εικόνα ενός άντρα «45 χρονών ,μυαλό παιδικό αθώο ,ακίνητα χέρια ακίνητα πόδια, ακίνητη και η  διάγνωση του αυτισμού που του πρωτοδωσαν βρεφακι. Τον φεραν μέσα στη νύχτα ανάμεσα σε τόσα φορεία. Παντού η ίδια εικόνα, παντού οι ίδιες λέξεις. Πνευμονία ,χαμηλό οξυγόνο ,αυτός εισαγωγή, εκείνος σπίτ , χρειαζόμαστε βοήθεια παιδιά δεν προλαβαινουμε/ποιος να σε ακούσει. Δύστυχε κανείς δεν θα σε ακούσει», όπως την περιγράφει στην ανάρτησή του.

Λίγο νωρίτερα τον  είχαν μεταφέρει στο ΓΝΚ διασώστες του ΕΚΑΒ με τη συνοδεία αστυνομικών. Ο 45χρονος ζούσε με την υπέργηρη μητέρα του στο σπίτι τους  σε γειτονιά της Καβάλας. Τα επαλειμμένα τηλέφωνα του γαμπρού της γυναίκας τον ανησύχησαν και απευθύνθηκε στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να σπάσουν την πόρτα και να βρεθούν έτσι μπροστά σε μια τραγική εικόνα. Η περιγραφή του γιατρού Τσιούλη είναι χαρακτηριστική: «… Μόνο που αυτός βρέθηκε σπίτι. Αστυνομικοί σπασαν την πόρτα, κάποια μακρινή αδελφή έπαιρνε από μέρες τηλέφωνα ,αναπάντητα. Αγκαλιά δίπλα στη μάνα. Στάση εμβρυική, θαρρείς και θα πετάξει. Κορονοϊό και οι δυο  ,σύσταση να μείνουν σπίτι. Αποφύγετε τις  συναναστροφές όχι κόσμο σπίτι. Όλη τους τη ζωή να τους αποφεύγει ο κόσμος και τώρα αυτοί το πάνω χέρι. Η μάνα από μέρες πεθαμένη και αυτό να κλαίει, να κλαίει ….. Όλη την νύχτα  δίχως ανάσα με χαμηλό οξυγόνο, ακίνητο  ανάμεσα από φορεία βιαστικά και ανθρώπους αδιάφορους να κλαίει ….».

Η 90χρονη μητέρα του 45χρονου άντρα βρέθηκε νεκρή κι αυτός δίπλα της σε μια άσχημη κατάσταση. Ο κ. Τσιούλης εκτιμάει πως η μητέρα ήταν νεκρή περισσότερα από δυο 24ωρα. Και ο γιος της λόγω της κατάστασης του διψασμένος, πεινασμένος, λερωμένος, ταραγμένος, με πολύ υψηλό πυρετό. Σύμφωνα με τους διασώστε και οι δυο ήταν θετικοί στον κορονοϊό, είχαν εξεταστεί και τους είχαν συστήσει να μείνουν σπίτι.

Η μητέρα πέθανε από καρδιακή ανακοπή και όπως επισημαίνει ο γιατρός «όταν ήρθε ο 45χρονος ήταν ένα στάδιο πριν τη διασωλήνωση. Οι πνεύμονές του σε πολύ άσχημη κατάσταση, με δυσκολία ανέπνεε και είχε υψηλό πυρετό. Αυτός όμως έκλεγε, έκλεγε γοερά για  ώρες. Όχι όμως λόγω της κατάστασής του, αλλά πιστεύω γιατί είχε αντιληφθεί το θάνατο της μητέρας του».

Η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΓΝΚ Κατερίνα Πετράκη, που επίσης είχε εφημερία εκείνο το βράδυ, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογραμμίζει ότι «δυσκολευτήκαμε πολύ να βρούμε τα στοιχεία του 45χρονου. Δεν υπήρχε κανένας συγγενείς, δεν το συνόδευε κάποιος που τον γνώριζε. Χάρη στους αστυνομικούς μπορέσαμε να βρούμε τα προσωπικά του στοιχεία και να τον δηλώσουμε μετά την εισαγωγή του».

Σήμερα, ο 45χρονος άντρας, νοσηλεύεται στην κλινική covid του ΓΝΣ και η κατάστασή του όπως επισημαίνει ο κ. Τσιούλης εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, καθώς συν όλα χρειάζεται επιπλέον φροντίδα λόγω της βαριάς νοητικής και κινητικής αναπηρίας, ενώ επιπλέον αναζητούνται και κάποιοι συγγενείς του.

«Ωστόσο,  το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί όλους», τονίζει με έμφαση ο γιατρός, «είναι τι γίνονται αυτοί οι συνάνθρωποι μας όταν φεύγουν από τη ζωή οι γονείς τους που τους φρόντιζαν. Εκείνο το βράδυ που ήρθε  στο νοσοκομείο προσπαθούσα για ώρα να τον ηρεμίσω, και δίπλα μου επικρατούσε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Φωνές, φορεία, άνθρωποι που χρειάζονταν όλοι βοήθεια. Αλλά η εικόνα αυτού του άντρα που χρειάζονταν μια μεγαλύτερη φροντίδα από όλους, μια μεγαλύτερη προσοχή λόγω της κατάσταση του με είχε ειλικρινά συγκλονίσει».

Ο γιατρός τους τελευταίους έξι μήνες υπηρετεί στη ΜΕΘ του ΓΝΚ και μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ κάνει λόγω για μια πρωτόγνωρη κατάσταση. «Εργάστηκα», υπογραμμίζει, «πέντε χρόνια στη Σουηδία και εννέα χρόνια στην Ελλάδα αλλά ποτέ δεν είδα τέτοια κατάσταση, σα να έχουμε πόλεμο. Το ΓΝΚ είναι ένα από τα καλά οργανωμένα επαρχιακά νοσοκομεία. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα δημιούργησε και δεύτερη ΜΕΘ για να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που υπήρχαν. Τωρα που μιλάμε, η ΜΕΘ για τα περιστατικά codiv, με δώδεκα κλίνες, είναι όλες γεμάτες. Ίσως σήμερα κάποιος νοσηλευόμενος μπορέσει να βγει. Αλλά πραγματικά χρειάζεται όλοι να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για το ξεπεράσουμε. Πρέπει όλοι να τηρούμε αυστηρά όλα τα υγειονομικά μέτρα».

 

xronometro.com