Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ: Στο “κόκκινο” οι σχέσεις Διοίκησης – Αντιπολίτευσης

Ιδιαιτέρως τεταμένο ήταν -μάλλον- το κλίμα στη 10η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ που έγινε την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως προκύπτει από το ύφος της ανακοίνωση της παράταξης “Περιφερειακή Σύνθεση”.

Η ανακοίνωση τιτλοφορείται “Λιποτάκτης ο Μέτιος από το Περιφερειακό Συμβούλιο” και σε αυτήν περιγράφεται η άρνηση του Περιφερειάρχη να συζητήσει επί του Προγράμματος Μη Επιστρεπτέας Ενίσχυσης που έχει “βγάλει στον αέρα” η Περιφέρεια ΑΜΘ για την οικονομική στήριξη των πληττόμενων από τον Covid-19 επιχειρήσεων.

“Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κος Μέτιος επιδεικνύει ανάρμοστη συμπεριφορά, αλλά ήταν η πρώτη φορά που κατά το κοινώς λεγόμενο «το τερμάτισε». Όταν το Σώμα αποφάσισε με 25 «ναι», έναντι 20 «όχι» να  εισαχθεί στην ημερήσια διάταξή το αίτημα μας για συζήτηση επί του Προγράμματος μη επιστρεπτέας Ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων λόγων Covid-19, ο κος Μέτιος δήλωσε ότι «η παράταξη του δεν θα συμμετέχει» και αυτοστιγμεί, άπαντες οι Σύμβουλοι του αποχώρησαν από τις οθόνες τους!

Ο κος Μέτιος κατέχει πλέον τον ντροπιαστικό τίτλο του πρώτου Περιφερειάρχη που αποχωρεί από συζήτηση θέματος, αρνούμενος να συμμετέχει τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, αναφέρεται ότι “ο κος Μέτιος επέλεξε να ΦΥΓΕΙ από μία συζήτηση, για ένα θέμα που η Περιφερειακή Σύνθεση εξ αρχής χαιρέτισε θετικά, ωστόσο κρίναμε απαραίτητο να γίνουν κάποιες διορθώσεις στο Πρόγραμμα, ώστε το αυτό να αγκαλιάσει ακόμη περισσότερες πληττόμενες ομάδες επιχειρηματιών, επιχειρήσεων και εργαζομένων. Ο κος Μέτιος επέλεξε να ΦΥΓΕΙ από μία συζήτηση, την οποία θα έπρεπε να είχε προκαλέσει ο ίδιος, πριν καν συντάξει το Πρόγραμμα, με τη συμμετοχή των παρατάξεων, και των παραγωγικών φορέων στο Συμβούλιο καθώς ο πρωταρχικός ρόλος του οργάνου είναι η ΣΥΝΘΕΣΗ των απόψεων.

Ο κος Μέτιος επέλεξε να ΦΥΓΕΙ και με τη στάση του αυτή δήλωσε ξεκάθαρα την αποστροφή του στη Δημοκρατία, το Διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.

Ως Περιφερειακή Σύνθεση συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, εκφράζοντας την αγωνία της κοινωνίας!”

Τι είπε ο Κώστας Σιμιτσής 
Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της ΠΑΜΘ Κώστας Σιμιτσής, μίλησε μέσα από την  συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm για το τι ακριβώς έγινε και αποχώρησε ο περιφερειάρχης, ενώ επίσης σχολίασε και κάποιες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις.

Για το ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης και ακολούθησε η αποχώρηση του κ. Μέτιου, ο κος Σιμιτσής πληροφόρησε: «Κάποια στιγμή ο περιφερειάρχης είπε ότι εμείς δεν συμμετέχουμε στην συζήτηση, διότι θεωρούμε ότι είναι ένα θέμα εκτός συζητήσεως.  Τώρα αναφορικά με το παράπονο κάποιων φορέων οικονομικών και επαγγελματικών ότι δεν υπήρξε διαβούλευση. Εγώ θέλω να σας πω το εξής η διαχειριστική αρχή που εκπόνησε αυτό το πρόγραμμα με βάση βέβαια τις πολιτικές κατευθύνσεις που έδωσε ο περιφερειάρχης, γνωρίζει πάρα πολύ καλά την οικονομική κατάσταση και τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειάς μας. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι γνωρίζουμε όσο κανένας άλλος τις επιχειρήσεις, τις ανάγκες τους, τον κύκλο εργασιών τους».

Επιπροσθέτως, είπε ότι ο ίδιος έμεινε να το συζητήσει και σημείωσε ότι «Εγώ το συζήτησα και ούτε μπορώ να κρίνω την στάση της παράταξης του κυρίου Μέτιου. Εγώ έμεινα στην συζήτηση και θωρώ ότι εάν έμενε και εκείνος (ο Μέτιος) μόνο να κερδίσει θα είχε. Ξέρει τα θέματα καλύτερα και κατά συνέπεια θα έδινε και τις δέουσες απαντήσεις».

Τέλος,  επισήμανε για  το πρόγραμμα ότι μικροδιορθώσεις έχουν γίνει ήδη στο πρόγραμμα. «Πραγματικά θεωρώ ότι πάντα έχει κάτι να προσθέσει η διαβούλευση. Μικροδιορθώσεις ήδη επήλθαν και μπορούν να έρθουν και άλλες, μικροβελτιώσεις όμως».