Στο επίπεδο -2- που στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ σημαίνεται με κίτρινο χρώμα, έχει αναχθεί ο Έβρος τις τελευταίες 24 ώρες. Ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η αναγωγή, είναι τα επτά κρούσματα του κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στον Νομό, με την πλειοψηφία αυτών να εντοπίζονται στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης.
Εν τούτοις, οι αρχές συνιστούν ψυχραιμία και τήρηση των μέτρων αποφυγής της διασποράς της νόσου με έμφαση στην χρήση μάσκας και την τήρηση των αποστάσεων.
Ο Έβρος ανήκει στους τέσσερις από τους πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης που βρίσκονται στο επίπεδο 2, με τη Δράμα να είναι προς το παρόν ο μοναδικός “πράσινος” Νομός.
Η αύξηση των κρουσμάτων ειδικά στη Ροδόπη, λόγω καταγραφής κρουσμάτων σε σχολεία, προκάλεσε και πολιτική παρέμβαση, από την Περιφερειακή Σύμβουλο Ροδόπης Φελίνα Καζάκου, η οποία με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη ζήτησε τον μαζικό δωρεάν έλεγχο Rapid Test στους μαθητές και τους καθηγητές των σχολικών μονάδων όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα προκειμένου να εντοπιστούν εγκαίρως πιθανά νέα κρούσματα και τη διασφάλιση των όρων υγιεινής με επιπλέον μέτρα και περιοδικούς ελέγχους σε όλες τις σχολικές μονάδες της Ροδόπης.
Βέβαια, η αναγωγή του Έβρου στο επίπεδο -2- προκάλεσε έναν κύκλο συζητήσεων ιδίως στα social media ο οποίος δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό πέραν της δημιουργίας ενός αχρείαστου φόβου, ο οποίος δύναται να μετατραπεί σε πανικό. Γι’ αυτό η σύσταση που έρχεται από παντού είναι η τήρηση των μέτρων και φυσικά η άμεση επίσκεψη στον γιατρό σε περίπτωση εμφάνισης “ύποπτων” κρουσμάτων”.