Κομοτηνή: Όταν οι Αμερικανοί διπλωμάτες συνάντησαν το κόμμα DEB και «τουρκικές» ενώσεις

Όπως είναι γνωστό τη Δευτέρα και την Τρίτη 19 και 20 Οκτωβρίου περιόδευσαν στη Θράκη δύο ύψιστοι Αμερικανοί Διπλωμάτες, ήτοι ο Επιτετραμένος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ και η νεοδιορισθείσα πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη.

Ο κος Μπέργκερ και η κα Λη είχαν σειρά επαφών με αυτοδιοικητικούς και άλλους θεσμικούς στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή και ως εδώ τίποτα δεν προκαλεί εντύπωση, αφού οι αμερικανικές επισκέψεις στην περιοχή τα τελευταία χρόνια είναι περίπου καθεστώς – ειδικά μετά και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου.

Ένα όμως από τα ραντεβού της ατζέντας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και αυτό πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή. Ο λόγος για τη συνεστίαση του κου Μπέργκερ και της κας Λη με την επικεφαλής του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου. Για τους μη γνωρίζοντες, το DEB είναι ο πολιτικός φορέας που εδρεύει στη Θράκη και προωθεί τις αιτιάσεις περί «Τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη, κόντρα στα οριζόμενα από την διεθνώς αναγνωρισμένη Συνθήκη της Λωζάνης.

Ομοτράπεζοι της κουστωδίας κατέστησαν -όπως προκύπτει από φωτογραφία που ανάρτησε το DEB- κατέστησαν και οι κύριοι Χουσεήν Μπαλτατζή και Περβίν Χαϊρουλάχ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το DEB αναφορικά με τη συνεστίαση -και η οποία συνοδεύεται από τη σχετική φωτογραφία- αναφέρεται ότι το Κόμμα -δηλαδή η κα Ασάφογλου- και οι άλλοι δύο συνδαιτημόνες, έθεσαν υπόψη των Αμερικανών Διπλωματών τα προβλήματα της «τουρκικής» μειονότητας της Θράκης, «τις προσδοκίες της ‘τουρκικής’ μειονότητας της Θράκης από την ελληνική κυβέρνηση», ενώ στη συζήτηση ενεπλάκη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την Ελλάδα να φέρεται απειθής στις αποφάσεις του.

Όλα αυτά φυσικά εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά κυρίως ως προς το γιατί επελέγη από την αμερικανική διπλωματική αποστολή η συγκεκριμένη συνάντηση αλλά και ως προς το εάν οι Διπλωμάτες -και άρα οι ΗΠΑ- αποδέχονται τις έωλες αιτιάσεις περί ύπαρξης «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη.

* Σημείωση: Παρακάτω, μία ανεπίσημη μετάφραση της ανακοίνωσης του DEB 

The United States of America (USA) Thessaloniki Consul General Elisabeth Lee and Charge Dreamer David Burger met with Minority Institutions on Tuesday, October 20, 2020 in Gumulcine.

American diplomats Friendship Equality Peace (DEB) Party General Chair Cigdem Asafoglu, Western Thrace Minority Higher Education Association (BTAYTD) President Huseyn Baltaci and Western Thrace Minority Kultur Education Company (BAKES) General Manager Pervin Hayrullah

The general situation of the Western Thrace Turkish minority was discussed at the meeting.

Representatives of the Western Thrace Turkish Minority gave information to the guest delegation about the Turkish minority’s expectations from the government and, in particular, about the problems of the Turkish minority, especially the Greek implementation of the decisions of the European Court of Human Rights, the minority associations’ decisions, the Turkish minority’s expectations from the government.