Συνέντευξη τύπου παρέθεσε η ΤΕ ΚΚΕ Εβρου την Τετάρτη 07/10 το πρωί με θέματα την υγεία και την παιδεία.
“Η πραγματικότητα σε όλες τις δομές εκπαίδευσης και υγείας καταρρίπτει την προπαγάνδα κυβέρνησης – τοπικών αρχών ότι όλα δουλεύουν ρολόι .Προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία, να τους φορτώσουν και πάλι την ευθύνη ενώ η κυβέρνηση καθόλου δεν αξιοποίησε τον πολύτιμο χρόνο που κέρδισαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Αντίθετα η κυβέρνηση έκανε την δική της επιλογή : δίνει εκατομμύρια σε βιομηχάνους, εφοπλιστές και τραπεζίτες, σε ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς όμως για την παιδεία δεν έχει. Γι’ αυτό δεν πραγματοποιεί μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, καλύπτει κενά ακόμη και με 3μηνες συμβάσεις ελαστικής εργασίας, δεν μονιμοποιεί καθαρίστριες πετώντας το μπαλάκι στους Δήμους , μοιράζει όχι τρείς μάσκες αλλά μία και κι αυτή τεράστια για να κρύψει απ’τον λαό τον εμπαιγμό. Αυτή η πολιτική θέτει σε κίνδυνο την υγεία μαθητών, εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους με ορατά αποτελέσματα στα τμήματα και τα σχολεία που κλείνουν λόγω κρουσμάτων COVID. Νοικιασμένα μαγαζιά και πυλωτές στεγάζουν νηπιαγωγεία, τάξεις υπερφορτωμένες όπως και πριν τον κίνδυνο του κορονοϊού, προσλήψεις εκπαιδευτικών πίσω από τις χθεσινές και κυρίως τις σημερινές ανάγκες απαράδεκτα περιορισμένες προσλήψεις στην καθαριότητα – απολύμανση των σχολείων, υπερφορτωμένα λεωφορεία για τη μεταφορά των μαθητών.
Ενδεικτικά ορισμένα παραδείγματα:
Παρά το καθολικό αίτημα γονιών – μαθητών – εκπαιδευτικών – σωματείων εργαζομένων για 15 μαθητές ανά τάξη, ώστε να τηρούνται τα μέτρα πρόληψης και οι απαραίτητες αποστάσεις τη δεδομένη στιγμή η πραγματικότητα είναι ότι :
Η πλειοψηφία των τμημάτων των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό έχουν περισσότερους από 23 μαθητές ! Ελάχιστα είναι τα τμήματα που έχουν 15 μαθητές όπως λέει η Υπουργός.
Στο κεντρικό σχολικό συγκρότημα της Αλεξ/πολης (1ο,3ο,4ο,6ο Γυμνάσιο,1ο ΓΕΛ) , που φέτος μοιράστηκε και τα πρώτα τμήματα του νεοϊδρυθέντος 6ου Γυμνασίου υπάρχουν τμήματα με 28,29 και 30 μαθητές.
Στο Λύκειο Σουφλίου δύο τμήματα της Α’ Λυκείου λειτουργούν με 28 μαθητές, το ίδιο και κατεύθυνση της Β’ ενώ το αίτημα των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονιών για σπάσιμο των τμημάτων απορρίφθηκε από το Υπουργείο παρότι το σχολείο διαθέτει τις απαιτούμενες αίθουσες. Την ίδια απόρριψη είχαν παρόμοια αιτήματα κι άλλων σχολείων, πχ 1ο Γυμνάσιο Διδυμοτείχου και πολλά σχολεία του νομού. Το σχολείο του ΓΟΝΙΚΟΥ έκλεισε φέτος γιατί αυτό προβλέπει ο νόμος που θεωρεί ασύμφορη τη λειτουργία μικρών σχολικών μονάδων ακόμη και σε περιοχές δύσβατες λόγω εγκατάλειψης του οδικού δικτύου…
Επιπλέον, παραμένουν κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εικόνα που δεν αποτελεί εξαίρεση από την κατάσταση που επικρατεί και πανελλαδικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη χρονιά είχαν προσληφθεί συνολικά περίπου 42.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό, ενώ φέτος παρά τις δύο φάσεις πρόσληψης αναπληρωτών (περίπου 30.000) τα κενά παραμένουν ενώ έχουν δημιουργηθεί καινούργια από τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις και άδειες λόγω ευπαθών ομάδων. Δεκάδες παραμένουν τα κενά καθηγητών (περίπου 65-70) όλων των ειδικοτήτων στο νομό και ιδιαίτερα στο Β. Έβρο. Λείπουν ακόμη και καθηγητές για μαθήματα κατεύθυνσης, όπως στο Λύκειο Φερών. Υπάρχουν ακόμα κενά στα ειδικά σχολεία σε εκπαιδευτικούς και ΕΕΠ-ΕΒΠ (περίπου 15) και περίπου 400-450 ώρες στο Μουσικό σχολείο κύρια σε μαθήματα μουσικών οργάνων. Στην Α/ΘΜΙΑ Εκπαίδευση παραμένουν ακάλυπτα τα κενά από άδειες δασκάλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και πολλά κενά ειδικοτήτων.
