Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: “Πινγκ – Πονγκ” ανακοινώσεων για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Πριν από μερικές ημέρες, η Διοίκηση του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης ζήτησε εγγράφως από τους φοιτητές/τριες που διαμένουν στα μισθωμένα δωμάτια-εστίες του Πανεπιστημίου σε Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη να τα εκκενώσουν και να αποσύρουν τα προσωπικά τους αντικείμενα από αυτά.

Οι φοιτητές/τριες απάντησαν επιστολικά στο Πανεπιστήμιο ζητώντας άρση αυτής της απόφασης καθώς (σ.σ. η ανακοίνωση απευθύνεται στη Διοίκηση του ΔΠΘ):

Α) Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα η δωρεάν στέγαση.

Β) Λόγοι οικονομικοί επιτάσσουν την παραμονή μας στις εστίες, προκειμένου να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τις σπουδές μας.

Γ) Εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, είναι εντελώς παράλογο να βρεθούμε α) ως φοιτητές εκτός εκπαίδευσης.. γιατί εκεί θα μας οδηγήσει η απόφαση σας. Και β) δια της εξώσεως μας να κινδυνεύσει και η υγεία μας.

Δ) Θεωρούμε ότι δεν ζημιώνουμε εμείς την ελληνική οικονομία και δεν είναι θεμιτό να χαρακτηρίζεται η απομάκρυνση η δική μας και των προσωπικών μας αντικειμένων ως ”δημόσιο συμφέρον”.

Ε) Εξ υποκειμενικών και αντικειμενικών λόγων δεν μπορούμε να φύγουμε.

ΣΤ) Μας αντιμετωπίζετε ως “κάτι” που ζημιώνει τους άλλους Έλληνες, γεγονός που προσβάλλει την αξιοπρέπεια μας.

Ζ) Στις Δημοκρατίες οι αποφάσεις, για να είναι σεβαστές, πρέπει να λαμβάνονται συλλογικά και όχι να ανακοινώνονται ως εκφοβιστικά διατάγματα.

Η) Δε λάβατε υπ’ όψιν σας, δυστυχώς, τις δικές μας ανάγκες. Ολοκληρώνοντας, Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης με στόχο την ακύρωσή της..!

Τι λέει το Πανεπιστήμιο 

Σε μεταγενέστερη ανακοίνωσή του, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, απαντά τρόπον τινά στις φοιτητικές αιτιάσεις, και αναφέρει:

Οι Φοιτητικές Εστίες της Ξάνθης (500 κλίνες), της Κομοτηνής (700 κλίνες) και της Ορεστιάδας (100 κλίνες) παραμένουν σε πλήρη λειτουργία. Επιπλέον, το ΔΠΘ διαθέτει 110 κλίνες σε μισθωμένα δωμάτια στο Κτίριο Ευκτήμων στην Κομοτηνή και 200 κλίνες σε μισθωμένα δωμάτια σε ξενοδοχεία στην Αλεξανδρούπολη. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τις Υπηρεσίες μας, παραμένουν περί τους 11 (από 110) φοιτητές στο Κτίριο Ευκτήμων και 42 (από 200) φοιτητές στα μισθωμένα δωμάτια της Αλεξανδρούπολης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των φοιτητών έχει αποχωρήσει, αφήνοντας σε κάποιες περιπτώσεις στα δωμάτια τα προσωπικά τους αντικείμενα.

Το ΔΠΘ στο πλαίσιο της διαχείρισης πιθανών κρουσμάτων Covid-19 στους παραπάνω χώρους και της αποτελεσματικότερης οικονομικής διαχείρισης λαμβάνοντας υπόψη τις συμβατικές του υποχρεώσεις έναντι των αντισυμβαλλόμενων Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών του Κτιρίου ΕΥΚΤΗΜΩΝ και την υποχρέωση της χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, απέστειλε επιστολή στους διαμένοντες στα μισθωμένα δωμάτια φοιτητές, στην οποία ζητούνταν:

  1. Να ενημερώνουν ποιοι επιθυμούν να παραμείνουν στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τους σοβαρούς λόγους που επιβάλλουν την παραμονή τους (πχ. Αλλοδαποί, απομόνωση λόγω Covid-19, κά.), παρόλο που η δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία έχει σταματήσει βάσει της αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4899, τεύχος Β’).
  2. Να απομακρύνουν τα προσωπικά τους αντικείμενα τα οποία μπορούν να αποθηκευτούν σε προβλεπόμενους από την σύμβαση χώρους. Στην περίπτωση αδυναμίας τους να προσέλθουν, να δώσουν την έγγραφη συγκατάθεσή τους, προκειμένου, έπειτα από καταγραφή, να μεταφερθούν με ευθύνη των υπηρεσιών του ΔΠΘ σε ασφαλείς χώρους. Διαβεβαιώνεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απομάκρυνση προσωπικών αντικειμένων, αν δεν υπάρξει πρότερη έγγραφη συγκατάθεση των φοιτητών. […]