Την πόρτα της Διακομματικής Επιτροπής χτυπάει η ΠΕΔ ΑΜΘ

Ειδική συνεδρίαση με θέμα το πλαίσιο των προτάσεων που θα στείλουν συνολικά οι 22 Δήμοι της ΑΜΘ στη Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, θα διοργανώσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ.

Στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτέμβρίου, οπόταν και ετέθη το θέμα της επίσκεψης της κας Μπακογιάννη, ελήφθη η εν λόγω απόφαση, η οποία στο πρακτικό περιγράφεται ως εξής: “σύγκληση ειδικής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, μετά την
πραγματοποίηση του Περιφερειακού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που
καθορίσθηκε για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου θα συζητηθούν
και θα αξιολογηθούν οι προτάσεις που θα υποβληθούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από
όλους τους Δήμους χωρικής αρμοδιότητας της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και τα μέλη-Δημοτικοί Σύμβουλοι
του ΔΣ αυτής, προκειμένου να κατατεθεί ένα συνολικό σχέδιο για τις προοπτικές ανάπτυξης
της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της
Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη”.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το πρόγραμμα της κας Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στη Θράκη και ειδικά οι “ελλείψεις” που αυτό περιελάμβανε. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ Βασίλης Μαυρίδης, μεταξύ άλλων σημείωσε: “Θέλουμε να δούμε την ουσία των πραγμάτων, πόσο μπορούμε να συμβάλουμε στην έκδοση ενός πορίσματος το οποίο να έχει και υλοποιήσιμες προτάσεις αλλά να έχει ένα σοβαρό σχεδιασμό. Θεωρώ ότι όλοι την ίδια άποψη έχουμε, επιτρέψτε με να προβλέψω την άποψή σας, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει και μπορεί να είναι ο κύριος τροφοδότης σ΄αυτή την Διακομματική Επιτροπή, χωρίς να υποτιμώ την άποψη και άλλων φορέων, συλλογικοτήτων , οτιδήποτε.

Αντιδρώ και εγώ σ΄αυτή την πλατφόρμα που θα καταχωρούν τις προτάσεις τους πολίτες, φορείς και Αυτοδιοίκηση, άσχετα αν έχω τη διαβεβαίωση ότι οι δικές μας προτάσεις θα αξιολογηθούν με μεγαλύτερη σοβαρότητα, πρέπει να γίνουν θεσμικές συναντήσεις”

Ενιαία η Περιφέρεια ΑΜΘ στον σχεδιασμό 

Εν τω μεταξύ, αυτό που υπογραμμίστηκε σχεδόν από όλους, είναι το γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ δεν πρέπει να διαιρεθεί σε Θράκη και Ανατολική Μακεδονία, αλλά να αντιμετωπιστεί ως ενιαία οντότητα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ο κος Μαυρίδης, είπε επ’ αυτού: “Για μένα, σένα τέτοιο σχεδιασμό, μπορεί η Θράκη να έχει κάποιες ιδιαιτερότητες, λόγω των θρησκευτικών μειονοτήτων, εννοώ σε αριθμό και της μεγαλύτερης γειτνίασης σε χώρες δίπλα, αυτές οι ιδιαιτερότητες όμως δεν πρέπει να κάνουν την επιτροπή να εξετάσει μόνον τη Θράκη τεμαχίζοντας την Περιφέρειά μας σε δύο μέρη, βγάζοντας τη Δράμα και την Καβάλα, ξεκάθαρη άποψή μου, το χωροταξικό περιλαμβάνει όλη την ΠΑΜΘ, η βάση του διαλόγου και των προτάσεων μας, είναι αυτό.
Μπορεί να βγει ένα πόρισμα, ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φ. Αναστασιάδης είχε κάνει μια
παρέμβαση με όλους τους Δημάρχους των Περιφερειακών Ενοτήτων (ΠΕ) Δράμας και
Καβάλας και πήρε τη διαβεβαίωση από τη Διακομματική, και της κα Μπακογιάννη και από
άλλα μέλη, ότι θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις για τη Θράκη, θα υλοποιηθούν και για τις άλλες δύο Περιφερειακές Ενότητες. Εμείς όμως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο ότι η Περιφέρειά μας είναι ενιαία, έτσι αντιμετωπιζόμαστε και στον Ευρωπαϊκό χάρτη, είμαστε στη Χώρα δέκα τρεις Περιφέρειες και θα πρέπει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, στο δια ταύτα, τι ζητώ σήμερα από εσάς και προσκαλώ να κάνουμε για τις επόμενες ημέρες”