Παραμένει άλυτο το ζήτημα της σχολικής στέγης στο Νομό και ιδιαίτερα στο Δήμο της Αλεξανδρούπολης όπου και εκκρεμεί η παράδοση 3 σχολικών κτηρίων (2 στην περιοχή ΚΕΓΕ & ΓΕΛ Φερών), ενώ υπάρχει ανάγκη για νέο κτήριο Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου, νέο κτήριο για τα Επαγγελματικά Λύκεια Αλεξανδρούπολης, για το 13ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και το Ειδικό Σχολείο Ορεστιάδας.
Σοβαρές οι ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας σε όλους τους Δήμους : σε σύνολο 157 προσλήψεων οι 109 είναι μερικής απασχόλησης (για 3ώρες) και μόνο 48 πλήρους. Δηλαδή, μακριά από τις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Έτσι πχ στην Α/ΘΜΙΑ 9 είναι οι ώρες λειτουργίας (7πμ- 16.00μμ) των δημοτικών σχολείων κατά τις οποίες πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι χώροι, δηλ. πολύ περισσότερες από τις ώρες που προβλέπουν οι συμβάσεις των καθαριστριών.
Σε νηπιαγωγεία με 8 ώρες λειτουργίας έχουν προσληφθεί καθαρίστριες μερικής απασχόλησης (για 3ώρες) ενώ πχ στο 17ο & 23ο (3θεσιο) Νηπιαγωγείο Αλεξ/πολης μοιράζεται 1 καθαρίστρια μερικής!! Στο ΔΣ Μαΐστρου εργάζεται μία καθαρίστρια πλήρους που πρέπει να καθαρίζει και το 8ο ΔΣ μέσα στην πόλη. Στο Νηπιαγωγείο της Μάκρης δεν έχει προβλεφθεί καθαρίστρια !!
Για το υπουργείο Παιδείας, όμως, όλα τα παραπάνω είναι ψιλά γράμματα και τελικά αδυνατεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία των δομών της εκπαίδευσης.
Σε αυτό το απαράδεκτο πλαίσιο, οι μαθητές απαντούν με κινητοποιήσεις, με έναν ελπιδοφόρο αγώνα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα. Η κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των μαθητών που διεκδικούν να μην ξεπερνούν οι τάξεις τους 15 μαθητές, να προσληφθεί ο αναγκαίος αριθμός καθαριστριών, εκπαιδευτικών, να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας τους και την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ως ΚΚΕ υπογραμμίζουμε την ανάγκη να υπάρξει σχεδιασμός για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, να υπάρχει παρουσία νοσηλευτών και γιατρών στα σχολεία και η κατάλληλη επιστημονική πρόβλεψη σε κάθε χώρο ώστε να πραγματοποιούνται έλεγχοι, τόσο για τον κορονοϊό, όσο και για τις άλλες λοιμώξεις και ασθένειες που εμφανίζονται από εδώ και στο εξής μαζικά στους μαθητές, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες και θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής τέτοιου είδους μέτρα.
