Ο Σταυρός του Έβρου που φαίνεται στην Τουρκία

Περήφανοι αισθάνονται πλέον οι κάτοικοι του βορείου Έβρου, αλλά και του Έβρου εν γένει καθώς το βόρειο τμήμα του νομού κοσμεί πλέον ένα υπερμεγέθες ομοίωμα του σημαντικότερου συμβόλου της Ορθοδοξίας, που είναι ο Τίμιος Σταυρός.

Ο υπερμεγέθης Σταυρός υψώθηκε σε ειδική σιδηροκατασκευή στη Μονή Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής Νέας Βύσσης, ανήμερα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, ο οποίος ιερούργησε πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Βαρθολομαίο Αστεριάδη και στη συνέχεια εψάλησαν οι Χαιρετισμοί στον Τίμιο Σταυρό. Τις ακολουθίες του αγιασμού και του Μικρού Αποδείπνου παρηκολούθησαν ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Υποστράτηγος Ιωάννης Βασιλάκης και ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Γεώργιος Διβάρης.

Ο Σταυρός είναι ορατός από τις παρέβριες περιοχές της Τουρκίας, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από μερίδα του τουρκικού τύπου. Ο Σταυρός της Μονής Αγίας Σκέπης – Αγίας Παρασκευής πάντως, δεν είναι το μοναδικό ελληνικό σύμβολο που είναι ορατό στην Τουρκία καθώς σε ορισμένες περιόδους του χρόνου αναρτάται στην εκκλησία της Παναγίας Ελευθερώτριας.