Search
Close this search box.
Λήγει σήμερα η τουρκική NAVTEX για το Καστελόριζο – “Πάρτυ” χωρίς τέλος για την Αγιά Σοφιά

Μία ημέρα πριν τη λήξη της ραστώνης από το Κουρμπάν Μπαϊράμι, λήγει η NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία στις 21 Ιουλίου δεσμεύοντας θαλάσσιες περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ και ανεβάζοντας επικίνδυνα τους τόνους στο Αιγαίο.

Η αποκλιμάκωση της έντασης βέβαια, είχε ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τη λήξη της Οδηγίας προς Ναυτιλλομένους -με παρέμβαση και της Γερμανίας- ενώ μερικές ημέρες πριν, ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν ανακοίνωσε δι’ αντιπροσώπου ότι το ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις (το οποίο θα έκανε την έρευνα στην οποία αναφέρεται η NAVTEX) δένει προσωρινά στο λιμάνι της Αττάλειας.

Παρά το γεγονός ότι η “οικειοθελής” αποχώρηση -ή καλύτερα η μη προσχώρηση του Ορούτς Ρέις στα δεσμευμένα πεδία ερευνών, ερμηνεύτηκε ως κίνηση καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας, υπάρχουν δύο σημεία που θέτουν εν αμφιβόλω τον χαρακτηρισμό “καλή¨.

Πρώτον, μία ημέρα μετά την “παύση” του Ορούτς Ρέις, το έτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το Μπαρμπαρός, εισήλθε στην ΑΟΖ της Κύπρου, και δεύτερον, διά του ίδιου αντιπροσώπου ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν σημείωσε ότι η παύση των ερευνών αποσκοπεί στην έναρξη του διαλόγου με την Ελλάδα. Το μείζον ερώτημα όμως είναι τι θα περιέχει η ατζέντα αυτού του διαλόγου και πώς είναι δυνατόν να διεξαχθεί όταν η προκλητικότητα της Τουρκίας παραμένει υψηλή χρησιμοποιώντας ως όχημα και την Αγιά Σοφιά;

Συνεχίζονται τα “πανηγυρισμοί” για την Αγιά Σοφιά 

Ως γνωστόν, ο μουσουλμανικός κόσμος γιορτάζει μία από τις μεγαλύτερες γιορτές του, που είναι το Κουμπάν Μπαϊράμι. Επ΄αφορμής της γιορτής, ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν επικοινώνησε μη ηγέτες άλλων μουσουλμανικών κρατών για την ανταλλαγή ευχών.

Στις δηλώσεις του επ’ αφορμής της γιορτής, η μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί, συμπεριλήφθηκε στις πρώτες γραμμές, με τον Τούρκο Πρόεδρο να λέει ότι το νέο καθεστώς του εμβληματικού ναού έκανε τη γιορτή το Μπαϊράμι “ακόμη πιο ευχάριστο”.

Συνέδεσε μάλιστα την “τεμενοποίηση” της Αγιά Σοφιάς με το επερχόμενο συνέδριο του κόμματος του (AK Party) που αναμένεται στο τέλος της χρονιάς. Ωστόσο, ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε “ορόσημο” την αλλαγή καθεστώτος της Αγιά Σοφιάς λέγοντας ακόμη ότι “όσοι βάζουν εαυτούς πάνω από το έθνος, δεν έχουν θέση στο κόμμα” και ότι “ο λόγος ύπαρξης του ΑΚ Party, ο λόγος που αναλαμβάνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και ο λόγος που κόσμος ελπίζει σε μας, είναι ο ίδιος”.