Πόλεμος Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Αρμενική κοινότητα και στην Αλεξανδρούπολη, μετά τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αποτελεί μία περιοχή η οποία έχει φέρει σε αντιπαράθεση τις δύο χώρες εδώ και πολλά χρόνια και τελεί υπό ειδικό καθεστώς με την πλειοψηφία των κατοίκων της να ανήκουν εθνικά στην Αρμενία, αλλά το Αζερμπαϊτζάν διεκδικεί την εδαφική προσάρτησή της.

Η σύρραξη που παρακολουθεί όλος ο πλανήτης, ξεκίνησε με επίθεση του Αζερμπαϊτζάν, ενώ στην Αρμενία έχει γίνει ήδη γενική επιστράτευση. Η διεθνής κοινότητα μέσω του ΝΑΤΟ απηύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός, ενώ η Τουρκία έχει ήδη δηλώσει τη στήριξή της στους Αζέρους. Θυμίζουμε άλλωστε ότι πριν από μερικές εβδομάδες το Αζερμπαϊτζάν είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της Τουρκίας στην ελληνοτουρκική κρίση. Άλλωστε, Αζέροι και Τούρκοι ονομάζουν αλλήλους “Αδερφούς”.

Οι πληροφορίες που έρχονται από το μέτωπο του Καυκάσου, κάνουν ήδη λόγο για νεκρούς στρατιωτικούς αλλά και αμάχους, ενώ τα social media κατακλύζονται με μηνύματα στήριξης προς τον αρμενικό λαό.

[+] Μια ιστορία από την Αλεξανδρούπολη για το Ναγκόρνο Καραμπάχ 

Μία ιστορία που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι το 1995 ο τότε εκδότης της εφημερίδας “ΓΝΩΜΗ” και τότε Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου Γιάννης Λασκαράκης είχε υπάρξει από τους πρωτεργάτες ανθρωπιστικής αποστολής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, εν μέσω πολεμικού κλίματος. Η αποστολή είχε οργανωθεί με χρήματα ιδιωτών και συμπαραστάτιδα του κου Λασκαράκη στην προσπάθεια ήταν η Κύπρια παιδοχειρουργός Ελένη Θεοχάρους. Η αποστολή τότε είχε τιμηθεί από την αρμενική κυβέρνηση.