Γιατί “βάφτηκε” μπλε το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης;

Με μπλε χρώμα φωταγωγήθηκε το Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης το απόγευμα-βράδι του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου ως ένδειξη συμμετοχής του Δήμου στην ευρύτερη καμπάνια ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη.

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης τον τελευταίο χρόνο συμμετέχει ενεργά στις παγκόσμιες καμπάνιες που σημαίνονται με διάφορα χρώματα και γι’ αυτό κατά καιρούς το έχουμε δει να “αλλάζει” χρώματα.

14 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί για τα άτομα με διαβήτη όσο και για όλη τους την οικογένεια μία συνεχή κατά κύριο λόγο ψυχολογική επιβάρυνση.

Η ημέρα για τον διαβήτη αποτελεί παγκόσμια, μετά την ημέρα για το AIDS, την δεύτερη ημέρα η οποία έχει ορισθεί επισήμως από τα Ηνωμένα Έθνη και η οποία έχει αφιερωθεί σε μία σοβαρή ανωμαλία του Μεταβολισμού.

Έτσι λοιπόν ορίσθηκε ότι η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο η οποία είχε προσδιορισθεί από την Διεθνή Συνομοσπονδία για τον Διαβήτη να είναι διεθνώς η επίσημη ημέρα που αφιερώνεται σε αυτόν.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι για τον διαβήτη τύπου 1, υφίσταται παντελής έλλειψη παραγωγής ινσουλίνης από το πάγκρεας και δεν υπάρχει δυνατότητα προλήψεώς του.

Συζητείται από ετών αλλά και σήμερα, ότι υπάρχουν πιθανώς «περιβαλλοντικοί παράγοντες» οι οποίοι οδηγούν σε καταστροφή των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας, τα λεγόμενα νησίδια του Langerhans, και ο ασθενής υποχρεούται να κάνει ενέσεις ινσουλίνης δια βίου.

Η ιστορία όμως της γενέσεως του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, όπου ανήκει το 95% του συνόλου των διαβητικών, μπορεί αφ’ ενός να προληφθεί (απώλεια σωματικού βάρους και σωματική άσκηση) και, αφ’ετέρου, να αντιμετωπισθεί με αντιδιαβητικά δισκία.

Για το λόγο αυτόν, είναι υποχρέωση όλων των Χωρών η 14η Νοεμβρίου κάθε χρόνο να αποτελεί ορόσημο για την ενημέρωση του κοινού και μάλιστα από οργανισμούς όπως το Εθνικό Κέντρο για την Έρευνα Πρόληψη και Θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), το οποίο σύμφωνα με το διάταγμα ιδρύσεως του, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) και τη Διεθνή Ομοσπονδία για τον Διαβήτη (IDF), συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της νόσου σε όλα τα επίπεδα, δίνοντας παράλληλα νέα ώθηση στην επιστημονική γνώση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη.