Ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα, βρέθηκε στην Κομοτηνή και ζήτησε από τους Έλληνες “να φορέσουν τα παπούτσια” της χώρας του

Στην Κομοτηνή βρέθηκε την Παρασκευή ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα Μπουράκ Οζούγκεργκίν, για να παραστεί στο ετήσιο μνημόσυνο του Αχμέτ Σαδίκ (24/07), στον τάφο του οποίου κατέθεσε και στεφάνι.

Ο Μπουράκ Οζουγκεργκίν έκανε δηλώσεις στην εφημερίδα Χρόνος, ζητώντας από την Ελλάδα “να φορέσει τα παπούτσια της Τουρκίας” καθώς όπως είπε και “η χώρα του απειλείται”, όπως επίσης ότι η χώρα του δεν συμφωνεί με κινήσεις που κάνει η Ελλάδα, αλλά και ότι η φωνή της χώρας του “δεν ακούγεται”.

Επίσης ο Τούρκος διπλωμάτης επανέλαβε τις αιτιάσεις της Τουρκίας περί διαλόγου με την Ελλάδα, δηλώνοντας μάλιστα ότι υπό το καθεστώς απειλής στο οποίο βρίσκεται η χώρα του, θα μπορούσε να μην ζητάει διάλογο, πλην όμως το κάνει.

Αναφερόμενος δε στην Αγιά Σοφιά, αναγνώρισε ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες, όμως είπε ότι “είναι το ίδιο ευαίσθητο και για τους Τούρκους” και είπε ότι η χώρα του “κρατάει το μνημείο σε πολύ καλή κατάσταση, χωρίς να της το έχει ζητήσει κανείς εδώ και 567 χρόνια” γιατί αυτό είναι “ζήτημα πολιτισμού”.

Το μνημόσυνο Σαδίκ 

Ο Αχμέτ Σαδίκ είχε υπάρξει ένας προβεβλημένος πολιτικός προερχόμενος από τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και είχε χάσει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα πριν από 25 χρόνια.

Κάθε χρόνο στο μνημόσυνο του, παρίστανται υψηλόβαθμοι πολιτικοί από την Τουρκία και συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός κόσμου, ωστόσο φέτος λόγω και της κρίσης του κορωνοϊού, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο κόσμος ήταν πολύ λιγότερος και η “υψηλότερη” εκπροσώπηση ήταν αυτή του Τούρκου προξένου.

Τη συνδιοργάνωση της τελετής στο μαυσωλείο του Αχμέτ Σαδίκ αναλαμβάνει μαζί με την οικογένεια το Κόμμα Ειρήνης και Φιλίας (DEB), το οποίο αποτελεί την συνέχεια του πολιτικού σχηματισμού που είχε αναδείξει τον εκλιπόντα στο πολιτικό προσκήνιο.