KKE ΑΜΘ: Τα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων ευνοούν τους οικονομικά ισχυρότερους

Μια που αυτό το διάστημα οι περιφερειάρχες της κυβέρνησης νοιάζονται για τους αυτοαπασχολούμενους και έχουν σκοπό να μοιράσουν λεφτά, ας δούμε ποιο προσεκτικά ορισμένες πλευρές του ζητήματος. 

Τα χρήματα του ΕΣΠΑ, με τα οποία διαμορφώνουν προγράμματα ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων, προέρχονται από τη σκληρή και συνεχή φορολόγηση τόσο των ίδιων όσο και του εργαζόμενου λαού γενικά. Με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνονται και κατανέμονται όπου αποφασίζουν κάθε φορά ΕΕ και κυβερνήσεις. Με δύο λόγια είναι δικά μας λεφτά. 

Σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα, είτε με τη μία μορφή (Τζιτζικώστα), είτε με την άλλη (Μέτιου), τα περισσότερα χρήματα καταλήγουν στους πιο ισχυρούς οικονομικά αφού οι όροι συμμετοχής αποκλείουν όσους βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση (λιγότερα βεβαιωμένα έξοδα, λιγότερους εργαζόμενους, περισσότερα χρέη κα) ή έχουν καταστραφεί από τη κρίση και την πανδημία. 

Την ίδια στιγμή που το ενδιαφέρον των περισσότερων αυτοαπασχολούμενων «αιχμαλωτίζεται» στην αναζήτηση της πιο δίκαιης μορφής χρηματοδότησης διαφεύγει της προσοχής το σπουδαίο: ότι σε κάθε περίπτωση αποτελεί μέτρο μιας χρήσης. Μέτρο που θα παράξει σύντομο αποτέλεσμα για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο. Μέτρο που θα αποτελέσει μια σύντομη ανάσα και πάλι βουτιά στα βαθιά νερά της υπερφορολόγησης, της αναδουλειάς, των χρεών, των κατασχέσεων κλπ. Εξάλλου, και στις δύο περιπτώσεις, είναι μέτρο που δεν χωράει όλους όσους έχουν ανάγκη στήριξης, πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν τις προϋποθέσεις ένταξης. 

Να μη ξεχνάμε ότι την ίδια στιγμή που ένας αυτοαπασχολούμενος φορολογείται με 22% από το πρώτο ευρώ, πληρώνει κάθε χρόνο 650 € τέλος επιτηδεύματος και 100% προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, ΕΝΦΙΑ για το τυχόν ιδιόκτητο μαγαζί, ενώ τα χρέη από τη κρίση τον οδηγούν σε κατασχέσεις, οι εφοπλιστικές επιχειρήσεις είναι αφορολόγητες, τα μερίσματα (μετοχές) φορολογούνται με 5%, βιομηχανίες και ξενοδοχειακοί όμιλοι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και οι τράπεζες από τα «κόκκινα» δάνεια. Η αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, για τους αυτοαπασχολούμενους δεν εξασφαλίζει παρά την ολιγόμηνη αναβολή μιας πιθανής χρεοκοπίας. 

Η φοροασυλία και η διαρκής οικονομική στήριξη των πάσης φύσεως επιχειρηματικών ομίλων δημιούργησαν κρατικά χρέη, μνημόνια και δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις για αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους. 

Κρίσιμο και επιτακτικό για όλους τους αυτοαπασχολούμενους είναι να παρθούν άμεσα μέτρα συνεχούς απόδοσης- ελάφρυνσης: 

  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί 
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ  και της προκαταβολής φόρου. 
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους. 
  • Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διαρκούν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και  συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. 
  • Διαγραφή τόκων και προστίμων από  χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας. 
  • Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης και 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου. 
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. Φθηνότερο τιμολόγιο για τους αυτοαπασχολούμενους και τα λαϊκά στρώματα. 
  • Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός για τους επαγγελματίες. 
  •  Απαλλαγή όλων των πληττόμενων α/α από δημοτικά τέλη για 6 μήνες.  
  • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους επαγγελματίες έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. 
  • Επίδομα ασθενείας ή εργατικού ατυχήματος για όλο το διάστημα που υποχρεώνεται ο ασφαλισμένος να μην εργάζεται, ανεξαρτήτως χρεών. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% για το ίδιο διάστημα. 

 

ΑΜΕΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ 

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας. 
  • Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.  
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις.  

 

 

 

 

15/10/2020 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