Χωρίς γιατρούς και πάλι το Κέντρο Υγείας της Σαμοθράκης

Σήμα κινδύνου προς τον Διοικητή της 4η ΥΠΕ εξέπεμψε με επιστολή του ο Ιατρικός Σύλλογος Έβρου, υπογραμμίζοντας τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου είχε επισκεφθεί πρόσφατα το νησί και είχε κάνει αυτοψία στο Κέντρο Υγείας, αλλά και επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στο ΚΥΣ από τις έξι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις μόνο μία είναι καλυμμένη.

“Επανερχόμαστε λοιπόν και σας υπενθυμίζουμε το υπ΄αριθμ. 2148/25.11.2019 έγγραφο – πρότασή  μας προς τον Υπουργό Υγείας, με κοινοποίηση και σε εσάς, το οποίο έως σήμερα παραμένει αναπάντητο:

«Σε Κέντρα Υγείας νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 5.000 κατοίκων (ή/και χαρακτηρισμένα ως Άγονα Α’ κατηγορίας), οι ενδιαφερόμενοι ιατροί για κάλυψη μιας από τις προκηρυσσόμενες κενές οργανικές θέσεις, δεν είναι απαραίτητο να παραιτηθούν από την θέση την οποία ήδη κατέχουν σε Αγροτικό ιατρείο, άλλο ΚΥ ή νοσοκομείο, προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους».

Η νομοθετική αυτή αλλαγή, θα βοηθήσει στην ιατρική στελέχωση του ΚΥ Σαμοθράκης, καθώς ήδη υπάρχουν συνάδελφοι, υπηρετούντες είτε σε θέση Αγροτικού Ιατρού, όπως η πολύ πρόσφατα παραιτηθείσα συνάδελφος, είτε αποσπασμένοι, οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν σε μία από τις κενές οργανικές θέσεις του ΚΥΣ. Η κάλυψη των θέσεων στις οποίες βρίσκονται οι συνάδελφοι, είναι ευκολότερη, καθώς για κάποιες από τις θέσεις αυτές μπορούν να τοποθετηθούν και ιατροί υπόχρεοι στην υπηρεσία υπαίθρου. Έτσι, αφενός θα καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις του ΚΥΣ, σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα και αφετέρου θα αυξηθεί ο συνολικός αριθμός των υπηρετούντων ιατρών στο νησί, όπως αναλυτικά σας περιγράψαμε. Την πρόταση αυτή του ΙΣΕ στηρίζει και ο Δήμος Σαμοθράκης” αναφέρει η επιστολή του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου στην οποία επισημαίνεται ακόμη ότι “είναι επιτακτικό να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις του ΚΥΣ, με προτεραιότητα στις θέσεις των ιατρών Γενικής Ιατρικής, Παιδίατρου και Χειρουργού. Η εντός των ημερών τοποθέτηση Παιδιάτρου με ΔΠΥ, δίνει μία προσωρινή λύση στο σοβαρότατο πρόβλημα της έλλειψης Παιδιάτρου για πάρα πολλά χρόνια, ενώ η πιθανή κάλυψη και της οργανικής θέσης μέσω της εν εξελίξει προκήρυξης, θα λύσει οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα”.

Τέλος ο Σύλλογος ζητά την τροποποίηση του Οργανισμού του Κέντρου Υγείας “ώστε να συμπεριλάβει και έναν Καρδιολόγο οπωσδήποτε ( σύμφωνα με τον οργανισμό του Κ. Υ. Σαμοθράκης, υπ’αριθμ. 815/21.05.1999, δεν προβλέπεται θέση Καρδιολόγου), ενώ η πρόβλεψη για δύο ακόμη ιατρούς, έναν Ακτινολόγο – Ακτινοδιαγνώστη και έναν Μικροβιολόγο, όπως υπάρχουν σε πολλά Κέντρα Υγείας της χώρας αλλά και της 4ης ΥΠΕ, θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στο νησί και την αποφυγή μετακίνησης προς την Αλεξανδρούπολη, η οποία είναι προβληματική και ιδιαίτερα δυσχερής τους χειμερινούς μήνες”.