Το Σάββατο ξεκινάει το Lockdown είπε ο Πρωθυπουργός

Θα μοιάζει με το Lockdown του Μαρτίου, αλλά δεν είναι ακριβώς ίδιο αυτό το οποίο ξεκινά να εφαρμόζεται από το πρωί του Σαββάτου στις 06.00 στην Ελλάδα, είπε στη μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαφορές, αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τα σχολεία, αφού τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής θα παραμείνουν ανοικτά, ενώ τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση. Κατά τα άλλα, οι μετακινήσεις θα γίνονται με SMS  και κλείνει το λιανεμπόριο, εξαιρουμένων των Super Markets, των φαρμακείων και των Δομών Υγείας εν γένει.

Τα οικονομικά δεδομένα 

“Ξέρω ότι υπάρχει φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις” του νέου lockdown, είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως υπενθύμισε πως “έχουμε κρατήσει εφεδρείες” και ότι η Ελλάδα έχει διαθέσιμα 37 δις €.

Δίνοντας αδρά το πλαίσιο οικονομικής στήριξης, είπε ότι α) οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή εργασίας για το μήνα Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ, β) παρατείνεται κατά δύο μήνες η λήξη του επιδόματος ανεργίας [για επιδόματα που έληγαν από Σεπτέμβρη έως Οκτώβρη] και γ) δίνεται εφάπαξ ενίσχυση 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους.

Γιατί τώρα; 

Το lockdown θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να κάνει καμία αναφορά σε ενδεχόμενο συνέχισης του. Παρ’ όλα αυτά στο ερώτημα γιατί αποφασίστηκε η εφαρμογή του τώρα, η απάντηση είναι ότι στις τελευταίες πέντε ημέρες η αύξηση των κρουσμάτων ήταν εκθετική, η πίεση στα νοσοκομεία πολύ μεγάλη και η επικείμενη πίεση στη ΜΕΘ επίσης σημαντική. Εν τέλει, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε πέντε μέρες στην Ελλάδα καταγράφηκαν περίπου 10.000 κρούσματα.