Αλεξανδρούπολη: Το καφτάνι που αγάπησε η Γιάννα Αγγελοπούλου

Το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης ήταν ένα από τα μέρη – σημεία αναφοράς της Αλεξανδρούπολης που επισκέφτηκε η Γιάννα Αγγελοπούλου, που βρέθηκε στην πρωτεύουσα του Έβρου με την ιδιότητα της προέδρου της επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Η κα Αγγελοπούλου ξεναγήθηκε στο Μουσείο και ενημερώθηκε για την Συλλογή του από την ιδρύτρια του Αγγέλα Γιαννακίδου, δηλώνοντας με κάθε ευκαιρία τον εντυπωσιασμό της. “Η Αγγέλα Γιαννακίδου είναι γνήσια απόγονος των ηρωίδων (σ.σ. της Θράκης) γιατί έχει διασώσει την ζωή, το έργο , τον πολιτισμό, την παράδοση όλων των Θρακιωτών αιώνες τώρα και ιδιαίτερα των γυναικών. Εγώ θα αφιέρωνα αυτό το μουσείο στην άγνωστη γυναίκα ηρωίδα”, σχολίασε η κα Αγγελοπούλου εξερχόμενη του Μουσείου και χαρακτήρισε την προσπάθεια και την ιδέα της κας Γιαννακίδου “ευφυή”.

Το καφτάνι και η Συμφωνία Κυριών 

Περιηγούμενη στο πωλητήριο του Μουσείου, η κα Αγγελοπούλου παρατήρησε ένα μαύρο καφτάνι το οποίο αποφάσισε να κάνει δικό της μαζί με άλλα δύο λευκά (σ.σ. προς αποφυγή κακεντρεχών σχολίων, τα πλήρωσε κανονικά) ως ενθύμια της επίσκεψής της αλλά και της τοπικής παράδοσης που η κα Γιαννακίδου έχει διασώσει με κάθε τρόπο – ακόμη και με βελόνα και κλωστή, αφού τα ρούχα είναι φτιαγμένα και κεντημένα από την ίδια.

Κι αν αυτό μοιάζει “χαλαρή” είδηση, η επίσκεψη της κας Αγγελοπούλου στο ΕΜΘ έφερε και μία θετική -σοβαρή- εξέλιξη καθώς το Μουσείο αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα με το στεγαστικό του γίγνεσθαι. Χωρίς επέκταση σε λεπτομέρειες, η Γιάννα Αγγελοπούλου δήλωσε σύμμαχος του Μουσείο στην προσπάθεια επίλυσης του συγκεκριμένου ζητήματος και μάλιστα ζήτησε όλα τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να προσφέρει στοχευμένη συνδρομή.

Η επίσκεψή της και το μήνυμα στην Τουρκία 

Η Γιάννα Αγγελοπούλου και πολλοί επιτελείς της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” επισκέφθηκαν την Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της προετοιμασίας που έχουν αναλάβει για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Η επίσκεψή της ξεκίνησε από το Νομαρχείο όπου είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο, τους δημάρχους Ορεστιάδας και Σαμοθράκης και τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και ολοκληρώθηκε στην Παναγία Κοσμοσώτηρα. Ενδιαμέσως όμως είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Γιάννη Ζαμπούκη και παρακολούθησε την ανάλυση της πρότασης του Δήμου για τη συμμετοχή του στις εκδηλώσεις του “1821” που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Με όπλο της τον Πολιτισμό, η κα Αγγελοπούλου “επιτέθηκε” και στην Τουρκία καταδικάζοντας την στάση της γείτονος και την βαθμηδόν κλιμακούμενη προκλητικότητα της. Μεταξύ άλλων, δήλωσε: “εδώ γινόμαστε όλοι Θράκες γιατί το να είσαι δίπλα σε Ακρίτες που προστατεύουν τον τόπο μας είναι τιμή. Είναι και ένα μήνυμα που πρέπει να δώσουμε. Γιατί βλέπω εδώ πόσο φροντίζετε με σεβασμό όλους τους πολίτες όλες τις διαφορετικές θρησκείες, όλες τις διαφορετικές νοοτροπίες, ενώ η γείτονα χώρα φροντίζει να καλύπτει την ιστορία, να καμουφλάρει την ιστορία. Η ιστορία μας δεν αλλάζει και δεν διαγράφεται. Εμείς όλοι οι Έλληνες έχουμε κάνει το χρέος μας στην Ιστορία. Και ένα παραπάνω χρέος, φροντίζουμε η πολιτιστική κληρονομιά μας να είναι ζωντανή και να τή δείχνουμε σε όλους”.

Η κα Αγγελοπούλου και οι συν αυτή έφτασαν και έφυγαν από την Αλεξανδρούπολη με ιδιωτικό αεροπλάνο.