Ξαναβγαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο το Ορούτς Ρέις!

Λάδι στη φωτιά ρίχνει αιφνιδιαστικά η Τουρκία, αφού σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, από σήμερα Δευτέρα το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις βγαίνει ξανά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου θα παραμείνει έως τις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeniu Safak έχει εκδοθεί η NAVTEX για τις έρευνες του Ορούτς Ρέις, αν και στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται ακριβώς η θαλάσσια περιοχή στην οποία θα πλεύσει, παρά χρησιμοποιείται ο όρος “Ανατολική Μεσόγειος”.

Η εφημερίδα “Καθημερινή” υποστηρίζει ότι “η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα”

Κατά μία εκδοχή, η έξοδος του Ορούτς Ρέις στην Ανατολική Μεσόγειο καταδεικνύει τον εκνευρισμό του Ρετζέπ Ερντογάν για το εκλογικό αποτέλεσμα στα Κατεχόμενα της Κύπρου, ωστόσο σε κάθε περίπτωση δεν ενισχύει την αποκλιμάκωση της έντασης που επιχειρείται τελευταία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Κατά μία άλλη εκδοχή η έξοδος του πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο “απαντάει” στην επικύρωση της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ από το αιγυπτιακό κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε συμφωνήσει με τον Τούρκο ομόλογό του την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τη Yeni Safak το Ορούτς Ρέις θα συνοδεύεται από τα σκάφη Άταμαν και Τσένγκις Χαν.