Κατέρρευσε το σύστημα τηλεκπαίδευσης στα σχολεία – Αδύνατη η σύνδεση στη “σύγχρονη” πλατφόρμα

“Οι διευθυντές έχουν γίνει τηλεφωνήτριες” λέει στο “R” καθηγήτρια ξένων γλωσσών από την Αλεξανδρούπολη, η οποία αδυνατεί να συνδεθεί στην πλατφόρμα σύγχρονης εκπαίδευσης Webex ώστε να κάνει το διαδικτυακό μάθημα στους μαθητές και τις μαθήτριες της, οι οποίοι επίσης δεν μπορούν να μπουν στο σύστημα.

Η κατάσταση φυσικά έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς και γονείς, οι οποίοι τηλεφωνούν στα σχολεία προσπαθώντας να μάθουν τι έχει συμβεί και δεν μπορούν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν το μάθημα.

Οι μεγαλύτεροι μαθητές/τριες επικοινωνούν με τους καθηγητές/τριες τους μέσω των σόσιαλ μίντια και η λύση που τελικώς προκρίθηκε είναι η πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης – τουλάχιστον προσωρινά.

Χωρίς απουσίες το μάθημα της Δευτέρας

Η σύγχρονη τηλεκπαίδευση αποφασίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως αντικατάσταση της “φυσικής” τάξης καθώς στο δεύτερο λοκντάουν τα σχολεία της Β/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια) είναι κλειστά.

Ωστόσο, όπως φάνηκε τελικώς, η λύση δεν είναι ιδιαιτέρως αποδοτική.

“Μην χρησιμοποιείτε ίντερνετ στις ώρες αιχμής”

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εκδόθηκε ανακοίνωση, η οποία καλεί τον κόσμο να μην χρησιμοποιεί το ίντερνετ στις ώρες αιχμής δηλαδή στο διάστημα 09.00-18.00.

“[…] Να αποφεύγουμε τη χρήση διαδικτυακών εφαρμογών ψυχαγωγίας κατά τις ώρες αιχμής, δηλαδή από τις 9 πμ έως τις 6 μμ Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται η απαιτούμενη διαθεσιμότητα στα δίκτυα για την αποτελεσματική λειτουργία εφαρμογών τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας.

Να δίνουμε προτεραιότητα στη χρήση των σταθερών δικτύων για την πραγματοποίηση τηλεφωνικών κλήσεων και να αποφεύγουμε, εφόσον δεν είναι απαραίτητες για την επικοινωνία μας, τις βιντεοκλήσεις.

Να αποφεύγουμε την αποστολή αρχείων μεγάλου όγκου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαδικασία συμπίεσής τους, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Ομοίως, αποφεύγουμε την αποστολή μαζικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με μεγάλο όγκο συνημμένων αρχείων.

Να διατηρούμε ενημερωμένο το λογισμικό όλων των οικιακών συσκευών που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, με βάση τις οδηγίες και τις συστάσεις των κατασκευαστών […]”, αναφέρεται στο κείμενο.