Η Τουρκία προπαγανδίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την “εισβολή” στην Ανατολική Μεσόγειο

Την ώρα που η Ελλάδα ρίχνει στο τραπέζι όλα της τα διπλωματικά “χαρτιά” προκειμένου να αποσοβήσει την κρίση που έχει προκαλέσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος προπαγανδίζει τα τουρκικά συμφέροντα στους Ευρωπαίους ομολόγους τους.

Διά επιστολής, αλλά και τηλεφωνικά (με ορισμένους), ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε στους ΥΠΕΞ της ΕΕ ότι “οι Ευρω-Τουρκικές σχέσεις δεν θα πρέπει να επηρεαστούν από τα καπρίτσια και τις φαντασιώσεις της Ελλάδας και της Κύπρου” και τους κάλεσε “να αντιταχθούν σε αποφάσεις που μπορεί να είναι ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας, η οποία έχει αποδείξει τις καλές της προθέσεις πολλές φορές ως τώρα”, σύμφωνα με τηλεγράφημα του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Τουρκίας, anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Παρασκευή 14/08 θα διεξαχθεί διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ελληνοτουρκικά στην ατζέντα και κατόπιν ελληνικού αιτήματος, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας θα έχει επαφή και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Η Τουρκία παραδέχεται ότι οι επιστολές εστάλησαν ενόψει της Ευρω-Διάσκεψης ενώ αντίστοιχες επιστολές εστάλησαν και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπέργκ, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ζοζέφ Μπορέλ και τους υπουργούς εξωτερικών των χωρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το Ορούς Ρέις συνεχίζει τις έρευνες του 

Πέρα όμως από την κίνηση της αποστολής, το περιεχόμενο των επιστολών είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον, αφού σε αυτές περιγράφεται η τουρκική θέση “σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Σύμφωνα πάντα με το anadolu, η τουρκική θέση είναι η εξής: “Νωρίτερα στην τρέχουσα εβδομάδα, η Τουρκία συνέχισε τις ενεργειακές έρευνες της στην Ανατολική Μεσόγειο κατόπιν της υπογραφής της Ελληνο-Αιγυπτιακής Συμφωνίας.

Η Συμφωνία συνήφθη μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι θα αναβάλει τις έρευνες για πετρέλαιαο και φυσικό αέριο, σε ένδειξη καλής θέλησης.

Ωστόσο μετά την ανακοίνωση ότι η Τουρκία θεωρεί άκυρο το Ελληνο-Αιγυπτιακό Σύμφωνο, εξουσιοδότησε το σκάφος σεισμολογικών ερευνών Ορούτς Ρέις να συνεχίσει τη δραστηριότητα του στην περιοχή εντός της τουρκικής υφαλοκρπηπίδας.

Το πλοίο θα συνεχίσει την 14ημερη αποστολή του μέχρι τις 23 Αυγούστου συνοδεύομενο από τα σκάφη Τσένγκις Χαν και Αταμάν.

Ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν είπε ότι η μόνη λύση στην κρίση είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση με την Αθήνα, την οποία κάλεσε να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.

Η Τουρκία είναι σταθερά αντίθετη στον ισχυρισμό της Ελλάδας περί δημιουργίας ΑΟΖ η οποία βασίζεται σε μικρά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές, παραβιάζοντας τα δικαιώματα της Τουρκίας που είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Μεσόγειο”.