Τι συνέβη στον Έβρο και όλοι μιλούν για “Επιστράτευση”;

Η απάντηση στο ερώτημα “τί συμβαίνει στον Έβρο και όλοι μιλούν για επιστράτευση;” είναι επί της ουσίας “τίποτα”, καθώς αυτό που συνέβη και σήμανε τον συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφορά όλη την Ελλάδα και όχι τον συγκεκριμένο νομό – ούτε καν τη Θράκη.

Η αιτία είναι η Navtex που εξέδωσε σήμερα η Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, με στόχο να κάνει σεισμικές έρευνες διά του σκάφους Ουρούτς Ρέις που εν τοις πράγμασι σημαίνει ότι ο Ρετζέπ Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή το προ ολίγων μηνών υπογραφέν μνημόνιο του με την Λιβύη, το οποίο ναι μεν δεν αναγνωρίζεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, πλην όμως η Τουρκία θεωρεί ότι αυτό είναι σε ισχύ.

Η Navtex έχει διάρκεια από σήμερα 21 Ιουλίου έως και τις 2 Αυγούστου.

Το “τρύπημα” του Καστελόριζου πάντως αποτελεί για την Ελλάδα casus belli ή αλλιώς αιτία πολέμου και αυτός είναι ο λόγος της αυξημένης επιφυλακής που δόθηκε στον Έβρο από το μεσημέρι της Τρίτης και εντεύθεν.

Για την ακρίβεια όμως, η αυξημένη επιφυλακή δεν αφορά μόνο τον Έβρο, αλλά όλες τις δυνάμεις της χώρας που είναι παραμεθορίως αναρτημένες και φυσικά το ΓΕΕΘΑ που παρακολουθεί σχολαστικά τις κινήσεις της Τουρκίας (σε αυτή την επιφυλακή συμπεριλαμβάνεται και η ανάκληση αδειών που έγινε σε Έβρο, Ροδόπη και αλλού). Αντίστοιχες εντολές έχει λάβει και το Πολεμικό Ναυτικό, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ουρούτς Ρέις θα συνοδευτεί από φρεγάτες του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συνοψίζοντας και επειδή η “σκόνη” που σηκώθηκε στα social media είναι πολλή, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ, παρά τις περί του αντιθέτου “απόψεις” που κυκλοφόρησαν ευρέως στο διαδίκτυο και δη στα social media.

Αυτό που κάνει η χώρα μας είναι να ελέγχει τα “γρανάζια” της πολεμικής της μηχανής υπό την απειλή που εγείρει άνευ λόγου και αιτίας ο Ρετζέπ Ταγήπ Ερντογάν. Η εντολή που εκπέμπεται εκ των έσω είναι “ψυχραιμία”. Παρά ταύτα, η πολιτική κρίση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι πλέον πολύ βαθιά και η διπλωματική οδός εκτόνωσής της, φαίνεται ότι είναι στρωμένη με αγκάθια.