Ξεκίνησε ο εσωτερικός εξωραϊσμός της Αγίας Παρασκευής στις Φέρες

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στο εσωτερικό εξωραϊσμό του παρεκκλησίου, να επικοινωνήσει με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού = Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

ΙΣΤΟΡΙΚΌ ΠΑΡΑΚΚΛΗΣΊΟΥ
Η Ελλάς βρίσκεται υπό Γερμανική Κατοχή και στον Έβρο έχουμε
την ουδέτερη ζώνη που ξεκινά από την Άνθεια και προς τα επάνω με Γερμανική κατοχή. Η Νομαρχία Έβρου έχει μεταφερθεί στο Διδυμότειχο καθώς η Αλεξανδρούπολη όπως και η υπόλοιποι Θράκη τελεί υπό Βουλγαρική κατοχή. Το κράτος λειτουργεί με την κατοχική Κυβέρνηση και η ουδέτερη ζώνη του Έβρου διοικείτε από διορισμένους Έλληνες Νομάρχες και έπαρχους. Στις Φέρες υπάρχει «Διοικούσα Επιτροπή» στην Διοίκηση της Κοινότητας και οι Φέρες υπάγονται στην Επαρχία Σουφλίου. Το κράτος λειτουργεί υπό τον απόλυτο έλεγχο των Γερμανικών αρχών ,αλλά λειτουργεί. Οι Φέρες υποδέχονται πρόσφυγες των βουλγαροκρατούμενων περιοχών που δεν μπορούσαν να αντέξουν τις ωμότητες των Βουλγάρων και στήνεται μηχανισμός υποστηρίξεως με συσσίτια κλπ. Μέσα σε αυτή την ζοφερή κατάσταση στις 4-10-1942 στις Φέρες γίνεται η θεμελίωση του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής.
Σύμφωνα με την Κυβέλη Ράσσα στο βιβλίο της “Παιδικές Αναμνήσεις από τις Φέρες” η ιδέα της ανέγερσης του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής ανήκε στον πατέρα της Χριστόφορο που κοινοποίησε τη σκέψη του στο νομάρχη Έβρου Ιωάννη Φραγκούλη, σε περίπατο που έκανε μαζί του στον κατάφυτο λόφο που τότε είχε ένα μικρό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Ο Φραγκούλης ενέκρινε ποσό για την ανέγερση του παρεκκλησίου, αλλά σύντομα το 1942 δολοφονήθηκε στο Διδυμότειχο. Ο νέος νομάρχης Σταύρος Ευταξίας μετά την ανάληψη των καθηκόντων του όρισε επιτροπή ανέγερσης αποτελούμενη από τους: Αγοραστό Κανταρτζή πρόεδρο της κοινότητας, Περικλή Βαρβατζίκη γραμματέα, Νικόλαο Μπογιατζή, εκπρόσωπο του μητροπολίτη το γενικό αρχιερατικό επίτροπο π. Γεώργιο Παπαθεοδώρου και τον ιεροψάλτη Δημήτριο Κουτσούδη. Οι πρώτες φορητές εικόνες του παρεκκλησίου φέρουν στο κάτω δεξιό μέρος αφιέρωση του Νομάρχη Ευταξία .

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει στο εσωτερικό εξωραϊσμό του παρεκκλησίου, να επικοινωνήσει με την εκκλησιαστική επιτροπή του Ιερού Ναού Τιμίου Σταυρού = Παναγίας Κοσμοσώτειρας.

Fb @Νικόλαος Γκότσης