Ελλάδα: 15.000 άτομα σε πέντε χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με 15.000 άτομα (άνδρες και γυναίκες) θα ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ορίζοντα πενταετίας, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Thessaloniki Helexpo Forum 2020 (σ.σ. πρόκειται για τη διοργάνωση – υποκατάστατο της φετινής ΔΕΘ, η οποία ακυρώθηκε λόγω COVID-19).

Οι προσλήψεις 15.000 ατόμων εντάσσονται σε ένα πλέγμα έξι δράσεων ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων, που διαρθρώνεται ως εξής:

Πρώτον. Η Πολεμική μας Αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Mirage. Πρόκειται για αεροσκάφη υπεροχής τέταρτης γενιάς. Μια κίνηση που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ και η οποία σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.

Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τη διαδικασία για την ένταξη στον στόλο του τεσσάρων νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν επίσης από τέσσερα ναυτικά ελικόπτερα Romeo που είναι τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. Έτσι οι θάλασσές μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.

Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο των τριών κλάδων. Αμέσως εξασφαλίζονται νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό, νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό. Νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτό τον τομέα είναι, κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται.

Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα πενταετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης, ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή όσο θα υπηρετούν την στρατιωτική.

Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανία. Ήδη στα ναυπηγεία Ελευσίνας αμερικανικά κεφάλαια επενδύονται στον εκσυγχρονισμό τους. Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, έπεται το αμέσως επόμενο διάστημα η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.

Και έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία, αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του, αναφέροντας ότι υπάρχει μία “παραδοσιακή” σχέση προμήθειας οπλικών συστημάτων της Ελλάδας με τη Γαλλία και επεσήμανε ότι ειδικά η ανανέωση του στόλου είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας και δεν πρέπει οι κυβερνήσεις “να το αφήνουν για τον επόμενο”.

Στην συνέντευξή του επίσης, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της θητείας, λέγοντας όμως ότι “η θητεία δεν θα αυξηθεί πέραν των 12 μηνών”. Είπε ακόμα ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας της στράτευσης στα 18 έτη.