“Εκτός ορίων” η προκλητικότητα του Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν

Σε ένα ανθελληνικό (και άρα αντιευρωπαϊκό) κρεσέντο επιδόθηκε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν. Από δύο διαφορετικές εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησε το Σάββατο και την Κυριακή ο Ερντογάν εξαπέλυσε δριμύ “κατηγορώ” εναντίον της Ελλάδας και επέμεινε στο αλυτρωτικό του παραλήρημα, εκ του οποίου άλλωστε εφορμά και η προκλητική συμπεριφορά της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

“Παράλληλα με την προσπάθεια μας για πάταξη της τρομοκρατίας, επιχειρούμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην περιοχή, όπως στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος ανήμερα του εορτασμού της “Ημέρας Νίκης” που στην Τουρκία σηματοδοτεί την επικράτηση της χώρας στη Μικρασιατική Εκστρατεία το 1922.

Από το Μαυσωλείο του Κεμάλ Αττατούρκ (άσχετα που τις προηγούμενες ημέρες είχε προσβάλει τη μνήμη του με πολλούς τρόπους) ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι “αυτοί που προσπαθούν να μας εξαιρέσουν από την Ανατολική Μεσόγειο, είναι οι ίδιοι εισβολείς που είχαν εκστρατεύσει εναντίον μας πριν από 100 χρόνια”.

Αμφισβήτησε για άλλη μία φορά τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών με βάση το μέγεθος και τη γεωγραφική τους θέση, σημειώνοντας ότι αυτά είναι μικρά και βρίσκονται “κάτω από τη μύτη της Τουρκίας” και άρα δεν δύνανται να εμποδίζουν τη χώρα με “τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο” από την έξοδο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αντιπρόεδρος του Φουάτ Οκτάι σε μία αναλυτική συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu κατηγόρησε την Ευρώπη ότι μεροληπτεί υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου και εις βάρος της Τουρκίας, για να σημειώσει ότι αν τελικά τα δικαιώματα της Τουρκίας δεν γίνουν σεβαστά “στο μέλλον θα συμβούν ριψοκίνδυνα πράγματα ανεξαρτήτως κόστους”.

Όλα αυτά, στη σκιά της έκκλησης Τραμπ για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δίνει προθεσμία ενός μηνός για να “ρίξει” τους τόνους. Σε περίπτωση που δεν το πράξει θα υποστεί μία σειρά οικονομικών συνεπειών που συνομολόγησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης.