Αλεξανδρούπολη: Τουλάχιστον 602 άτομα στην οδό Άβαντος δεν αυτοπροσδιορίζονται ως Ρομά

Για άλλη μία φορά ανοίγει το θέμα του αυτοπροσδιορισμού στη συνοικία τέρμα Άβαντος της Αλεξανδρούπολης, όπου ζει η πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού της πόλης.

Αφορμή για να ανοίξει το ζήτημα στάθηκε η ανακοίνωση του Αθλητικού και Πολιτιστικού  Σωματείου Αλεξανδρούπολη “Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη” στην οποία αναφέρονται τα εξής: “Είμαστε ντόπιοι Αλεξανδρουπολίτες σε αυτό το τόπο γεννήθηκαν και πέθαναν οι παππούδες μας. σεβόμαστε όλες τις φυλές των συνανθρώπων μας όμως δηλώνουμε ξεκάθαρα πως δεν είμαστε Ρομά. Είμαστε Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες και ανήκουμε στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Επιθυμούμε τα έργα και οι δράσεις που μας αφορούν να γίνονται με κριτήρια οικονομικά άλλα και κοινωνικά ως προς τη ποιότητα ζωής που πρέπει να έχει κάθε δημότης Αλεξανδρούπολης.
Η αδυναμία πρόσβασης των κάτοικων της περιοχής τέρμα Άβαντος στην επικοινωνία και το διαδίκτυο είναι ένα πρόβλημα που ζητάμε από τον δήμο και τη πολιτεία γενικότερα να λυθεί θέτοντας το στον αρμόδιο φορέα (ΟΤΕ).
Αν χρειαστεί χρηματοδότηση αυτή να γίνει από τον προϋπολογισμό των δημοσίων ταμείων (δήμου η κεντρικής κυβέρνησης) οπού συνεισφέρουμε και εμείς. Δεν θέλουμε κεραίες για πρόσβαση στο διαδίκτυο με χρηματοδότηση από πρόγραμμα για Ρομα”. 

Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος κατέθεσε υπόψη του Δημάρχου 602 υπογραφές ανθρώπων που δεν αποδέχονται τον προσδιορισμό Ρομά και η συζήτηση άνοιξε ενόψει ενός έργου εγκατάστασης ασύρματου ίντερνετ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκό πρόγραμμα που είχε αναφορά σε πληθυσμούς Ρομά.

Ο πλήρης τίτλος του Συλλόγου είναι Αθλητικό και Πολιτιστικό Σωματείο “Αλληλεγγύη και Ανάπτυξη” Ελλήνων πολιτών μουσουλμάνων στο θρήσκευμα με μητρική γλωσσά τα τουρκικά στο Δήμο Αλεξανδρούπολης.