“Σημαία” κατά της Ελλάδας κάνει η Τουρκία το προσφυγικό

Ακόμη ένα “όπλο” χρησιμοποιεί η Τουρκία στην προσπάθεια της να σπιλώσει την εικόνα της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα, ειδικά μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Την αφορμή για τη νέα επίθεση κατά της Ελλάδας δίνει αυτή τη φορά η οργάνωση Human Rights Watch. Πάνω στις αναφορές της συγκεκριμένης ομάδας, το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας (anadolu) μετέδωσε τα εξής: 

“Η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι έχει κάνει (παράνομες) επαναπροωθήσεις (pushbacks) μεταναστών και αιτούντων ασύλο που προσεγγίζουν τις ακτές της Ελλάδας, παρά τις αποδείξεις που υπάρχουν ότι αυτό γίνεται μυστικά, όπως υποστηρίζει σε αναφορά της μία παγκόσμια οργάνωση που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τις κατηγορίες λέγοντας: “Αυτές οι κατηγορίες προσβάλλουν την Ελληνική Ακτοφυλακή, που έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές μεταναστών και προσφύγων”.

Ωστόσο οι αποδείξεις και οι αναφορές που περιγράφουν τις βίαιες πράξεις είναι πολλές για να αγνοηθούν, λέει η Εύα Κοσέ, που είναι ερευνήτρια στην οργάνωση Human Rights Watch.

Η Εύα Κοσέ έχοντας πάρει συνεντεύξεις από θύματα και μάρτυρες, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν κάνει επαναπροωθήσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο από τα νησιά Ρόδο, Σάμο και Σύμη σε μικρές φουσκωτές λέμβους.

Ένα θύμα από τη Συρία, με το ψευδώνυμο Μαρουάν περιέγραψε ότι η ελληνική Ακτοφυλακή “έκανε απειλητικές μανούβρες για να εξαναγκάσει τις λέμβους που μετέφεραν ανθρώπους -ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά- πίσω στην Τουρκία”.

Εν τω μεταξύ, τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες συμβαίνουν και στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο τα τελευταία χρόνια, λέει η οργάνωση.

Η Κοσέ προσθέτει ότι η Κομισιόν, παρά το γεγονός είναι ενημερωμένη για της ενέργειες της Ελλάδας δεν κάνει τίποτα για να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις και να καταστήσει την Ελλάδα υπόλογη”.