Οριακά πέρασε ο προϋπολογισμός της ΑΜΘ λέει ο Χριστόδουλος Τοψίδης

“Έλλειψη οράματος” καταλογίζει στην παράταξη του Χρήστου Μέτιου, αναφορικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2021, η παράταξη της αντιπολίτευσης Περιφερειακή Σύνθεση. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης ψηφίστηκε την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου με τις παρατάξεις της Περιφερειακής Σύνθεσης και της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας να καταθέτουν λευκή ψήφο, ενώ αυτές της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Ανταρσυα αρνητική.

Θετικές ψήφους κατέθεσαν -πέραν των Συμβούλων της Διοίκησης και των συνεργαζόμενων με αυτήν παρατάξεων- οι τρεις ανεξαρτητοποιημένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από την Περιφερειακή Σύνθεση και οι άλλοι δύο από την χρυσαυγίτικη παράταξη Πατριωτική Αυγή.

Τι είπε η παράταξη Περιφερειακή Σύνθεση 

Παρακάτω παρατίθεται η τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης Περιφερειακή Σύνθεση Χριστόδουλου Τοψίδη, που σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, εκφράζει το σύνολο των μελών της:

Αρχικά, επισημαίνουμε την εξαιρετική́ δουλειά που έκαναν οι υπάλληλοι της Περιφέρειας για τη σύνταξη του Προϋπολογισμού και στους οποίους αναγνωρίζουμε τη δυσκολία στις συνθήκες εργασίας με τις συνεχείς τροποποιήσεις των πλαισίων στα οποία πρέπει να λειτουργούν όσον αφορά τη σύνταξη του Προϋπολογισμού.

Τους ευχαριστούμε για αυτό και σίγουρα όσον αφορά το δικό τους κομμάτι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε ικανοποιημένοι απόλυτα.

Οι ενστάσεις μας, αφορούν την πολιτική διάσταση του Προϋπολογισμού, καθώς στις αποφάσεις του Περιφερειάρχη εντοπίζουμε πληθώρα προβλημάτων. Δυστυχώς παραλάβαμε από τον κο Μέτιο μία εισήγηση απολύτως αναμενόμενη.

Η εισήγηση του Προϋπολογισμού είναι μία συρραφή παλαιότερων εξαγγελιών, χωρίς όραμα και στόχο. Και κυρίως χωρίς να δίνει κουράγιο και ελπίδα στους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την επιβίωσή τους.

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού δείχνει ότι η Πανδημία, η έξαρση της, οι βραχυπρόθεσμες, αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της, δεν ενδιαφέρουν τον Περιφερειάρχη. Δεν εντοπίσαμε πουθενά προβλέψεις για στήριξη στον εργαζόμενο, τον κτηνοτρόφο, τον αγρότη, τον έμπορο, τον επαγγελματία. Βλέπουμε έναν Προϋπολογισμό που κινείται σχεδόν εκτός πραγματικότητας.

Ο Προϋπολογισμός, για κάθε όργανο της αυτοδιοίκησης, είναι η κορυφαία απόφαση της διοίκησης, γιατί προσδιορίζει τις πολιτικές που θα υλοποιηθούν την ερχόμενη χρονιά. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διαθέτει ένα τεράστιο ποσό το οποίο όμως δεν κατευθύνεται σε αναπτυξιακούς στόχους, δεν αξιοποιείται στο σωστό χρόνο, ώστε να εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Αντιλαμβανόμαστε τις όποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, πλην όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται από την Διοίκηση ως «δικαιολογία» για να καλύπτεται η αδυναμία της να σχεδιάσει.

Κραυγαλέα παραδείγματα οι δύο πεσμένες γέφυρες (σε Ίασμο και Καβάλα) για τις οποίες πολλά́ έχουμε ακούσει, αλλά τα χρόνια περνούν και δεν βλέπουμε να γίνεται τίποτα.

Ο Προϋπολογισμός είναι ανελαστικός όσον αφορά δαπάνες λειτουργικές, μισθοδοσίας και επιδομάτων, όμως στο κομμάτι του προγράμματος των δημοσιών επενδύσεων -δηλαδή το διεκδικητικό και αναπτυξιακό κομμάτι- δεν φαίνεται το κατά πόσο θα απορροφηθούν ή θα διεκδικηθούν πόροι από την Κυβέρνηση, ομοίως όσον αφορά τις μελέτες και την κατασκευή έργων δεν δρομολογούνται και δεν υλοποιούνται στον κατάλληλο χρόνο.

Επιπλέον, η Περιφέρεια παρουσιάζει γύμνια στην ωρίμανση έργων. Αυτό ξεκινάει από την έλλειψη καθαρού στόχου και αναπτυξιακού οράματος. Η διοίκηση δεν έχει καταφέρει να ιεραρχήσει τα σπουδαία και γι’ αυτό πάμε ως Περιφέρεια «στα χαμένα» χωρίς να λύνονται θεμελιώδη ζητήματα όπως η αντιπλημμυρική προστασία, τα αρδευτικά έργα, η υδροδότηση περιοχών που το έχουν ανάγκη, οι υποδομές παιδείας και υγειάς καθώς επίσης απουσιάζει και η μέριμνα κοινωνικής πολιτικής.

Παράλληλα η ΠΑΜΘ διαχειρίζεται σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ από το ΕΣΠΑ με τρόπο και πάλι αναποτελεσματικό. Απόδειξη, η πολύ χαμηλή θέση που κατέχουμε όσον αφορά τις απορροφήσεις. Χρήματα που πρέπει να δοθούν σε Δήμους, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια εμφανίζουν αργοπορημένες εντάξεις με ευθύνη της Περιφέρειας.

Ο Προϋπολογισμός δεν έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, ούτε χαράσσει κάποια προοπτική, είναι δυστυχώς επανάληψη άλλων ετών χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτέρες συνθήκες λόγω COVID-19, τα χρονοδιαγράμματα των εξαγγελιών δεν τηρούνται, η φιλοσοφία δεν αλλάζει και η Περιφέρεια δεν μπορεί́ να προχωρήσει αναπτυξιακά. Βρίσκεται σε απραξία και δεν παράγει έργο.

Τέλος, ως παράταξη κρίνουμε σκόπιμο να υπάρχει στον προϋπολογισμό ειδική πρόβλεψη δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού – πέρα από το σχεδόν ανεπαρκές πρόγραμμα ενίσχυσης μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό. Κάνοντας την πρότασή μας, πιο συγκεκριμένη εκτιμούμε ότι η αύξηση των ιδίων εσόδων που προϋπολογίζεται στο 6,5% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, θα έπρεπε αυτομάτως να προωθηθεί υπέρ δράσεων σχετιζόμενων με την αντιμετώπιση της πανδημίας ή των συνεπειών αυτής.

Σε κάθε περίπτωση και παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να καταψηφίσουμε έναν τέτοιο προϋπολογισμό, επιλέγουμε το Λευκό. Διευκρινίζουμε δε, ότι το έργο και οι άνθρωποι των υπηρεσιών έχουν διαχρονικά την ψήφο εμπιστοσύνης μας, όμως δεν μπορούμε να «νομιμοποιήσουμε» με τη θετική μας ψήφο την έλλειψη οράματος, την απουσία στόχευσης και την πολιτική ανωριμότητα της Διοίκησης.

Επιτέλους όμως η Διοίκηση πρέπει να δουλέψει για τα πραγματικά προβλήματα της Περιφέρειας ΑΜΘ επικεντρώνοντας στην ουσία, επιταχύνοντας την υλοποίηση, καθώς δεν υπάρχει κάποιος να φρενάρει την ανάπτυξη, παρά μόνο ο ίδιος ο Περιφερειάρχης.

Σημείωση: Ο Προϋπολογισμός «πέρασε» με την πρώτη ψηφοφορία εξαιτίας των 2 θετικών ψήφων των «ανεξάρτητων» Περιφερειακών Συμβούλων που επρόσκειντο στην παράταξη Πατριωτική Αυγή. Επειδή το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει υιοθετήσει ψήφισμα πολιτικής στάσης απέναντι στους συγκεκριμένους δύο Συμβούλους, σε κάθε μας δελτίο τύπου θα ενημερώνουμε για τη στάση τους, ακριβώς επειδή η Διοίκηση τεχνηέντως την αποκρύπτει για να μην χάσει το «δεκανίκι».