Έβρος: Πάνω από 40 κρούσματα κορωνοϊού στους Συνοριοφύλακες – Τι ζητούν από τον ΕΟΔΥ

Την μη διενέργεια τεστ κορωνοϊού στο προσωπικό των Τμημάτων Συνοριοφυλακής στον Έβρο επισημαίνει με επιστολή της προς τον ΕΟΔΥ, η Ένωση Συνοριακών Φυλάκων Έβρου.

Σύμφωνα με την επιστολή, “τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης και οι Υπηρεσίες Διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών του Ν. Έβρου δέχονται μεγάλες πιέσεις από την εξάπλωση της πανδημίας καθώς ήδη έχουν καταγραφεί 40-45 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταξύ του προσωπικού με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός συναδέλφων να τεθεί εκτός υπηρεσίας είτε νοσώντας ως επιβεβαιωμένα περιστατικά είτε να τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα ως πρώτες επαφές με επιβεβαιωμένο κρούσμα, σύμφωνα με όσα ορίζει η ανωτέρω σχετική”.

Το “παράδοξο” που επισημαίνουν οι Συνοριοφύλακες

Στην ίδια επιστολή, οι Συνοριοφύλακες επισημαίνουν ότι ειδικά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) παράτυπων μεταναστών και προσφύγων Φυλακίου, τα τεστ διενεργούνται μόνο στους διαμένοντες και όχι στο προσωπικό, κάτι το οποίο ζητούν να αλλάξει.

“Όσο αφορά το Κ.Υ.Τ. Φυλακίου συμβαίνει το εξής παράδοξο.

Η Υπηρεσία του Ε.Ο.Δ.Υ. συνδράμει στο Κέντρο με κλιμάκιο αποτελούμενο από ιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους. Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι εκπαιδευμένο προκειμένου να διενεργεί τα rapid test στους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς αλλά και σε όποιον άλλο από τους διαμένοντες αλλοδαπούς παρουσιαστεί οποιοδήποτε σύμπτωμα προσφέροντας μεγάλη υπηρεσία στον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας.

Στα πλαίσια αυτά την 9-11-2020 διενεργήθηκε τεστ σε όλο το κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. του Κέντρου και το αποτέλεσμα ήταν να καταγραφούν τρία θετικά κρούσματα, καθώς υπάλληλος του κλιμακίου παρουσίασε συμπτώματα . Ωστόσο δεν ακολούθησε ιχνηλάτηση των επαφών που υπήρξαν εντός της δομής, όπως ρητά προβλέπεται την ανωτέρω εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Σε ερώτηση δε των συναδέλφων γιατί δεν διενεργούνται και άλλα τεστ μεταξύ του υπόλοιπου πολιτικού αλλά και αστυνομικού προσωπικού του Κέντρου προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την εξάπλωση του ιού, η απάντηση τόσο της Διοίκησης του Κέντρου όσο και του υπεύθυνου συντονιστή του Ε.Ο.Δ.Υ. ήταν ότι τα τεστ είναι μόνο για τους αλλοδαπούς και όχι για τους εργαζόμενους στο Κέντρο.

Η κοινή μας λογική αδυνατεί να κατανοήσει, πως είναι δυνατόν σε μια κλειστή δομή της χώρας, που διαθέτει το εξειδικευμένο προσωπικό και τα μέσα, ενώ έχει παρουσιαστεί ικανός αριθμός κρουσμάτων τόσο μεταξύ των αλλοδαπών (καθώς υπάρχει επιβεβαιωμένο κρούσμα και εντός του χώρου που φιλοξενούνται οι αλλοδαποί) όσο και μεταξύ του προσωπικού, δεν δρομολογήθηκε άμεσα η διενέργεια ιχνηλατήσης καθώς και τεστ, που μάλιστα μπορούν να δείξουν αποτελέσματα εντός 15 λεπτών”, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι Συνοριοφύλακες μάλιστα διερωτώνται “σε τι διαφέρει η συγκεκριμένη δομή από έναν οίκο ευγηρίας που παρουσίασε συρροή κρουσμάτων και που τόσο ντόρος έγινε τελευταία και δικαίως πραγματοποιήθηκε εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο των εργαζομένων;” και καλούν τον ΕΟΔΥ να ενεργήσει για τη “διασφάλιση της υγείας του Αστυνομικού προσωπικού με επιπλέον ενέργειες τόσο στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης όσο και στις Υπηρεσίες Διαχείρισης των μεταναστών όπως το Κ.Υ.Τ Φυλακίου”

Καταλήγουν δε, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό δύναται να μετατραπεί σε “βόμβα διασποράς” και “Δούρειος Ίππος” του κορωνοϊού, αν δεν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.