Το αποτύπωμα της επίσκεψης των Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη

“Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει σημαντική γεωστρατηγική θέση και προοπτικές ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων μέσω των οποίων μπορεί να επιτευχθεί η οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής. Δεν αρκεί όμως μόνο η τοποθεσία, είναι και η γενικότερη βούληση της κυβέρνησης και της Διοίκησης του Οργανισμού θα κάνουν αυτό το πλεονέκτημα της τοποθεσίας, πραγματικότητα”, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Επιτετραμένος του Αμερικανού Πρέσβη στην Ελλάδα David Burger κατά την επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη και δη στα γραφεία του Οργανισμού Λιμένος.

Ο κος Burger συνόδευσε την νέα Πρόξενο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Elisabeth Lee και μαζί είχαν σειρά επαφών με θεσμικούς και αυτοδιοικητικούς της περιοχής. Ειδικότερα για το λιμάνι κ. Burger τόνισε ότι “πέραν της εμπορικής δραστηριότητας που μπορεί να έχει το λιμάνι, μπορεί να λειτουργήσει και για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και τη διασφάλιση των Νοτιοανατολικών συνόρων της Ευρώπης”.

Το δίδυμο Burger – Lee είδε ακόμη στην Αλεξανδρούπολη τον δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, τον Μητροπολίτη κ. Άνθιμο, τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το επιχειρηματικό προφίλ της περιοχής και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που προσφέρει, ενώ η κα Lee επέμεινε πολύ και στην ανάγκη ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τεχνολογικό τομέα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης μεταξύ άλλων σημείωσε: “Και μάλιστα ζητήσαμε, σε περίπτωση -επειδή είναι σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία του Λιμένα Αλεξανδρούπολης- που πλειοψηφίσει εταιρία αμερικανικών συμφερόντων να κάνει την έδρα της στο Επιμελητήριο Έβρου για να μας δώσει μία άλλη δυναμική και μία άλλη προστιθέμενη αξία στο Επιμελητήριο Έβρου”.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία συνέχισε τον κύκλο επαφών και στην Κομοτηνή.