Ίασμος Ροδόπης: Δύο δημοτικοί Σύμβουλοι δηλώνουν ότι “αισθάνονται Τούρκοι”!

Σοβαρά ερωτηματικά εγείρουν οι τοποθετήσεις δύο δημοτικών συμβούλων του Δήμου Ιάσμου του νομού Ροδόπης, οι οποίοι παραδέχτηκαν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και των καμερών που το κατέγραφαν, ότι “αισθάνονται Τούρκοι”.

Ο λόγος τους κυρίους Μεμέτ Οτζιάν και Καδή Ισμέτ, όπως φαίνεται στο βίντεο που μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής. Ο Καδή Ισμέτ μάλιστα έχει διατελέσει στο παρελθόν και δήμαρχος Ιάσμου, ενώ ο κος Οτζιάν ανήκει στην παράταξή του.

Από το ολιγόλεπτο βίντεο του “Χρόνου” εγείρονται δύο σημαντικά ερωτηματικά: Πρώτον για ποιο λόγο οι δύο αυτοδιοικητικοί ένιωσαν την ανάγκη να κάνουν τη συγκεκριμένη δήλωση και δεύτερον για ποιο λόγο “κατηγορούν” το δήμαρχο Ιάσμου Οντέρ Μουμίν ότι “δεν έχει κότσια να παραδεχτεί ότι ανήκει στην τουρκική μειονότητα της Θράκης”;

Τέλος, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού είναι κεκτημένο για όλους. Αυτό όμως που συνιστά ατόπημα και μάλιστα θεσμικό είναι η άρνηση της Συνθήκης της Λωζάνης, με τον κο Καδή Ισμέτ να λέει συγκεκριμένα “μπορεί η Συνθήκη της Λωζάνης να λέει ότι υπάρχει μουσουλμανική μειονότητα, αλλά η μειονότητα της αισθάνεται, ξέρετε πολύ καλά”. Όσο για την “τουρκική μειονότητα” την οποία ευαγγελίζονται οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, προφανώς και δεν δικαιούνται να την επικαλούνται καθώς αυτή δεν υφίσταται. Η αναγνώριση μειονοτήτων πάσης φύσεως από την εκάστοτε πολιτεία δύναται να προκύψει μόνο μέσα από συγκεκριμένες νομικές διαδικασίες.

Εμμέσως δε, η Ελληνική Πολιτεία έχει απορρίψει την ύπαρξη “τουρκικής” μειονότητας στη Θράκη, καθώς περισσότερες από μία φορές το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει απορρίψει καταστατικά συλλόγων και συλλογικοτήτων που δηλώνουν ότι ανήκουν στην “τουρκική μειονότητα της Θράκης” ακριβώς επειδή αυτή δεν υπάρχει.

Όσο για τον Δήμο Ιάσμου, αυτός εδράζεται στο δυτικό άκρο του νομού Ροδόπης και συνορεύει με τον Νομό Ξάνθης. Αποτελείται από μεικτό πληθυσμό, ήτοι μουσουλμάνους και Χριστιανούς, ωστόσο είναι από τους δήμους με την μεγαλύτερη παρουσία μουσουλμανικού στοιχείου (πάντα κατ΄αναλογία) μετά τον δήμο Αρριανών.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε όλη τη συνεδρίαση στην οποία καταγράφηκε η θεσμική εκτροπή, η οποία μάλλον χρήζει παρέμβασης από τους αρμόδιους ελεγκτικούς και εποπτικούς μηχανισμούς