“Ναι”στο διάλογο, αλλά “χωρίς προϋποθέσεις” λέει η Τουρκία, μετά την απόσυρση του Ορούτς Ρέις

Δεμένο στο λιμάνι της Αττάλειας βρίσκεται πλέον το ερευνητικό τουρκικό πλοίο Ορούτς Ρέις, δημιουργώντας έτσι μία συνθήκη αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και εν πολλοίς είναι πλασματική, αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, η Τουρκία “θα συνεχίσει να διεκδικεί τα δικαιώματά της στην περιοχή”. 

Η συνέντευξη του Χουλουσί Ακάρ δόθηκε σε ένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη του εθνικού πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, anadolu, και έγινε σε τουριστικό θέρετρο της Αττάλειας, δηλαδή απέναντι από το Καστελόριζο, στο οποίο περιοδεύει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν σχολίασε την επίσκεψη της Προέδρου στο Καστελόριζο ευθέως, πλην όμως επανέφερε την πάγια τουρκική θέση ότι “η Ελλάδα πρέπει να αφήσει κατά μέρος την προβοκατόρικη συμπεριφορά που αυξάνει την ένταση στην περιοχή” και εξηγώντας ότι “η παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, που συνίστασται στη στρατιωτικοποίηση 18 νησιών του Αιγαίου, από την πλευρά της Ελλάδας, εξυπηρετεί μόνο την κλιμάκωση της έντασης και σαμποτάρει τον διάλογο” (σ.σ. πάντα κατά την δική του άποψη).

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον Διάλογο αυτόν καθαυτό, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η Τουρκία τάσσεται πάντα στην πλευρά του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, αλλά και ότι “(η χώρα του) έχει επανειλημμένα προβάλλει την καλή της θέληση να ξεκινήσει διαπραγμάτευση χωρίς προϋποθέσεις”

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας καταφέρθηκε και εναντίον της Γαλλίας, καλώντας του Έλληνες να μην παρασυρθούν από τη συμπεριφορά του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, που κατά την εκτίμηση της Τουρκίας, “εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα”.

Ο Χουλουσί Ακάρ δεν εξαίρεσε από τη ρητορική του και την πάγια τουρκική θέση “η Τουρκία έχει σταθερά αντιταχθεί στις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει ΑΟΖ που να βασίζεται σε μικρά νησιά που βρίσκονται πολύ κοντά στην Τουρκία και με αυτόν τον τρόπο να παραβιάσει τα δικαιώματα της Τουρκίας, που είναι χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο”. 

Με πληροφορίες από το anadolu