Άνθιμος Αλεξανδρούπολης: “Να προσεύχεστε να ξανανοίξει το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου, αλλά…”

Με περίπου 200 λέξεις απαντά ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Άνθιμος στα όσα γράφονται και λέγονται σχετικά με το ναΐδιο του Αγίου Παϊσίου στον Πλατανότοπο του Μαΐστρου, το οποίο παραμένει κλειστό με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ο κ. Άνθιμος καταλήγει λέγοντας: “Καλώ τους χριστιανούς αδελφούς μας να εντείνουν τις προσευχές τους, ώστε να ανοίξει το ναΐδιο (αφού το θέλουν οι ιδιοκτήτες), όμως βάσει των νομίμων διαδικασιών που ισχύουν για όλους τους Ενοριακούς, Προσκυνηματικούς και Ιδιωτικούς Ναούς της Χώρας μας σύμφωνα με την ειδική Νομοθεσία”

Πριν από αυτό όμως, ο Μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης δίνει το χρονικό της υπόθεσης που αφορά το άνοιγμα – κλείσιμο του ναϊδίου:

“Ο Ναός είναι ιδιωτικός, όμως, «άνοιξε» παράνομα σε δημόσια λατρεία με συνέπεια την αδιαφανή διαχείρισή του. Το υπήγαγα στη διαχείριση του Ενοριακού Ναού Αγίου Ελευθερίου (επειδή η Αγία Μαρίνα είναι Προσκυνηματικός και όχι Ενοριακός Ναός), ώστε να τυγχάνει διαφανούς διαχειρίσεως και δημόσιας λατρείας και οι ιδιοκτήτες προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον της Ιεράς Μητροπόλεως και ζήτησαν την ακύρωση της ένταξης του Ναϊδίου τους στη δημόσια διαφανή διαχειριστικά διαδικασία που ισχύει για όλους τους Ναούς της Χώρας ανεξαιρέτως. 

Η Απόφαση του ΣτΕ μου επέβαλε «ως υποχρεωτικώς οφειλομένη νόμιμη ενέργεια» τη σφράγιση του ναϊδίου του Οσίου Παϊσίου, επειδή απεδείχθη ότι το ναΐδιο παρέμενε ανοιχτό καθημερινά. Οι ιδιοκτήτες επανήλθαν εναντίον της Ιεράς Μητροπόλεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να το ανοίξουν ξανά και να το διαχειρισθούν κατά την ιδική τους προσωπική κρίση.”