Αισιόδοξος ότι δεν θα επαναληφθούν στον Έβρο εικόνες και καταστάσεις του περασμένου Μαρτίου, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην ΔΕΘ. Ο κος Μητσοτάκης, ερωτώμενος σχετικά εκτίμησε ότι τον Μάρτιο “η Ελλάδα υπερασπίστηκε τα σύνορα μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης και είχε την απόλυτη πολιτική στήριξη από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την προσπάθεια”.
Σε οκτώ μήνες έτοιμος ο φράχτης
Ο κος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμη και στον Φράχτη του Έβρου για να πει ότι “τώρα είμαστε ακόμα πιο έτοιμοι καθώς έχει προκηρυχθεί και θα αρχίσει να δρομολογείται άμεσα το έργο του Φράχτη του Έβρου το οποίο αφορά το χερσαίο κομμάτι. Είναι η ενίσχυση του υφιστάμενου Φράχτη και ο καινούργιοςε Φράχτης στο χερσαίο κομμάτι, εκεί όπου, δηλαδή, δεν είναι τα σύνορα το ποτάμι, ο Έβρος”.
Κατέληξε λέγοντας ότι “είναι κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί είναι κάτι το οποίο γίνεται, είναι μία εργολαβία στην οποία συμμετέχουν όλες οι μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, είναι μία στήριξη κιόλας και στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Αυτό το οποίο έγινε , αν ξαναγινόταν θα είχε ακριβώς την ίδια απάντηση. Απέτυχε την πρώτη φορά Θα αποτύχει και όποτε και αν ξαναγίνει. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα γίνει κάτι τέτοιο”. Λίγο αργότερα συμπλήρωσε ότι “όλοι έχουν καταλάβει ποια είναι η στάση μας, ποια είναι η αποφασιστικότητα μας και βέβαια τα έργα στον Έβρο είναι μία θωράκιση μακράς πνοής συνολικά για την πατρίδα μας και θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του επόμενου οκταμήνου”.
Αναφορά στη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό
Ο Πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο και την Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία για το Προσφυγικό του 2016, λέγοντας ότι “πρέπει να επιδιώκουμε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία” και ότι “πρέπει να επανέλθουμε στον πυρήνα της δήλωσης της ΕΕ με την Τουρκία του 2016. Και γιατί όχι και να τον βελτιώσουμε. Να θυμίσω ότι η Δήλωση αυτή προέβλεπε επιστροφές στην Τουρκία από τα νησιά, οι οποίες προφανώς τους τελευταίους μήνες έχουν σταματήσει να γίνονται. Άρα θεωρώ ότι θα υπάρχει αμοιβαίο όφελος εάν μπορέσουμε να δώσουμε συνέχεια σε αυτή την αποκλιμάκωση και μπορέσουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία και για το προσφυγικό και για το πώς μπορούμε να ενεργοποιήσουμε την παλιά αυτή Συμφωνία. Ουδέποτε έκρυψα ότι η Τουρκία έχει ρόλο στο προσφυγικό”.
Εν τέλει πάντως, ο Πρωθυπουργός επανέφερε την θέση ότι “δεν πρόκειται να εκβιαστούμε και να δεχτούμε τέτοιου είδους απειλές, να σταλούνε ταλαιπωρημένοι δυστυχισμένοι άνθρωποι στην Ευρώπη για να εξυπηρετηθούν γεωπολιτικά συμφέροντα”.