Το ζήτημα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή και όταν αυτή η φωνή ακούγεται δυνατά ενοχλεί. Για αυτό και εξαπολύεται αυτή τη στιγμή πανελλαδικά μία τεράστια επίθεση και προσπάθεια τρομοκράτησης προς τους μαθητές που τηρώντας τα μέτρα προστασίας αγωνίζονται, παίρνοντας συλλογικές αποφάσεις, συντονίζονται πανελλαδικά και διεκδικούν να μορφώνονται ολοκληρωμένα με ασφάλεια. Τα 140 σχολεία που σήμερα είναι κλειστά πανελλαδικά, είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων covid-19 και όχι λόγω των κινητοποιήσεων. Οι μαθητές σήμερα κινητοποιούνται, για να μπορέσουν τα σχολεία τους να παραμείνουν ανοιχτά και ασφαλή!
Δίνουμε τη μάχη, οι καθημερινοί αγώνες να μην εγκλωβίζονται στις διάφορες παραλλαγές της αστικής διαχείρισης αλλά να οδηγούν στην ενίσχυση του ταξικού εργατικού κινήματος, σε μαζική συμμετοχή στα εργατικά σωματεία, στους φορείς των αυτοαπασχολούμενων-επαγγελματιών, αγροτών, γυναικών, μαθητών, φοιτητών. Είναι ανάγκη τώρα να δυναμώσει η κοινή δράση ,η κοινωνική συμμαχία σε αντικαπιταλιστική –αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση για να ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.”
ΥΓΕΙΑ
“Το ότι ενισχύθηκε το ΕΣΥ στη διάρκεια της καραντίνας ίσως είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο. Η κυβέρνηση αυτό που έκανε κατά κόρο, είναι να συνεχίζει τις εξαγγελίες σε μια χρεοκοπημένη πολιτική που έφτασε το ΕΣΥ εκεί που το έφτασε.
Όλο αυτόν τον χρόνο που κερδήθηκε δύσκολα, με «εγκλεισμό», με οικονομική αφαίμαξη κλπ από τον λαό, τον αξιοποίησε όχι για να προστατεύσει την υγεία, αλλά για να προσαρμόσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις ανάγκες του τουρισμού, των μεταφορών και σε περίεργες αποφάσεις που αφορούν την λειτουργία των σχολείων. Για τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών του τουρισμού πέταξε στα άχρηστα τις θυσίες που έκανε ο λαός όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση αρνείται και τα πιο αυτονόητα αιτήματα των υγειονομικών, όπως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων και η νέα φάση αντιμετώπισης του COVID – 19 καθορίζεται πια κι από μία καταστολή, δηλαδή στο ρυθμό που κάποτε χτυπάγανε παλαμάκια, τώρα είμαστε στη φάση που ακόμα και οι ασπίδες των αστυνομικών και τα γκλομπς χρησιμοποιήθηκαν ενάντια στους γιατρούς, γενικότερα, στους Υγειονομικούς, που παλεύουν και διεκδικούν.
Δεν έκανε προσλήψεις στην υγεία και την παιδεία αφού οι ελλείψεις και χωρίς κορονοϊό είναι πολύ μεγάλες και καταγεγραμμένες. Ενδεικτικά παραδείγματα:
1.Κανείς δεν ξέρει πόσες κλίνες νοσηλείας έχει το Νοσοκομείο. Αν ανοίξεις την ιστοσελίδα του Νοσοκομείου γράφει 663 και ο Διοικητής λέει 565. Η διαφορά είναι 3 νοσηλευτικές μονάδες από 33 κλίνες. Άμεσα πρέπει να προκηρυχθούν θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού, διοικητικού κλπ προσωπικού.
- Υπάρχει μονάδα Αποκατάστασης η οποία από το Δεκέμβρη 2002( έναρξη λειτουργίας του νοσοκομείου) μέχρι σήμερα δεν λειτουργεί και ρημάζει . Επί ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε η Διοίκηση και διαφήμιση ότι θα το φτιάξουν Κέντρο Αποκατάστασης μαζί με τη Μητρόπολη και άλλους φορείς με ανταποδοτικό χαρακτήρα.
- Ο προϋπολογισμός του ιδρύματος είναι 75.000.000 απ’ τα οποία περίπου τα 25.000.000 είναι για φάρμακα υψηλού κόστους.Προϋπολογισμός που φαντάζει μεγάλος αλλά πρακτικά δεν επαρκεί ούτε για αντικαταστάσεις,επισκευές, συντηρήσεις του Ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Ενώ αυτό το μήνα οι ήρωες γιατροί που τους χειροκροτούσαν στα μπαλκόνια επειδή μάχονται τον κορονοϊό δεν πληρώθηκαν εφημερίες.
- Στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης υπάρχουν 173 κενά νοσηλευτριών/των ΤΕ και οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις είναι περίπου 250. Ανάλογες είναι και οι ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Στην τελευταία προκήρυξη(Κ6)προκηρύχθηκαν μόνο 6 θέσεις νοσηλευτών. 18 επικουρικοί γιατροί εργάζονται αυτή τη στιγμή οι οποίοι κι αν ακόμα μονιμοποιηθούν, τα κενά δεν πρόκειται να καλυφθούν. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αυτοί πληρώνονται από λεφτά του Νοσοκομείου και όχι από τον προϋπολογισμό.
Οι κλινικές του ΕΣΥ κλείνουν ή καρκινοβατούν, πχ η κρατική χειρουργική και η κρατική μαιευτική αντίστοιχα.
- COVID: Υπάρχουν 16 αναπνευστήρες που αντιστοιχούν υποτίθεται στα 16κρεβάτια της ΜΕΘ εκ των οποίων το ένα είναι αποθήκη και το άλλο είναι το γραφείο-εφημερείο των γιατρών. Αλλά ακόμη και αν «όλα πάνε καλά» όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, αυτό που έχει συμβεί είναι η μετατροπή πολλών κρεβατιών της γενικής ΜΕΘ σε κρεβάτια για COVID-19. Επί της ουσίας δηλαδή μειώνονται τα κρεβάτια για τους υπόλοιπους ασθενείς και το νοσοκομείο εν γένει μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου. Δυστυχώς όμως οι άλλες νόσοι δεν σταματάνε. Αυτά τα κρεβάτια λείπουν.
Έχει γίνει δωρεά μηχανήματος (εξτράκτορας) που μπορεί να κάνει ταυτόχρονα μέχρι και 100test. Το προσωπικό όμως είναι λιγοστό γι’ αυτό πήραν 4 εθελοντές (προς το παρόν) μοριακούς βιολόγους οι οποίοι εργάζονται απλήρωτοι περιμένοντας σύμβαση και πληρωμή 3μηνών.
Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) για να καλυφθούν οι ανάγκες ιατρικών εφημεριών μεταφέρονται γενικοί γιατροί από Σάπες ενώ οι 3-4 προσλήψεις που έγιναν είναι σταγόνα στον ωκεανό.
Ενδεικτικά – επιγραμματικά στο Διδυμότειχο: Ιατρικό προσωπικό 51 οργανικές, καλυμμένες οι 32, επικουρικοί 9 και 9 αγροτικοί .
Νοσηλευτικό προσωπικό: 188 οργανικές – 149 καλυμμένες. Διοικητικό και τεχνικό προσωπικό ακριβώς το μισό από αυτό που προβλέπει ο οργανισμός του. 120 κλίνες + 10 νεφρολογικής με το Δ/ντη της Νεφρολογικής να βγαίνει σε λίγο στη σύνταξη και να μένει το Νοσοκομείο χωρίς νεφρολόγο. Το Νοσοκομείο έγινε ΑΓΟΝΟ Α’ παρόλα αυτά τα κενά παραμένουν για να εκθέτουν τους τοπικούς κυβερνητικούς –και όχι μόνο- παράγοντες που πανηγύριζαν και καθησύχαζαν τον κόσμο.
Τα Κέντρα Υγείας Σαμοθράκης, Αλεξανδρούπολης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Δικαίων έχουν ΜΟΝΟ ΚΕΝΑ. Πχ όλοι οι γενικοί γιατροί της περιοχής για να καλύψουν τη Σαμοθράκη πηγαίνουν από μερικές ημέρες μέχρι μία εβδομάδα για εφημερίες στο νησί.
Απαιτούνται μέτρα ουσιαστικής ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπως αυτά που διεκδικούν οι Υγειονομικοί:
- Επείγουσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
- Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και των συμβασιούχων.
- Ανάπτυξη και στελέχωση 3.500 κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (Πανελλαδικό επίπεδο) όπως και επίταξη των δομών Υγείας του Ιδιωτικού τομέα.
- Άμεση πληρωμή του συνόλου των εφημεριών και των υπερωριών.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2020