Περιφέρεια ΑΜΘ: Η διοίκηση ανακοίνωσε πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, όμως η αντιπολίτευση αντιδρά

Το πρόγραμμα του για την καταβολή μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στης επιχειρήσεις της περιοχής ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κος Μέτιος, το πρόγραμμα αυτό δεν “πατάει” στα πρότυπα του λεγόμενου “προγράμματος Τζιτζικώστα” που έχει υιοθετηθεί και από το Υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά σχεδιάστηκε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και αφορά μόνο τις εντός του βεληνεκούς της επιχειρήσεις.

Τα χαρακτηριστικά του προγράμματος

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κου Μέτιου, το πρόγραμμα είναι ύψους 45 εκ ευρώ με δυνατότητα διπλασιασμού, αν παραστεί ανάγκη. Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι η επιχορήγηση θα κυμαίνεται από 2.000 € έως 15.000 €, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων που είχε κάθε επιχείρηση στην αρχή της πανδημίας.

Αριθμός εργαζομένων επιχείρησης στις 19-03-2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ Ύψος επιχορήγησης
1 Από μηδέν (0) έως και έναν (1) εργαζόμενο 2.000 €
2 Από δύο (2) έως και πέντε (5) εργαζόμενους 3.500 €
3 Από έξι (6) έως και δεκαπέντε (15) εργαζόμενους 6.500 €
4 Από δεκαέξι (16) έως και είκοσι (20) εργαζόμενους 10.000 €
5 Από είκοσι ένα (21) έως και σαράντα εννέα (49) εργαζόμενους 15.000 €

Η επιχορήγηση θα δοθεί σε 25.000 – 30.000 επιχειρήσεις συνολικά, όλων σχεδόν των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά: Ορυχεία και λατομεία, μεταποίηση, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, παροχή νερού, επεξεργασία λυμάτων και η διαχείριση αποβλήτων, κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορές και η αποθήκευση, ξενοδοχεία και η εστίαση, ενημέρωση και η επικοινωνία, διαχείριση ακίνητης περιουσίας, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες, εκπαίδευση, υγεία και η κοινωνική μέριμνα, τέχνες και η ψυχαγωγία, υπηρεσίες.

Ο κ. Μέτιος ανέφερε ότι με το σχεδιασμό ειδικού προγράμματος προσαρμοσμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (πάνω από το 80% των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ είναι αυτοαπασχολούμενοι ή απασχολούν μέχρι 5 εργαζόμενους, όπως επεσήμανε), η Περιφέρεια βοηθάει τις επιχειρήσεις να καλύψουν μέρος από τις ζημιές και τα έξοδα που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και στηρίζει την απασχόληση.

Προϋπόθεση για να λάβουν την επιχορήγηση οι επιχειρήσεις είναι να έχουν διατηρήσει τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν στην αρχή της πανδημίας και να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.

Στη συνέχεια ο κ. Μέτιος περιέγραψε τις 5 διαφορές που έχει το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ από τα αντίστοιχα προγράμματα άλλων Περιφερειών:

  1. Δεν αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους ούτε τις επιχειρήσεις που έχουν, για παράδειγμα, έξοδα κάτω από 10.000 €.
  2. Υπολογίζει το ποσό της ενίσχυσης με βάση τον αριθμό των εργαζομένων και δεν λαμβάνει υπόψη κριτήρια όπως η κερδοφορία ή το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών.
  3. Δε θέτει στις επιχειρήσεις ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα 20 ημερών για να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους αλλά ένα όριο 4 μηνών περίπου, από τις 4 Νοεμβρίου 2020 έως τις 18 Μαρτίου 2021.
  4. Απλοποιεί τη διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών και επισπεύδει τη διαδικασία πληρωμών.
  5. Διαθέτει ειδική πρόβλεψη για τις επιχειρήσεις περιοχών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία, δηλαδή της Ξάνθης για τις οποίες θα υπάρξει πρόσθετη ενίσχυση 20%.

Οι επτά παρατηρήσεις της Περιφερειακής Σύνθεσης 

Από την πλευρά της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης “Περιφερειακή Σύνθεση” εξέθεσε μία σειρά παρατηρήσεων επί του ανακοινωθέντος προγράμματος και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχία του:

“Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης, που επιτέλους ανακοίνωσε, ως παράταξη έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
  1. Στον επιχειρηματικό κόσμο, ο χρόνος είναι χρήμα. Η αναμονή και η αβεβαιότητα που ο ίδιος καλλιέργησε από τις αρχές Ιουνίου που είχε κάνει την πρώτη ανακοίνωση, όχι μόνο δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων, αλλά επιτείνουν το ήδη υπάρχον αρνητικό κλίμα.
  2. Ο τρόπος με τον οποίο αποφάσισε να «μοιράσει» τα χρήματα ο κος Μέτιος, ναι μεν ενισχύει τους αυτοαπασχολούμενους, όπως είπε, όμως η κίνησή του στερείται πολιτικής έμπνευσης καθώς αποτελεί περισσότερο κίνηση «ελεημοσύνης», αντί να δείχνει μία στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρήσεων της Περιφέρειας μας και ανάδειξης των προβλημάτων τους.
  3. Τα προγράμματα που επέλεξαν να εφαρμόσουν άλλες Περιφέρειες ακολουθώντας το πρότυπο της Κεντρικής Μακεδονίας στοχεύουν στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι στα «μπαλώματα» και τα «χαϊδέματα στην πλάτη». Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το συγκεκριμένο πρόγραμμα υιοθετήθηκε και προτάθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
  4. Με τις προθεσμίες που έχει θέσει ο κος Μέτιος στο πρόγραμμά του, καλύπτει και το α’ τρίμηνο του 2021. Συνεπώς, αν η πανδημία συνεχιστεί, οι επιχειρηματίες θα δικαιούνται να ζητούν ενισχύσεις και για την επόμενη χρονιά ή τεχνηέντως ο περιφερειάρχης τους εγκλωβίζει σε μία παγίδα;
  5. Οι όροι φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αποτελούν ταφόπλακα στις ελπίδες πολλών επιχειρηματιών, σε μια περίοδο μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα ενίσχυσης λόγω Covid-19 (π.χ. επιστρεπτέα προκαταβολή) η συγκεκριμένη προϋπόθεση δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι ακόμη και όσοι βρίσκονται σε ρύθμιση οφειλών δεν μπορούν λάβουν ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων.
  6. Δεν υπάρχει πουθενά η παράμετρος της εποχικότητας (που σταθμίζει θέσεις εργασίας, απολύσεις κλπ) που είναι σημαντική για πολλές επιχειρήσεις – ιδιαίτερα του τουριστικού κλάδου.
  7. Ο κος Μέτιος δεν απάντησε σε δύο βασικά ερωτήματα: α) Ποια ημερομηνία ορίζεται ως «αρχή της πανδημίας» και β) Από πού ακριβώς αντλεί τα χρήματα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης;” αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.