Έτοιμος να καθίσει το τραπέζι του διαλόγου με θέμα την κρίση της Μεσογείου δήλωσε αργά το απόγευμα της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν, μετά το πέρας της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της χώρας του.
“Ας ενωθούμε ως όλες οι χώρες της Μεσογείου και ας βρούμε μια φόρμουλα που να προστατεύει τα δικαιώματα όλων, που είναι αποδεκτή από όλους” ενώ όμως το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρέις βρίσκεται ήδη εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και έχει ποντίσει τα καλώδια του (σ.σ. κατά μία πληροφορία είναι αδύνατον να διεξάγει έρευνα καθώς αυτή παρεμποδίζεται από τον παραγόμενο θόρυβο των ελληνικών και τουρκικών πολεμικών πλοίων που βρίσκονται πέριξ αυτού).
Ωστόσο διευκρίνισε ότι μέχρι να στηθεί το τραπέζι του διαλόγου (αν στηθεί) η Τουρκία θα συνεχίζει να “υπερασπίζεται τα δικαιώματα της” είπε ο ΡΤ Ερντογάν, εννοώντας προφανώς ότι το Ορούτς Ρέις θα παραμείνει στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί “να περιορίσει τη χώρα στις ακτές της” και κατηγόρησε για άλλη μία φορά την Ελλάδα για αναξιοπιστία, δεδομένης της υπογραφής της Συμφωνίας του Καΐρου που οριοθετεί την ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ, υπερκαλύπτοντας το έωλο προ μηνών υπογραφέν τουρκο-λιβυκό Σύμφωνο.
Από τις 08.00 στο “πεδίο”
Το χρονικό της κρίσης ξεκίνησε από τις 08.00 το πρωί της Δευτέρας οπόταν και το τουρκικό ερευνητικό σκάφος εμφανίστηκε στην ανατολική Μεσόγειο. Περίπου 24 ώρες πριν την εμφάνισή του, το σκάφος είχε απενεργοποιήσει τους πομπούς του, ώστε να μην είναι εντοπίσιμο από την υπηρεσία marine traffic ενώ γύρω στις 18.00 το απόγευμα πόντισε τα καλώδια του.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας επικράτησε διπλωματικός πυρετός με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με ευρωπαίους αξιωματούχους και τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ενώ ανακοίνωση – προτροπή σε διάλογο εξέδωσε και το Στέητ Ντηπάρτμεντ.
Η αυξημένη επιφυλακή στον ελληνικό στρατό και στόλο και την αεροπορία παραμένει, ενώ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την αισιοδοξία του μετά τη λήξη της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ λέγοντας “όλα θα πάνε καλά”.